Energetický armagedon a tlak na vládu. Mazurek ani Kuffa na diskusiu ta3 neprišli

ta3/Patrik Guľa
26.9.2022 23:03

Riešenia energetickej krízy, školstvo, zdravotníctvo, podpora investorov či výstavba ciest. V historickej budove Divadla Jonáša Záborského v Prešove sa druhej zo série Predvolebných diskusií ta3 zúčastnilo päť z celkovo ôsmich kandidátov na post predsedu Prešovského samosprávneho kraja. Milan Mazurek, Filip Kuffa a Patrícia Reháková na diskusiu neprišli.

Energetický armagedon a tlak na vládu. Mazurek ani Kuffa na diskusiu ta3 neprišli
ta3

Investori nad zlato

Na post predsedu Prešovského samosprávneho kraja (ďalej len PSK) kandiduje bývalý primátor Starej Ľubovne Michal Biganič, ktorý nie je nominantom žiadnej z politických strán. Ľudia podľa neho stratili vieru v straníckych kandidátov, pretože slúžili viac strane ako občanom.

Pri téme rastu cien energií priznal, že kraj si nevie pomôcť sám. Takáto pomoc by podľa neho mala prísť od štátu. Podľa jeho slov sme sa však takejto pomoci zatiaľ nedočkali. Upozornil na dôležitosť spolupráce župana so starostami a primátormi. "Je nutné spoločne vytvoriť tlak na vládu, pretože nastane veľká krízová situácia," upozornil Biganič.

Vyzdvihol tiež spoluprácu s podnikateľmi, čo je podľa neho cesta pre zisk peňazí. "Priemyselné parky sú dôležité. Sú lákadlom pre investorov, kde budú ľudia zamestnaní a bude sa vyrábať," povedal. Upozornil, že PSK potrebuje investorov ako soľ. Podľa Biganiča by každý podnikateľ s radosťou nechal časť daní v regióne, vďaka čomu by prosperovali mestá a obce. Je si vedomý, že Vyšší územný celok (ďalej len VÚC) to síce neovplyvní, ale je pripravený iniciovať túto myšlienku cez poslancov. Ako uviedol, je znepokojený stavom zdravotníctva a školstva v PSK. "Zdravotníctvo máme na chvoste, nemáme lekárov," dodal. Podľa neho by VÚC nemal bojovať o žiaka ako o tovar, ale radšej ho motivovať k remeslu.

Na záver ponúkol občanom svoje skúsenosti, ktoré získal pri podnikaní. "Ľudia, ak ste stratili vieru v politické strany, že neplnia sľuby, dajte hlas nezávislému kandidátovi. My sa nemusíme nikomu spovedať, chceme využiť svoju nezávislosť," prehovoril k voličom Biganič.

Doba chaosu a demagógie

Druhým kandidátom na prešovského župana je podnikateľ Ján Bync, ktorý kandiduje ako nezávislý. Odôvodnil to tým, že chce mať voľné ruky a čistý rozum. "Chcem obsadiť odborné posty odborníkmi, nie politickými nominantmi," prezradil.

Energetická kríza nás nepoloží na kolená, podľa jeho slov sa na ne zložíme sami. Tvrdí, že PSK nehospodáril dobre, pretože peniaze míňal tam, kde sa nemuselo. Poukázal na dôležitosť škôl, kde sa podľa jeho slov musí vychovať múdra generácia, ktorá po nás prevezme žezlo.

Biganič tvrdí, že ani jeden z jeho projektov na podporu PSK neuspel. Vyjadril tiež nutnosť spolupráce s podnikateľmi, ktorých chce zvýhodniť pri platení daní. Kritizoval nesplnené politické sľuby, ktoré, ak by sa podľa jeho slov splnili, kraj by bol v rozkvete. Poukázal, že je neprípustné, aby sa v PSK zatvárali nemocnice. Rovnako nesúhlasil s optimalizáciou sietí ministerstva zdravotníctva. "Navrhujem ministerstvu zdravotníctva, aby zatvorilo osem úradov, ktoré vznikli za 30 rokov šafárenia politických strán KDH, Smer-SD a jeho terajšieho mladšieho brata Hlas-SD," povedal Biganič. Podľa jeho slov je vznik týchto úradov výsledkom neodbornosti a hospodárenia politických nominantov.

"V tejto dobe chaosu a demagógie je ťažko rozprávať o rozvoji spoločnosti. Verím, že sa náš národ konečne spamätá a budeme mať vládu, ktorej bude záležať na národe, a župana, ktorý ľuďom odovzdá svoju dušu a vyrieši všetky problémy," dodal na záver Biganič. Zároveň vyzval občanov, aby sa zase nenechali oklamať nenaplnenými sľubmi.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok