Fico apeluje na mier. Vojna na Ukrajine nemá riešenie, povedal v parlamente

ta3 TASR
27.9.2022 11:03

Priestor na obnovenie mieru sa nemôže zmenšovať, dlhotrvajúca vojna na Ukrajine bude mať ďalekosiahle následky. Skonštatoval to predseda Smeru-SD Robert Fico počas diskusie v Národnej rade SR k prístupovým protokolom Fínska a Švédska do NATO. Predpokladá, že parlament protokoly schváli. V rámci diskusie predložil návrh uznesenia s cieľom apelovať na Európsku úniu, aby pripravila mierovú stratégiu.

TR
TASR/Jakub Kotian

"Nebezpečné je, že priestor na obnovenie mieru sa nahrádza hazardnou stratégiu riešenia vojny na Ukrajine výlučne vojenskou silou. Už si to uvedomme - vojna na Ukrajine nemá vojenské riešenie," podčiarkol Fico. Tvrdí, že absentuje mierová stratégia medzinárodného spoločenstva. Upozornil pritom na dôsledky pokračujúceho konfliktu v sociálnej i ekonomickej oblasti. Poslanci Smeru-SD preto predložili k prístupovým protokolom aj uznesenie, ktorým chcú pomenovať hrozby, pravdepodobný vývoj situácie a vyzvať Európsku úniu na prípravu mierovej stratégie.

Tvrdí, že vojna nie je výhodná pre Európsku úniu, ale pre amerických zbrojárov. Skonštatoval, že síce šéf Kremľa Vladimir Putin hovoril o ambícii demilitarizovať Ukrajinu, jediná totálne demilitarizovaná krajina je Slovensko. "Všetko sme poslali na Ukrajinu," tvrdí. Upozornil, že vojna a sankcie nás vystavujú obrovským ekonomickým a sociálnym výzvam. Sankcie označil za nefunkčné.

"Vy nechcete mier, vy chcete potupu a porážku Ukrajiny," reagoval Andrej Stančík. Podčiarkol, že Ukrajina má právo sa brániť a na základe medzinárodného práva máme aj my možnosť posielať jej zbrane a podporovať ju v obrane. Hovorí o falošnej argumentácii Smeru-SD a ich sympatiách voči Rusku.

Juraj Šeliga sa obáva falošnej hry Smeru-SD. "Lebo mier chceme všetci, ale vy pritom nehovoríte o tom, ako si mier predstavujete," poznamenal. Smer-SD by to mal podľa neho spresniť, aby bolo jasné, kam má podľa strany Únia aj Ukrajina až zájsť a čoho sa má v záujme mieru vzdať. Pýta sa, či by sa Slovensko v podobnej situácii malo vzdať časti svojho územia.

"Vojna je strašná vec a to, čo nám tu podsúvate, je falošná dilema," reagoval na vyjadrenie lídra Smeru-SD Tomáš Valášek s tým, že ide o naratív rozhodovania sa medzi tým, či sa suverénna krajina bude brániť agresii alebo sa vzdá. Putin podľa neho zničil snahu západu riešiť konflikt diplomaciou.

"My v Smere-SD sme sa neznížili k spochybňovaniu členstva v EÚ, napriek tomu, že tieto hlasy silnejú," uviedol Marián Kéry a upozornil na možné zvýšenie euroskepticizmu. Súhlasí s Ficom, že slovo mier sa vytratilo z jazyka popredných európskych lídrov a hovorí sa len o sankciách či dodávkach zbraní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok