Snowden sa stal ruským občanom, v USA je obvinený zo špionáže a krádeže

ta3 TASR
26.9.2022 19:27

Bývalý spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden, ktorý pred takmer desiatimi rokmi zverejnil utajované informácie o americkej elektronickej špionáži, získal ruské občianstvo. Patričný dekrét podpísal prezident Vladimir Putin, uviedli dnes tlačové agentúry. Snowden zatiaľ túto správu zatiaľ verejne nekomentoval.

Tridsaťdeväťročný Snowden je jedným z viac ako siedmich desiatok cudzincov, ktorým teraz úrady udelili ruské občianstvo. Výnos s ich menami bol zverejnený na oficiálnych vládnych stránkach. Edward Snowden je bývalý spolupracovník americkej Národnej agentúry pre bezpečnosť (NSA). V roku 2013 zverejnil utajované informácie tajných služieb, ktoré okrem iného dokladali, že rozviedky zbierali telefónne záznamy týkajúce sa miliónov Američanov.

Za vyzradenie týchto informácií je v USA obvinený zo špionáže a krádeže, za čo mu hrozí vyše 20 rokov väzenia. Od roku 2013 sa pred americkou justíciou ukrýva v Rusku, ktoré mu po jeho úteku zo Spojených štátov udelilo azyl. Predvlani mu ruské úrady dali povolenie na pobyt na neobmedzenú dobu. Snowden vtedy vyhlásil, že plánuje požiadať o ruské občianstvo a zároveň si chce ponechať to americké.

Niektorí Rusi sa vzhľadom na dnešné správy o Snowdenovom ruskom občianstve žartom pýtali, či bude povolaný na vojenskú službu, píše Reuters. Putin minulý týždeň vyhlásil čiastočnú mobilizáciu, aby podporil slabnúcu inváziu na Ukrajine. "Bude Snowden odvedený?" napísala na telegramovom kanáli ruská propagandistka a šéfredaktorka štátneho spravodajského kanálu RT Margarita Simonjanová.

"Neslúžil v ruskej armáde, preto podľa našich súčasných zákonov nespadá do kategórie občanov, ktorá je teraz povolávaná," povedal agentúre RIA Novosti Snowdenov advokát Anatolij Kučerena. Ruským agentúram tiež oznámil, že Snowdenova žena Lindsay Millsová, ktorá v roku 2020 porodila syna, tiež požiada o ruské občianstvo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok