Výbuch bytovky či nevyužité eurofondy. Ako by riešili kandidáti na post primátora Prešova energetickú krízu?

ta3/PG
27.9.2022 22:56

Riešenia energetickej krízy, nekonečný príbeh s futbalovým či zimným štadiónom, využívanie finančných zdrojov, nedokončené projekty a členstvo poslancov v dozorných i správnych radách. Nielen o tom bola Predvolebná diskusia ta3 v historickej budove Divadla Jonáša Záborského v Prešove, na ktorej sa zúčastnilo sedem z celkovo 12 kandidátov na post primátora mesta Prešov.

Výbuch bytovky či nevyužité eurofondy. Ako by riešili kandidáti na post primátora Prešova energetickú krízu?
ta3

Mestský úrad ako motor mesta

Záujem o kreslo primátora mesta Prešov prejavil náčelník mestskej polície Ján Andrejko, ktorý kandiduje ako nezávislý. Pri riešení energetickej krízy sa plánuje obrátiť na štát. Výbuch bytovky na Mukačevskej ulici v Prešove ho podľa jeho slov znepokojil a upozornil, že by sa mesto malo poučiť z chýb. "Kandidujem, aby som nastavil procesy tak, aby sa už nestalo nič podobné," vysvetlil.

Mestský úrad prirovnal k motoru mesta, bez ktorého by podľa neho nebolo možné realizovať projekty. Andrejko dodal, že na mestskom zastupiteľstve chýbajú viaceré dôležité pozície, ktoré plánuje obsadiť odborníkmi. Hovoril tiež o využití finančných zdrojov. "Mesto musí využívať externé zdroje. A na to by som zamestnal ľudí, aby sledovali možnosti týchto zdrojov," prezradil Andrejko. Na záver dodal, že je potrebné stanoviť jasné pravidlá hospodárenia, ktoré by podľa jeho slov prilákali investorov a tým aj mladých ľudí.

Aký líder, také mesto

Druhým kandidátom je bývalý primátor Prešova Pavel Hagyari, ktorý viedol mesto v rokoch 2006 až 2014. Hagyari je súčasný poslanec Prešovského samosprávneho kraja s podporou hnutia Sme rodina, Starostovia a nezávislí. Je presvedčený, že otázku energetickej krízy je nutné prerokovať s vládou. Vylúčil dištančné vzdelávanie i uhoľné prázdniny. "Búracie práce sa dali urobiť aj lacnejšie. Úrad verejného obstarávania nefunguje v poriadku," upozornil Hagyari na tému výbuchu bytovky v Prešove.

Ako ďalej uviedol, neakceptuje výhovorky o tom, že nie je možné dokončiť mestský futbalový štadión. "Všetko sa dá, ale už sme premeškali najlepšie roky na realizáciu," povedal. Podľa neho je nutné urobiť hĺbkovú analýzu mestských výdavkov hospodárenia súčasnej primátorky Andrey Turčanovej. "Chýbajúce peniaze nie sú otázkou len na primátora, ale aj na mestské zastupiteľstvo." Hagyari si myslí, že aký bude líder, také bude mesto. Prešov plánuje oživiť projektami pre mladých ľudí.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 4 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok