Kuba sa ponorila do tmy. Hurikán poškodil elektrickú sieť, Florida očakávala najhoršie

TA3 TASR
28.9.2022 07:27

V dôsledku poškodenia elektrickej siete sa celá Kuba ponorila v utorok večer miestneho času do tmy. Došlo k tomu po tom, ako sa cez západnú časť ostrovného štátu prehnal hurikán Ian. Informujú o tom agentúry AFP a AP.

Štátna elektrárenská spoločnosť Unión Eléctrica na sociálnej sieti Twitter oznámila, že krajina je "bez elektrických služieb". Bez elektrickej energie sa najskôr ocitli provincie na západe Kuby, ale neskôr padla celá elektrická sieť. 

Hurikán Ian zasiahol západnú oblasť Kuby v utorok skoro ráno a neskôr sa presunul nad vody Mexického zálivu, uviedol meteorologický inštitút Insmet.

Ian dorazil na pevninu ako hurikán tretej kategórie a zdevastoval provinciu Pinar del Río, kde sa pestuje veľká časť tabaku používaného na známe kubánske cigary. Miestne úrady uviedli, že z oblasti bolo evakuovaných približne 40 000 ľudí. Úrady stále zisťujú rozsah škôd a do utorkovej noci neboli hlásené žiadne obete.

Florida bola v pozore

Výzvu na evakuáciu dostalo na západnom pobreží Floridy zhruba 2,5 milióna ľudí, americké úrady aj meteorológovia varujú, aby ľudia hrozbu nepodceňovali, pretože hurikán podľa nich môže byť životu nebezpečný. Národné stredisko pre hurikány (NHC) po polnoci (skoro ráno SELČ) uviedlo, že hurikán sa v tom čase nachádzal asi 160 kilometrov juhovýchodne od mesta Naples na Floride. Ľudia v pobrežných oblastiach jeho príchod pociťovali už vtedy, pretože juh polostrova bičovali intenzívne zrážky a silný vietor. Niektoré miesta - napríklad okres Broward - hlásili výskyt tornád.

"Úpenlivo žiadam a vyzývam všetkých, ktorí sa nachádzajú v evakuačnej zóne a dostali výzvu na evakuáciu, aby tak ihneď urobili - teraz nastal ten čas. Čoskoro príde chvíľa, kedy už nebude bezpečné cestovať," uviedol na tlačovej konferencii v utorok večer šéf floridského úradu pre zvládanie katastrof Kevin Guthrie.

"Je to veľká búrka, ako sa bude blížiť, bude tu veľa vody. Taký príliv bude život ohrozujúci," povedal v Sarasote floridský guvernér Ron DeSantis. "Máte ešte trochu času, ale ten čas beží rýchlo," dodal a zopakoval naliehavú výzvu na evakuáciu.

"Viem, že by som sa tohto (hurikánu) mal báť, ale na strach nemám čas. Proste len viem, že odtiaľ musím zmiznúť," povedal agentúre Reuters jazzový pianista z Tampy John O'Leary, ktorý práve balil auto a odchádzal s manželkou do bezpečnejšieho vnútrozemia. V ohrozenej časti Floridy boli zatvorené letiská a zábavné parky, ale aj mnohé obchody a školy. Ministerstvo obrany dalo príkaz, aby bolo v pohotovosti viac než 3200 členov národnej gardy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok