Smer podporí odvolanie Matoviča. Podľa strany však pôjde len o lacné divadlo

ta3 TASR
26.9.2022 12:49

Opozičný Smer-SD podporí odvolávanie ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) z funkcie všetkými 27 hlasmi. Samotné odvolávanie v Národnej rade SR bude však podľa neho "len nechutným divadlom bez užitočného konca". Smer-SD to uviedol na sociálnej sieti s tým, že jediné riešenie ústavnej krízy sú predčasné voľby. Matovičovo odvolávanie iniciovala opozičná SaS.

Protest proti obrannej zmluve s USA
TA3 / David Duducz

"Samotné odvolanie Igora Matoviča bez predčasných volieb nič nevyrieši. Nebude ani chlieb lacnejší, ani sa nezmení vládna mizéria predstavovaná najmä premiérom Eduardom Hegerom," píše Smer-SD na sociálnej sieti.

Opozičná strana trvá na predčasných voľbách, ktoré považuje za jediné východisko z hlbokej ústavnej, vládnej a spoločenskej krízy. "Smer-SD bojuje za predčasné voľby a neželá si návrat SaS, ktorá nesie rovnakú mieru zodpovednosti za tragický vývoj na Slovensku," doplnila strana.

Návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi financií Igorovi Matovičovi podpísalo 32 poslancov. Okrem SaS ho podporili nezaradení Miroslav Kollár a Tomáš Valášek i deväť poslancov z mimoparlamentného Hlasu-SD.

"Svoje povinnosti Matovič neplní v záujme občanov. Spôsobom výkonu funkcie ministra financií porušuje ústavu a zákony a podkopáva vieru občianskej spoločnosti v čestný a zodpovedný výkon funkcie," argumentujú liberáli s tým, že svojimi nápadmi a návrhmi ruinuje verejné financie a svojím prístupom sťažuje činnosť vlády. SaS vylučuje osobné dôvody na Matovičovo odvolanie.

Matovič na iniciatívu SaS reagoval slovami o spájaní sa s mafiou. Krok liberálov označil za potvrdenie, že sa SaS po voľbách "bez hanby spojí aj so smerákmi" či s Hlasom-SD. Predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš vidí za postojom SaS snahu o pomstu Matovičovi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok