Školy nebudú bojkotovať polročné uzatváranie známok

TASR
11.1.2013 18:44

Školy, ktoré zvažovali, že na protest žiakom neuzavrú na polroka známky, zo svojich plánov ustúpili. Podľa Zuzany Munkovej, riaditeľky bratislavskej Spojenej školy (SŠ) Novohradská, ktorá organizovala viaceré protestné aktivity, návrh nezískal dostatočnú podporu škôl.

Školy nebudú bojkotovať polročné uzatváranie známok
SITA

S návrhom bojkotovať polročné uzatváranie známok prišli učitelia 10. decembra na stretnutí zástupcov takmer 80 škôl na bratislavskom Gymnáziu L. Novomestského. Predstavitelia týchto škôl mali následne zistiť záujem o túto formu protestu medzi učiteľmi vo svojich školách.

"Podpora bola iba asi z 15 škôl, aj v rámci nich sa niektoré chceli zapojiť len v prípade, že nás bude viac. Takže sa k tomu nepristúpi, to znamená, že táto forma protestu je zrušená. Pokiaľ viem, všetci budú známkovať," povedala dnes pre TASR Munková.

Individuálne štrajky podľa nej nepomôžu. Minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) učiteľom odkázal, že neuzavretím známok by porušili zákon. Návrh sa nepáčil ani Odborovému zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku.

Munková nepovažuje za vhodnú formu protestu štrajk 13. marca, kedy deviatakov čaká monitor a stredoškolákov písomné maturity. Ten chcú zorganizovať Nové školské odbory (NŠO). Od pondelka (7.1.) zisťujú podporu u zamestnancov škôl. Štrajkovať však chcú len v prípade, že túto alternatívu podporí viac ako polovica z nich.

Predseda NŠO Ľudovít Sebelédi vo štvrtok (10.1.) povedal, že čísla budú známe na budúci týždeň. "Vzhľadom na to, že mandát žiadame od učiteľov a ďalších zamestnancov škôl písomne, tak to sa nedá urobiť za dva dni," dodal.

"Vzhľadom na vyčkávací postoj odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy je štrajk 13. marca zatiaľ jediná účinná aktivita, o ktorej aktuálne vieme, a je na každom zamestnancovi školstva, nech zváži, či sa k nej pridá, alebo nie," napísali poobede v spoločnom stanovisku učitelia škôl zapojených do štafetového štrajku.

Školský odborový zväz vo štvrtok (10.1.) vyhlásil, že považuje túto formu štrajku za neadekvátnu a odporučil svojim členom, aby zvážili, či sa do nej zapoja. Aj keď štrajk zostáva prerušený, odborári podniknú ďalšie protestné aktivity až v prípade, že minister školstva nezahrnie ich požiadavky do vízie o ďalších krokoch v školstve.

Tú má predložiť Čaplovič do konca marca parlamentu. Riaditeľka SŠ Novohradská hovorí, že učitelia sú z rozhodnutia odborov trochu sklamaní. "Mysleli si, že nebudeme pasívne čakať," povedala s tým, že keby sa pokračovalo aspoň v štafetovom štrajku, ostala by téma problémov v školstve v povedomí.

Sklamanie vo štvrtok neskrýval ani učiteľ Branislav Kočan z Gymnázia na Ul. L. Sáru v Bratislave, ktoré sa tiež zapájalo do protestných aktivít. "Železo treba kuť, kým je horúce, nie potom chytať líšku za chvost," reagoval Kočan, ktorého odborári prizvali na štvrtkové rokovanie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok