Parlament sa zišiel na schôdzi k odvolávaniu Matoviča. Hlasovanie o nedôvere presunuli

ta3 TASR
28.9.2022 07:55

Minister financií Igor Matovič čelil pokusu o odvolanie z funkcie. Mimoriadnu schôdzu iniciovala SaS s Hlasom a nezaradenými poslancami. Schôdzu v stredu ukončili, rozprava pokračuje vo štvrtok. Hlasovanie o vyslovení nedôvery ministrovi financií sa má uskutočniť po rozprave.

Plénum parlamentu sa v úvode schôdze dohodlo, že bude rokovať v stredu do 19.00 h a ak by sa tento bod dovtedy neprerokoval, poslanci budú v mimoriadnej schôdzi pokračovať vo štvrtok od 9.00 h. Ak by poslanci návrh na vyslovenie nedôvery Matovičovi prerokovali do štvrtka 11.00 h, hlasovalo by sa vtedy. Ak to nestihnú, hlasovať o tom budú následne o 17.00 h.

Mimoriadnu schôdzu iniciovala SaS, pričom návrh na vyslovenie nedôvery podpísalo 32 poslancov. Okrem SaS ho podporili nezaradení Miroslav Kollár a Tomáš Valášek i deväť poslancov z mimoparlamentného Hlasu-SD.

"Svoje povinnosti Matovič neplní v záujme občanov. Spôsobom výkonu funkcie ministra financií porušuje ústavu a zákony a podkopáva vieru občianskej spoločnosti v čestný a zodpovedný výkon funkcie," argumentujú liberáli s tým, že svojimi nápadmi a návrhmi ruinuje verejné financie a svojím prístupom sťažuje činnosť vlády. SaS vylučuje osobné dôvody na Matovičovo odvolanie.

Predseda Smeru-SD Robert Fico v stredu na tlačovej konferencii uviedol, že ich poslanci zahlasujú za Matovičovo odvolanie. Poslanci pôsobiaci v mimoparlamentnom hnutí Republika rovnako avizovali, že budú hlasovať za návrh na odvolanie ministra financií z funkcie.

Nezaradený poslanec a líder Hlasu-SD Peter Pellegrini vyhlásil, že je "psou povinnosťou" celej opozície hlasovať za odvolanie Matoviča. Odmieta teórie o tom, či jeho odvolávanie má vplyv na vytrvanie vládnej koalície.  

Službu verejnosti si zmýlil s hračkou

Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová v úvode diskusie o návrhu na vyslovenie nedôvery ministrovi vyhlásila, že Matovič je politik, ktorý si službu verejnosti zmýlil s hračkou. Za dôvod na jeho odvolanie označila napríklad spreneverenie sa verejnej funkcii a sľubu člena vlády či prístup k verejným financiám.

"Z víťaza volieb sa stal člen vlády s najnižšou dôverou verejnosti," podotkla Zemanová s tým, že si povinnosti neplní v záujme občanov, porušuje ústavu a zákony. Jeho spôsob vykonávania vládnej moci podľa slov Zemanovej škodí demokratickému právnemu štátu a občianskej spoločnosti. "Nerešpektuje zákonné postupy, obchádza legislatívny proces. Sám to uznáva a dokonca sa na tom zabáva," povedala.

Poslanca Tomáša Tarabu rozčúlil prejav Mariána Viskupiča (SaS), napísal Denník N. Zvýšeným hlasom ho žiadal, aby svoje narážky, že tarabovci podporu pre niektoré vládne zákony zobchodovali, išiel povedať von zo sály, kde nemá imunitu na výroky.

Lídra OĽANO Igora Matoviča treba odvolať z funkcie ministra financií, aby nemohol ďalej škodiť Slovensku. Ak by sa neurobilo nič, je možné, že menšinová vláda bude fungovať do konca volebného obdobia v roku 2024. Počas diskusie k návrhu na odvolanie Matoviča to povedal líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini. Zdôraznil, že poslanci pôsobiaci v Hlase-SD návrh podporia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok