V ruskom meste Iževsk zaútočil strelec na školu. Počet obetí sa zvýšil na pätnásť, medzi nimi bolo jedenásť detí

TA3 ČTK
26.9.2022 10:12

Pri dnešnej streľbe v škole v ruskom Iževsku zomrelo 15 ľudí, z toho 11 detí. Ďalších 24 ľudí - vrátane 22 detí - je zranených. Podľa agentúry TASS to vo svojej aktualizovanej bilancii uviedol ruský vyšetrovací výbor, teda kriminálna ústredňa. Páchateľ, sám absolvent tejto školy, bol vyzbrojený dvoma pištoľami a oblečený do trička s nacistickými symbolmi. Teraz je po smrti, zrejme spáchal samovraždu.

Úrady pravdepodobného strelca identifikovali ako tridsaťštyriročného Arťoma Kazanceva. Motív jeho činu zatiaľ nie je známy. Podľa gubernátora Udmurtska Alexandra Brečalova sa liečil na psychiatrii, napísala agentúra AP. Udmurtské ministerstvo vnútra uviedlo, že polícia našla telo muža, ktorý začal paľbu, podľa dostupných informácií spáchal samovraždu.

Podľa vyšetrovacieho výboru mal na sebe kuklu a čierne tričko s nacistickými symbolmi. Na tričku mal svastiku, upresnila agentúra Reuters. "Preveruje sa jeho príklon k neofašistickým názorom a nacistickej ideológii," uviedol vyšetrovací výbor.

Ten ďalej povedal, že muž mal pri sebe v čase útoku dve pištole a veľké množstvo munície. Podľa národnej gardy však nefiguroval v oficiálnom registri držiteľov zbraní. Najprv zabil dvoch členov ochranky a potom začal strieľať na študentov a učiteľov, uvádza Reuters. Predchádzajúca bilancia vyšetrovacieho výboru mala 13 zabitých a 21 zranených.

Iževsk, kde žije okolo 640 000 obyvateľov, sa nachádza necelých tisíc kilometrov východne od Moskvy v Udmurtsku. Do školy č. 88 podľa agentúry AP chodí zhruba 1000 žiakov medzi prvým a 11. stupňom ruského vzdelávacieho systému.

Ruské ministerstvo zdravotníctva do Iževska vyslalo tím zdravotníkov, ktorí majú poskytovať akútnu lekársku pomoc obetiam streľby. Už teraz pracuje na mieste 14 lekárskych tímov. Miestne úrady zriadili horúcu linku pre preživších a pozostalých. Šéf Udmurtska Alexander Brečalov vyhlásil v tejto autonómnej republike smútok, ktorý potrvá do štvrtka.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov povedal, že strelec bol podľa jeho informácií členom "neofašistickej organizácie". V súvislosti s tragédiou v Iževsku je podľa neho tiež nutné zhodnotiť, či úrady v Udmurtsku "splnili pokyn prezidenta Vladimíra Putina k zlepšeniu bezpečnosti vo vzdelávacích inštitúciách".

V Rusku sa v posledných rokoch odohralo niekoľko prípadov streľby na školách. V máji 2021 zabil mladík v meste Kazaň sedem detí a dvoch dospelých, vlani v septembri postrieľal študent v Permskej štátnej univerzite šesť ľudí, desiatky ďalších zranil. Tento rok v apríli ozbrojený muž zabil dve deti a učiteľku v materskej škole v Uľjanovskej oblasti a potom spáchal samovraždu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok