Bratranec Iránky, ktorá zomrela v policajnej väzbe, tvrdí, že bola pred smrťou mučená

TA3 ČTK
26.9.2022 11:49

Mladá Iránka Mahsá Amíníová, ktorá zomrela po tom, čo ju zadržala mravnostná polícia, čelila pred smrťou urážkam a mučeniu, povedal v rozhovore s televíziou Sky News bratranec zosnulej Erfán Mortezají. Zároveň vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby pohnalo iránsky režim na zodpovednosť za jej smrť. S odkazom na terajšie protesty poznamenal, že sa jeho sesternica stala "hlasom hnevu iránskeho ľudu".

Bratranec Iránky, ktorá zomrela v policajnej väzbe, tvrdí, že bola pred smrťou mučená
AP Photo/Vahid Salemi

Mortezají je prvým príbuzným Amíníovia, ktorý od jej smrti v policajnej väzbe 16. septembra hovoril so západnými médiami. Dvadsaťdvaročnú ženu pred smrťou zadržala mravnostná polícia údajne kvôli tomu, že mala príliš voľne nasadený hidžábšatok, ktorým si má žena v moslimskej spoločnosti zakrývať vlasy, krk a poprsie a ktorý musia ženy v Iráne od islamskej revolúcie z roku 1979 povinne nosiť na verejnosti.

Rozhorčenie nad jej smrťou prerástlo v jedny z najrozsiahlejších protestov v krajine za posledné roky. Iránske úrady sa snažia demonštrácie potlačiť, o život pri nich prišli desiatky ľudí.

Mortázajú ich politický aktivista a bojovník pešmergov (kurdských síl). Žije v Iraku neďaleko hranice s Iránom. V rozhovore so Sky News v Sulajmáníji v irackom Kurdistane povedal, že Amíníová išla v Teheráne nakupovať s príbuznými, vrátane svojho brata Aškána, na čo ich zastavila mravnostná polícia.


"Keď videli Mahsu a ostatných, rozhodli sa, že nemá správne upravený hidžáb," povedal Mortezají. "Aškán sa im snažil vysvetliť, že nie sú vo svojom domovskom meste a že sú v Teheráne cudzinci. Prosil, aby to zobrali do úvahy a neodviedli ju," uviedol. "Pri potýčke policajti nastriekali Aškánovi do tváre slzný sprej a donútili Mahsu nastúpiť do dodávky a odviezli ju na policajnú stanicu," dodal.

Svedok, ktorý bol v policajnej dodávke, podľa bratranca zosnulej povedal rodine, čo nasledovalo. "Počas cesty na policajnej stanici bola mučená a urážaná," uviedol. Po príchode na stanicu mladá žena začala prichádzať o zrak a omdlela. Podľa Mortezajího sa k nej záchranári dostali až po 30 minútach a do nemocnice sa dostala až po hodine a pol. Správa z teheránskej nemocnice, kam bola prevezená, podľa Mortezajího uvádza, že žena bola v čase príchodu "z lekárskeho pohľadu už mŕtva". "Po údere do hlavy utrpela otras mozgu," povedal Mortezají.

Bratranec tiež uviedol, že iránske úrady sa pokúsili brata a rodinu Amíníovia umlčať. Žena sa podľa neho nijako politický neangažovala. "Mahsina smrť sa stala rozbuškou protestného hnutia v celom Iráne a Kurdistane," uviedol a dodal, že sa Mahsa stala "hlasom hnevu iránskeho ľudu". Mortezají s rodinou vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby pohnala iránsky režim na zodpovednosť.

Iránska štátna televízia naznačila, že od vypuknutia násilností bolo zabitých 26 demonštrantov a policajtov, zatiaľ čo iné správy hovoria až o 41 mŕtvych. Iránsky prezident Ebráhim Raísí vyhlásil, že sa Irán musí s "rozhodne vysporiadať" s tými, ktorí sa stavajú proti mieru a bezpečnosti v krajine.

Významnú úlohu pri terajších protestoch zohrávajú ženy. Niektoré na ulici zapaľujú svoje hidžáby a volajú po páde najvyššieho duchovného, ajatolláha Alího Chameneího. Amíníová patrila ku kurdskej menšine, ktorá žije prevažne na západe krajiny. Protesty sa však rozhoreli už takmer vo všetkých provinciách, vrátane hlavného mesta Teheránu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok