FOTO: Nie, toto nie je zápletka filmu. Sonda NASA zasiahla asteroid a vykonala tak prvý test obrany Zeme pred vesmírnym telesom

TA3 ČTK
27.9.2022 07:23

Sonda DART americkej vesmírnej agentúry NASA zasiahla v utorok podľa plánu mesiac planétky Didymos, išlo o prvý test obrany Zeme pred vesmírnym telesom. Tento asteroid žiadne nebezpečenstvo pre Zem nepredstavoval. Či a ako sa podarilo zmeniť jeho trajektóriu, zistí NASA za niekoľko dní či týždňov. Informovala o tom NASA na twitteri.

FOTO: Nie, toto nie je zápletka filmu. Sonda NASA zasiahla asteroid a vykonala tak prvý test obrany Zeme pred vesmírnym telesom
ASI/NASA via AP

S analýzou fotometrických dát získaných po náraze sondy DART pomôžu aj vedci z Česka. "Nie, toto nie je zápletka filmu, akú sme videli napríklad v snímke Armageddon," uviedol šéf NASA Bill Nelson k experimentu, v ktorom prvýkrát vedci testujú postup doposiaľ známy len z katastrofických filmov. Cieľom experimentu je zmeniť dráhu vesmírneho telesa, ktoré by mohlo byť nebezpečné pre Zem.

Dnešný test sa odohral asi 11 miliónov kilometrov od Zeme, sonda narazila do mesiaca Dimorphos, ktorý má priemer asi 160 metrov, rýchlosťou 6,6 kilometra za sekundu. Náraz sledoval tím NASA a v priamom prenose bol vysielaný aj na twitteri. Po náraze vedci z NASA prepukli v radostný krik a tlieskali. Signál sondy sa po náraze okamžite prerušil. Snímky kolízie mal za úlohu zachytiť malý satelit LICIA, ktorý sa pred nárazom včas oddelil.

"Dinosaury nemali vesmírny program, ktorý by im pomohol zistiť, čo ich čaká, my ho máme," citovala agentúra AP expertku z NASA Katherine Calvinová.

Čo sa týka veľkosti sú planétka Didymos aj jej mesiac trpaslíkmi v porovnaní s telesom, ktoré pred zhruba 66 miliónmi rokov dopadlo do dnešného Mexického zálivu, zanechalo za sebou veľký kráter a podľa vedcov zahubilo tri štvrtiny vtedajšej fauny a flóry na Zemi. Menšie planétky sú ale vo vesmíre oveľa častejšie a podľa vedcov je tak pravdepodobnejšie, že by Zem ohrozili práve ony.

Sonda DART (Double Asteroid Redirection Test) odštartovala vlani v novembri. K príprave tejto misie agentúry NASA prispel aj tím Astronomického ústavu Akadémie vied SR. Planétku Didymos objavili americkí astronómovia z observatória Kitt Peak v Arizone v roku 1996. Prítomnosť mesiaca Dimorphos zistil v roku 2003 česko-americký tím vedený Petrom Pravcom, ktorý pracuje na observatóriu v Ondrejove. Českí vedci potom vykonávali v rokoch 2015 až 2021 presné fotometrické merania. Vďaka týmto a ďalším dátam experti vytvorili model sústavy a predpovedali pozíciu mesiaca voči planétke v okamihu nárazu sondy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok