Tatranská MHD i boj s medveďmi. O post primátora Vysokých Tatier má záujem päť kandidátov

ta3/Patrik Guľa
26.9.2022 19:38

V historickej budove Divadla Jonáša Záborského v Prešove sa prvej zo série Predvolebných diskusií ta3 zúčastnilo všetkých päť kandidátov na post primátora Vysokých Tatier. Diskutovali o energetickej kríze, zlej dopravnej situácii v meste, ale aj o problémoch s vysokým výskytom medveďov.

Tatranská MHD i boj s medveďmi. O post primátora Vysokých Tatier má záujem päť kandidátov
ta3

Jedlo a teplo pre všetkých

Jedinou ženou, ktorá kandiduje na post primátorky Vysokých Tatier je Lucia Dubielová. Poslankyňa mestského zastupiteľstva druhého najväčšieho mesta na Slovensku nechcela podporu žiadnej politickej strany, pretože je podľa jej slov kandidátka pre občanov. 

Ako riešenie energetickej krízy vníma najmä zníženie energetickej náročnosti budov. Na tieto účely plánuje využiť eurofondy. Poukázala na dôležitosť Tatranského národného parku, ktorý podľa nej živí obyvateľov Vysokých Tatier. Náročná dopravná situácia v meste sa podľa nej týka celého regiónu. Ako uviedla, riešenie nie je jednoduché z dôvodu viacerých vjazdov do mesta. Chce, aby Vysoké Tatry boli neprejazdné a doprava ekologická.

K téme zvýšeného výskytu medveďov uviedla, že najdôležitejšia je harmónia spolupráce s mestom. Podľa nej je problém s medveďmi práve pre nedostatočnú komunikáciu. Okrem toho upozornila aj na dôležitosť prevádzkovateľov kúpeľov. Tí podľa Dubielovej udržiavajú kvalitu prírody a stabilný počet zdravotných lôžok pre obyvateľov.

Na záver Dubielová dodala, že ponúka svoju odbornosť a skúsenosti. Plánuje zabezpečiť, aby obyvatelia Vysokých Tatier žili dôstojne. "Nikto nebude hladný a každý bude mať teplo," znela jej posledná veta v Predvolebnej diskusii ta3. 

Nový reštart

Ďalším z kandidátov na primátora Vysokých Tatier je podnikateľ v cestovnom ruchu Alexander Gálfy. Reprezentant v alpinizme sa tiež neuchádzal o podporu žiadnej z politických strán. Vysoké Tatry majú podľa neho nemalé príjmy z cestovného ruchu. Je pripravený znížiť ľuďom trvale bývajúcim vo Vysokých Tatrách daň za byty, zároveň zvýšiť daň za apartmánové byty a byty využívané na prenájom a znížiť poplatky za odpad.

Za posledných niekoľko rokov mesto zaznamenalo výrazný pokles obyvateľstva. Gálfy ako riešenie navrhol podporiť mladých ľudí, zlepšiť zdravotnú starostlivosť a služby, zabezpečiť dostatočný počet miest v školách. Plánuje podporovať zelené projekty a verejnoprospešné stavby. 

V Tatrách je podľa neho nutné vytvoriť tatranskú hromadnú dopravu. Príčinou vysokého výskytu medveďov v meste je podľa neho komunálny odpad. Poukázal na dôležitosť vybudovania podzemných odpadových jám, ktoré by medveďov neprilákali. Mestu by podľa neho mali prinavrátiť zašlú slávu kúpeľníctva, riešenie vidí v rozvoji infraštruktúry. Autá, ktoré sa nachádzajú tam, kde v minulosti neboli, vníma ako barbarstvo. "Som presvedčený, že Vysoké Tatry potrebujú modernizáciu správy. Potrebujeme nový reštart, som pripravený zrealizovať všetky moje sľuby," oslovil občanov Gálfy.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok