ONLINE: Špeciálna vojenská operácia musí podľa Moskvy pokračovať dovtedy, kým Rusko nedobyje celé Donecko

TA3 TASR ČTK ČT24
28.9.2022 07:08

Kremeľ v stredu vyhlásil, že tzv. špeciálna vojenská operácia na Ukrajine musí pokračovať minimálne dovtedy, kým nebude dobyté celé územie Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Uviedol to hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Udalosti na Ukrajine sme s vami sledovali online.

ONLINE: Nemecko poslalo Ukrajine ďalšie vozidlá Gepard, šanca na dohodu medzi Moskvou a Kyjevom je veľmi nízka
TASR/AP

00:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:11 Americké ministerstvo zahraničných vecí označilo v stredu výsledky referend o pripojení k Rusku v okupovaných oblastiach Ukrajiny za "vykonštruované" a "vymyslené v Moskve". Informuje televízia CNN. 

21:53 Námorníctvo Spojených štátov je pripravené poskytnúť podporu a pomoc svojim spojencom v súvislosti s plynovodom Nord Stream, uviedla v stredu armádna hovorkyňa.

"Sme si vedomí správ týkajúcich sa únikov z poškodených plynovodov Nord Stream," uviedla v e-mailovom vyhlásení hovorkyňa amerických námorných síl v Európe a Afrike, kapitánka Tamara Lawrenceová. "V prípade potreby sme pripravení poskytnúť podporu a pomoc v úzkej koordinácii s našimi spojencami a partnermi."

21:04 Fínsko posilní dozor vo svojich vodách po výbuchu, ktorý poškodil plynovody Nord Stream. "Fínske úrady a vláda situáciu pozorne sledujú. Priebežne tiež sledujeme vývoj na ekonomických územiach Fínska av jeho vodách," povedala fínska premiérka Sanna Marinová.

20:21 Americké ministerstvo obrany oznámilo ďalšiu vojenskú pomoc Ukrajine vo výške 1,1 miliardy USD. Pôjde o strednodobú až dlhodobú podporu v podobe zákaziek pre americký zbrojný priemysel, píše tlačová agentúra AP. 

19:51 Ruská tajná služba FSB vyšetruje poškodenie plynovodov Nord Stream v Baltskom mori ako medzinárodný terorizmus, uviedla agentúra Interfax.

19:17 Spojené štáty v stredu oznámili nový balík pomoci pre Ukrajinu vo forme zbraní a zásob v hodnote 1,1 miliardy dolárov. Nová pomoc má ukrajinskú armádu posilniť v strednodobom a dlhodobom horizonte. Informuje agentúra AFP. 

19:03 Spravodajské služby Spojených štátov a ich spojencov vo svetle ruských hrozieb o použití jadrových zbraní pozornejšie sledujú vojenské kroky Kremľa a starostlivo hľadajú náznaky ich nasadenia vo vojne na Ukrajine. Serveru Politico to oznámilo päť zdrojov z radov súčasných a bývalých amerických činiteľov. Varovanie, že sa ruský prezident Vladimír Putin naozaj rozhodol nasadiť v konflikte jadrové zbrane, podľa nich ale môže aj tak prísť príliš neskoro. 

18:47 Štrnásť ľudí utrpelo zranenia pri výbuchu munície v juhoruskej Belgorodskej oblasti, ktorá hraničí s Ukrajinou. V stredu o tom na sociálnej sieti Telegram informoval oblastný gubernátor Viačeslav Gladkov, na ktorého sa odvolala tlačová agentúra AFP. 

18:16 Británia nikdy neuzná pokusy Moskvy o anexiu Ruskom okupovaných častí Ukrajiny, povedala britská premiérka Liz Trussová ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému.

17:39 Pápež František sa v stredu modlil za "kruto" mučený ukrajinský ľud. Informovala o tom talianska tlačová agentúra ANSA. 

17:13 Úrady v ruskej autonómnej republike Severné Osetsko, ktoré hraničí z Gruzínskom, v stredu obmedzili vjazd áut do tohto regiónu. Vyvolala to snaha tisícov ľudí odísť do Gruzínska a vyhnúť sa tak mobilizácii. Informuje agentúra AFP. 

16:55 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan považuje referendá v štyroch ukrajinských oblastiach okupovanýchých Ruskom za sťaženie snahy pri hľadaní diplomatického riešenia konfliktu. Informuje agentúra AP. 

15:48 Srbsko neuzná výsledky referend v štyroch ukrajinských oblastiach okupovaných ruskou armádou. V stredu to vyhlásil srbský prezident Aleksandar Vučič. Belehrad má pritom s Moskvou blízke vzťahy. Informuje agentúra Reuters. 

15:26 Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko by sa dopustil "politickej samovraždy" v prípade, že by bieloruskú armádu zapojil do vojny na susednej Ukrajine. Uviedla v stredu exilová líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská. Informuje o tom agentúra AFP. 

15:05 Kremeľ v stredu vyhlásil, že tzv. špeciálna vojenská operácia na Ukrajine musí pokračovať minimálne dovtedy, kým nebude dobyté celé územie Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Ako informovala agentúra Reuters, v rozhovore s novinármi to uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. 

14:37 Ruské úrady nebudú vydávať cestovné pasy tým ruským občanom, ktorí boli mobilizovaní do armády. Uvádza sa to v oznámení zverejnenom v stredu na vládnom informačnom portáli. K jeho zverejneniu došlo v čase, keď v Rusku narastajú obavy, že možnosti cestovania budú pre mobilizáciu alebo uzavretie hraníc obmedzené.

14:27 O začlenenie regiónu do Ruska oficiálne požiadal aj Moskvou dosadený správca okupovanej časti Záporožskej oblasti.

14:19 Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že ukrajinská ofenzíva pri Lymane zlyhala. Americký Inštitút pre štúdium vojny naopak s odkazom na svoje ruské zdroje tvrdí, že ukrajinská armáda je blízko úplného odstrihnutia ruských síl pri Lymani od zásobovania a snaží sa ruské jednotky obkľúčiť.

13:33 Poslanci dolnej a hornej komory ruského parlamentu budú o anexii štyroch okupovaných oblastí na východe a juhu Ukrajiny, kde sa v uplynulých dňoch konali referendá o pričlení k Rusku, rozhodovať budúci pondelok a utorok.

13:21 Proruský líder odštiepeneckej ukrajinskej Luhanskej oblasti Leonid Pasečnik v stredu oficiálne požiadal ruského prezidenta Vladimira Putina o anektovanie tohto územia na základe výsledkov "referenda" o pričlenení k Ruskej federácii. Informuje o tom agentúra AFP. Krátko po vyhlásení Pasečnika nasledovala rovnaká žiadosť od Moskvou dosadeného lídra Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny Vladimira Salda.

12:17 Obvinenie Moskvy zo sabotáže Nord Streamu vyhlásil Kremeľ za absurdné a hlúpe, ale očakávané. Poškodenie podľa neho nie je v záujme Ruska ani Európy.

12:01 Podľa hovorcu Kremľa Dmitriho Peskova bude ruské ťaženie na Ukrajine pokračovať najmenej do doby, kým Rusko nedobyje celú Doneckú oblasť, ktorú nazýva "Doneckou ľudovou republikou".

11:56 Ozbrojené sily Ukrajiny aktualizovali počty ruských strát od začiatku konfliktu. V boji padlo už vyše 58-tisíc Rusov.

11:55 Rakúsko v stredu ostro odsúdilo realizáciu tzv. referend v štyroch okupovaných oblastiach na juhu a východe Ukrajiny, ktoré majú Moskve slúžiť na odôvodnenie anexie týchto území k Ruskej federácii.  

11:47 Poľský minister zahraničných vecí Zbigniew Rau v utorkovom rozhovore pre americkú stanicu NBC uviedol, že Severoatlantická aliancia by mala použiť "devastačnú" konvenčnú silu v prípade, ak by Rusko v rámci vojenskej ofenzívy na Ukrajine nasadilo jadrové zbrane.

11:23 Ruský letecký priemysel chce obísť sankcie tým, že nahradí súčiastky dodávané zo západu produkciou. Verí, že v roku 2030 dokáže vyrábať tisíc lietadiel ročne.

10:37 Ukrajina v stredu vyzvala Západ, aby "značne" posilnil vojenskú pomoc pre Kyjev a zvýšil tlak na Rusko. Vyhlásenie ukrajinského ministerstva zahraničných vecí prišlo deň po tom, čo prokremeľské úrady v štyroch Moskvou okupovaných oblastiach na juhu a východe Ukrajiny vyhlásili víťazstvo v referendách o ich anexii k Ruskej federácii. 

10:09 Ruské ministerstvo obrany v stredu uviedlo, že záložníci povolaní v rámci čiastočnej mobilizácie v Kaliningradskej oblasti začali bojový výcvik na základni ruskej Baltskej flotily.  

10:03 Rada národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny (SNBO) v najbližších dňoch zverejní pokyny pre obyvateľstvo Ukrajiny pre prípad použitia jadrových zbraní. Ako informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL), SNBO podľa jej tajomníka Olexija Danilova pripravila podrobné pokyny pre Ukrajincov určené pre prípad, že Rusko použije taktické jadrové zbrane.

9:44 Ukrajinské sily posilňujú svoje pozície pri Lymane v Doneckej oblasti, v okolí mesta pokračujú prudké boje. V správe o situácii na bojisku to uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny. Podľa britskej vojenskej rozviedky ukrajinské jednotky pomaly postupujú najmenej na dvoch osiach východne od riek Oskil a Siverskyj (Severný) Donec v Charkovskej oblasti, zatiaľ čo Rusko na východe Ukrajiny posilňuje obranu.

9:38 Šéf európskej diplomacie Josep Borrell v stredu odsúdil "nezákonné" hlasovania o anexii, ktoré Rusko uskutočnilo v štyroch okupovaných oblastiach Ukrajiny, a "sfalšované" výsledky týchto tzv. referend. 

9:37 Takto vyzerá mobilizácia na Kryme.

9:17 Ruskí predstavitelia pripravujú "podmienky pre násilnú mobilizáciu alebo odvedenie ukrajinských civilistov" z okupovaných území Ukrajiny, ktoré sa zrejme Moskva chystá čoskoro anektovať. Uviedol to v stredu v najnovšej analýze americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). 

8:58 Ukrajinské ministerstvo zahraničia označilo výsledky pseudoreferend v štyroch oblastiach krajiny za "nulové a bezcenné".

8:44 Nemecký kancelár Olaf Scholz vyhlásil, že postoj jeho krajiny ohľadom Ruskom okupovaných oblastí na Ukrajine, kde sa v uplynulých dňoch konali "referendá" o pričlenení k Ruskej federácii, zostane nezmenený. "Nebudeme akceptovať výsledky týchto podvodných referend a Ukrajinu budeme naďalej podporovať rovnako intenzívne," povedal 

7:40 Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová označila úniky plynu z dvoch plynovodov smerujúcich po dne Baltského mora z Ruska do Nemecka za "akt sabotáže". "Akékoľvek úmyselné narušenie aktívnej európskej energetickej infraštruktúry je neprijateľné a povedie k čo najráznejšej reakcii," uviedla na Twitteri a dodala, že podľa nej je teraz prvoradé vyšetrenie incidentov. 

7:30 Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že začal výcvik rezervistov mobilizovaných v Kaliningradskej oblasti.

7:28 Giorgia Meloniová, líderka krajne pravicovej strany Bratia Talianska (FdI), ktorá zvíťazila v nedeľných parlamentných voľbách v Taliansku, ubezpečila ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského o plnej podpore zo strany svojej nastupujúcej vlády. 

7:06 Ukrajina bude "brániť" svojich občanov v okupovaných oblastiach, kde ich drvivá väčšina podľa proruských úradov hlasovala za pripojenie k Rusku. V utorok to vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informuje agentúra AFP. "Budeme konať, aby sme ochránili našich občanov v Chersonskej a Záporožskej oblasti, na Donbase, v momentálne okupovaných oblastiach Charkovskej oblasti a na Kryme," uviedol vo videozázname zverejnenom na sociálnej sieti Telegram. "Túto frašku na okupovanom území nemožno nazvať ani imitáciou referenda," povedal.

7:00 Agentúra Reuters uvádza, že USA pripravujú nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu v hodnote 1,1 miliardy dolárov. Jeho súčasťou sú aj ďalšie raketomety HIMARS a munícia.

6:52 Organizácia Spojených národov opätovne potvrdila svoj záväzok rešpektovať "územnú celistvosť" Ukrajiny. Stalo sa tak po tom, ako začali prichádzať správy o predbežných výsledkoch hlasovania o pripojení k Rusku v štyroch okupovaných ukrajinských regiónoch. 

6:50 Ukrajina sa nenechá vykoľajiť žiadnymi jadrovými vyhrážkami Moskvy ani hlasovaniami o pripojení ukrajinských území k Rusku a bude ďalej pokračovať v pláne na získanie všetkých svojich okupovaných oblastí. V utorok to pre tlačovú agentúru Reuters povedal poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoľak.

6:44 Kanadský premiér Justin Trudeau oznámil, že jeho krajina v súvislosti s "referendami" - ktoré označil za falošné - zavedie nové protiruské sankcie.

6:38 Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzja vyhlásil, že to, čo ruské úrady nazývajú "referendami", bolo transparentné a v súlade s volebnými normami. OBSE však vopred varovala, že výsledky terajšieho hlasovania nebudú z právneho hľadiska platné, pretože akcia je v rozpore s ukrajinskými zákonmi i medzinárodným právom.

6:30 Situáciu v súvislosti s vojnou na Ukrajine sme s vami sledovali aj včera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok