Orbán chce zrušiť protiruské sankcie, s občanmi o tom bude viesť národnú konzultáciu

TA3 ČTK
26.9.2022 14:15

Maďarsko zorganizuje takzvanú národnú konzultáciu, pri ktorej sa občanov spýta, či si želajú protiruské sankcie. Podľa agentúry Reuters to dnes v prejave v maďarskom parlamente uviedol premiér Viktor Orbán. Podľa neho sú sankcie spolu s vysokými cenami energií dôvodom súčasných problémov európskej ekonomiky.

Viktor Orban
TASR/Jaroslav Novák

Európska únia uvalila na Rusko sankcie kvôli jeho krokom na Ukrajine, niektoré už po ruskej anexii Krymu v roku 2014 a vtedajšej podpore proruských separatistov na východe Ukrajiny. EÚ sankcie výrazne rozšírila od začiatku ruskej invázie vo februári tohto roku.

V súvislosti s terajším Moskvou organizovaným hlasovaním o pripojení častí Ukrajiny k Ruskej federácii uvažuje o ďalšom sprísnení sankčných opatrení. Prijatie nových sankcií však musí schváliť všetky členské krajiny dvadsaťsedmičky.

Orbán dnes v parlamente vyhlásil, že protiruské sankcie sa obrátili proti Európe. Ak by boli zrušené, európska ekonomika by znovu nabrala na sile, myslí si. Celkovo podľa neho sankcie spôsobujú Európe obrovské škody.

O úmysle vyhlásiť národnú konzultáciu už minulý týždeň informovali maďarské médiá, ktoré citovali z Orbánovho príhovoru na stredajšom uzavretom rokovaní parlamentného klubu jeho strany Fidesz. Konzultácie majú byť neformálnym prieskumom, počas ktorého každý dospelý bude môcť odpovedať na otázky vo formulári na internete alebo ho v tlačenej podobe poslať poštou. Premiér podľa médií na rokovaní tiež povedal, že chce dosiahnuť zrušenie protiruských sankcií najneskôr do konca roka.

Maďarský premiér známy svojím ústretovým postojom k Rusku dnes tiež zopakoval, že na Ukrajine by malo byť okamžite uzavreté prímerie a zahájené mierové rozhovory. Podmienkou Kyjeva pre rokovania je požiadavka, aby územie Ukrajiny úplne opustili ruskí vojaci.

Orbán dnes tiež reagoval na nedávny návrh Európskej komisie odobrať Maďarsku 7,5 miliardy eur z únijných fondov okrem iného kvôli nedostatočnému potieraniu korupcie a problematickému prideľovaniu verejných zákaziek. Povedal, že ak by "bruselskí byrokrati" vyplatenie týchto peňazí určených na maďarské energetické projekty odopreli, dokáže ich zohnať aj z iných zdrojov.

Uviedol tiež, že budúcnosť svojej krajiny vidí napriek konfliktom s Bruselom naďalej v Európskej únii. V spomínanom prejave na uzavretom stretnutí so svojimi spolustraníkmi premiér podľa médií vyhlásil, že Maďarsko možno opustí EÚ okolo roku 2030, pokiaľ sa blok predtým sám nerozpadne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok