Rusko porušuje medzinárodné právo, povedal Zelenskyj Bezpečnostnej rade OSN

TA3 ČTK
27.9.2022 22:48

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok nečakane prehovoril cez videospojenie k Bezpečnostnej rade OSN. Rusko porušuje medzinárodné právo, prehlbuje konflikt a je len otázkou času, kedy Moskva zničí poslednú fungujúcu medzinárodnú inštitúciu, povedal Zelenskyj s odkazom na zhromaždenie, ku ktorému hovoril. OSN prejav naživo prenášala na svojich stránkach.

Rusko porušuje medzinárodné právo, povedal Zelenskyj Bezpečnostnej rade OSN
TASR/AP

Zelenskyj spomenul podľa neho päť hlavných dôkazov o ruskom porušovaní medzinárodného práva. Patrí medzi ne ignorovanie správ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) o dianí v Záporožskej jadrovej elektrárni a "jadrové vydieranie", povedal Zelenskyj s odkazom na nedávne výroky ruských predstaviteľov, že Moskva je pripravená použiť všetky dostupné zbrane.

"Pred týždňom som predstavil plán na dosiahnutie zmieru, pričom Moskva reagovala mobilizáciou, ktorá sa navyše sústreďuje na odľahlé oblasti alebo Krym," uviedol prezident. Štvrtým dôkazom sú podľa neho "takzvané referendá" o pripojení ovládaných území k Rusku. "Ľudia musia vypĺňať papiere so zbraňou pri hlave," povedal o medzinárodne neuznávanom hlasovaní, ktoré sa v utorok skončilo v Ruskom ovládaných častiach Ukrajiny.

Posledným a najviditeľnejším dôkazom je snaha o pripojenie okupovaných území k Rusku a mobilizáciu tamojších obyvateľov, ktorých chce Moskva poslať bojovať proti ich vlasti, Ukrajine, dodal Zelenskyj.

Bezprostredne pred Zelenského prejavom námestník generálneho tajomníka OSN pre politické záležitosti na zasadnutí Bezpečnostnej rady zopakoval, že OSN podporuje "územnú celistvosť Ukrajiny" v rámci jej "uznaných hraníc", uviedla AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok