Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inovatívny systém udrží predmety v chlade bez použitia elektriny

Inovatívny systém udrží predmety v chlade bez použitia elektriny
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 9. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V niektorých najhorúcejších krajinách sveta, kde sú chladiace systémy najviac potrebné, často chýba infraštruktúra potrebná na napájanie takýchto zariadení. V tomto smere by mohol pomôcť nový systém, ktorý poskytuje viacero chladiacich efektov, ale nepotrebuje žiadnu elektrickú energiu.

Na základe predchádzajúceho výskumu systém navrhnutý inžiniermi z MIT kombinuje odparovacie chladenie, sálavé chladenie a tepelnú izoláciu. Poskytuje chladenie s teplotou až do 10,5 stupňa Celzia oproti teplote okolia a má podobu panelu zloženého z troch vrstiev rôznych materiálov.

Tento panel sa môže umiestniť nad / okolo predmetu, ktorý je potrebné udržať v chlade, ako je napríklad škatuľa obsahujúca tovar podliehajúci skaze, napríklad potraviny alebo lieky. Podľa vedcov z MIT by táto technológia mohla „umožniť bezpečné skladovanie potravín približne o 40 % dlhšie vo veľmi vlhkých podmienkach“ alebo „strojnásobiť bezpečný čas skladovania v suchších podmienkach“. Mohla by sa použiť aj na ochladzovanie vody používanej v klimatizáciách, čo by umožnilo týmto zariadeniam spotrebovať menej energie, pričom by zostali rovnako účinné.

Spodnú vrstvu systému tvorí materiál podobný zrkadlu, ktorý odráža prichádzajúce slnečné svetlo. To zabraňuje infračervenému žiareniu v rámci slnečných lúčov ohrievať zakrytý predmet. V strede je porézny hydrogél, ktorý sa skladá prevažne z vody. Keď sa kvapalná voda zahrieva, vyparuje sa na paru, ktorá stúpa do hornej vrstvy.

Štvorcová verzia zariadenia s priemerom 102 mm sa testuje na streche MIT. Vpravo je zariadenie využívajúce iba odparovacie chladenie na porovnávacie testovanie.

Vrchná vrstva je typ aerogélu, ktorý sa skladá prevažne zo vzduchových vreciek v polyetylénových dutinách. Vodná para aj odrazené infračervené lúče môžu prechádzať cez aerogél, čím sa zabezpečuje odparovacie a sálavé chladenie.

Aerogél slúži aj ako izolačná vrstva, ktorá zabraňuje prenikaniu okolitého tepla k predmetu pod ním. Okrem toho rovnako ako spodná vrstva veľmi dobre odráža slnečné žiarenie. Bohužiaľ, jeho výroba je v súčasnosti pomerne drahá. Ďalší výskum sa zameria na metódy znižovania výrobných nákladov aerogélu.

Ostatné materiály použité v systéme sú údajne „ľahko dostupné a relatívne lacné“. Údržba by spočívala len v pridávaní väčšieho množstva vody do hydrogélu, čo by údajne stačilo vykonať raz za štyri dni vo veľmi suchom a horúcom prostredí alebo len raz za mesiac vo vlhkejších oblastiach.

Výskum je opísaný v článku, ktorý bol nedávno uverejnený v magazíne Cell Reports Physical Science.