V Mali sa bojuje, na pomoc prišla francúzska armáda

SITA, TASR
11.1.2013 21:11

Francúzske ozbrojené sily začali vojenskú intervenciu v Mali, aby pomohli tamojšej vláde, bojujúci proti islamistickým povstalcom, ktorí ovládajú väčšinu severných oblastí tohto západoafrického štátu. Oznámil to dnes francúzsky prezident Francois Hollande.

V Mali sa bojuje, na pomoc prišla francúzska armáda
SITA

Francúzsky minister obrany  Jean-Yves Le Drian v sobotu na tlačovej konferencii v Paríži oznámil, že na intervenčnej operácii v Mali sa podieľa "niekoľko stoviek" francúzskych vojakov. Operácia má názov Serval. V jej rámci dnes časť jednotiek presunuli na ochranu hlavného mesta Bamako
.
Na tlačovej konferencii súčasne potvrdil smrť pilota vrtuľníka, ktorý podľahol zraneniam počas prevozu do nemocnice. Nespresnil, za akých okolností pilot v blízkosti mesta Mopti utrpel zranenia, ani či bol jeho stroj zostrelený. Le Drian uviedol, že intervencia francúzskej armády v Mali má tri ciele: zastaviť ofenzívu džihádistických jednotiek, zabrániť im rozptýliť sa a postarať sa o bezpečnosť francúzskych občanov, ako aj iných občanov krajín EÚ. Ako spresnil, francúzske jednotky poskytujú podporu malijskej vládnej armáde, ktorej "prečisťujú" terén na pozemné operácie a kryjú ich zo vzduchu.

Le Drian informoval, že situácia v Mali sa v posledných dňoch výrazne zhoršila po tom, ako islamisti podnikli ofenzívu smerom na juh, čo by "mohlo destabilizovať celú krajinu". Hrozbou pre Francúzsko i Európu sú plány islamistických povstalcov vytvoriť islamský štát, a to v blízkosti Európy, uviedol Le Drian. Francúzsko má podľa jeho slov pripravených na vyslanie niekoľko stíhačiek typu Rafale. Veliteľ hlavného štábu francúzskej armády Edouard Guillaud dnes v Paríži spresnil, že Francúzsko momentálne nemá v pláne rozšíriť prebiehajúce operácie v Mali aj na sever krajiny, ktorý je baštou islamistických povstalcov. Stíhačky Rafale by v prípade potreby odštartovali zo základní vo Francúzsku a vydali sa na misiu v Afrike. "Čím skôr bude na mieste africká misia, tým menej budeme pomáhať malijskej armáde," dodal.  Jednotky západoafrického združenia ECOWAS sa začnú do Mali presúvať v pondelok, informovali medzičasom vládne zdroje z Pobrežia Slonoviny.

Ako spresnili francúzske médiá, v súvislosti s vývojom situácie dnes francúzsky prezident Francois Hollande zrušil návštevu v Marseille, ktoré sa dnes stane európskym hlavným mestom kultúry na rok 2013. Hollande bude dnes popoludní predsedať schôdzke rady obrany štátu, ktorá je venovaná situácii v Mali. Minister obrany sa súčasne vyjadril k dnešnej neúspešnej akcii francúzskeho komanda v Somálsku, ktorá sa skončila smrťou uneseného agenta tajnej služby Denisa Allexa. Pri výsadku v blízkosti základne únoscov z islamistickej skupiny aš-Šaháb zahynul aj jeden výsadkár a ďalší, ako spresnil minister - je nezvestný. Le Drien poprel ako nepravdivé správy médií, že zásah v Somálsku nejako súvisel s intervenciou francúzskych jednotiek proti islamistom v Mali.

Somálski islamisti zajali Allexa v júli 2009 spolu s kolegom. Tomu sa mesiac po únose podarilo zo zajatia ujsť. Islamisti tvrdia, že ich zajatec žije, informovala francúzska televízna stanica BFM. Do dvoch dní údajne plánujú zvolať súd, ktorý rozhodne o Allexovom osude. Islamisti okrem toho tvrdia, že zajali jedného francúzskeho vojaka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok