ECB pokračuje v sprísňovaní menovej politiky aj napriek spomaleniu ekonomickej aktivity

ta3 tasr
26.9.2022 20:12

Európska centrálna banka bude pokračovať v sprísňovaní menovej politiky dokonca aj v prípade "podstatného spomalenia" ekonomickej aktivity v eurozóne, uviedla šéfka ECB Christine Lagardová.

Európska centrálna banka 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

"Očakávame, že na niekoľkých najbližších zasadnutiach zvýšime úrokové sadzby, aby sme utlmili dopyt a aby sme zabránili riziku trvalého zvýšenia inflačných očakávaní," uviedla Lagardová vo svojom vystúpení pred Výborom pre hospodárske a menové záležitosti Európskeho parlamentu.

Lagardová varovala, že pomoc vlád pre domácnosti a firmy je príliš široká a môže sčasti eliminovať snahy ECB o spomalenie tempa rastu spotrebiteľských cien smerom k cieľovým dvom percentám. Aktuálne je inflácia v eurozóne takmer päťnásobná v porovnaní s cieľom ECB.

Vysoké inflačné tlaky prinútili ECB, že začala po vyše desaťročí sprísňovať menovú politiku. V septembri zvýšila úrokové sadzby o rekordných 75 bázických bodov. Infláciu podporuje ruská vojna proti Ukrajine, ktorá v Európe spôsobila energetickú krízu.

Aj ďalší predstavitelia ECB signalizovali, že ochladenie ekonomiky nezastaví banku pred ďalším zvyšovaním sadzieb.

Viceprezident ECB Luis de Guindos v pondelok vyhlásil, že "znížením inflácie môžeme najviac prispieť k zlepšeniu ekonomickej situácie".

Peňažný trh počíta s tým, že Rada guvernérov ECB na svojom októbrovom zasadnutí zvýši sadzby o ďalších 75 bázických bodov, pričom depozitná sadzba, ktorá sa aktuálne nachádza na úrovni 0,75 %, by sa mala do konca roka dostať nad 2 %.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok