Šéf ukrajinskej diplomacie: Referendá o pripojení k Rusku nebudú mať žiaden vplyv na bojisko

TA3 TASR
27.9.2022 17:56

Kyjev v utorok oznámil, že hlasovania o pripojení k Ruskej federácii v štyroch okupovaných ukrajinských oblastiach nebudú mať vplyv na vojenské ciele Ukrajiny. Invázia Moskvy tam trvá už siedmy mesiac. Informuje agentúra AFP.

Šéf ukrajinskej diplomacie: Referendá o pripojení k Rusku nebudú mať žiaden vplyv na bojisko
TASR/AP

"Hlavné je, že tieto kroky, toto rozhodnutie (ruského prezidenta Vladimira) Putina nebudú mať žiaden vplyv na politiku, diplomaciu a konanie Ukrajiny na bojisku," povedal ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba na tlačovej konferencii s francúzskou kolegyňou Catherine Colonnovou, ktorá v utorok navštívila Kyjev.

Z prvých čiastočných výsledkov referend vyplýva, že pripojenie k Rusku podporila prevažná väčšina hlasujúcich, oznámili v utorok ruské médiá. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a denníka The Guardian.

Referendá sa konali od piatka v štyroch ukrajinských regiónoch, ktoré obsadila ruská armáda – v samozvanej Doneckej a Luhanskej ľudovej republike na východe a v okupovaných častiach Chersonskej oblasti na juhu a Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny. Tieto oblasti tvoria asi 15 percent ukrajinského územia.       

Tak ako sa predpokladalo, tamojšie proruské úrady uvádzajú, že prevažná väčšina hlasujúcich sa vyjadrila za pripojenie k Rusku. Mnohé krajiny už avizovali, že výsledky uvedených pseudoreferend neuznajú – rovnako ako v prípade sporného plebiscitu o pripojení Krymského polostrova k Rusku z roku 2014.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok