ONLINE: USA poskytnú Ukrajine ďalšiu finančnú pomoc, v okupovanom Melitopole sa boja povolania

TA3 TASR ČTK ČT24
26.9.2022 06:59

Spojené štáty v pondelok oznámili, že Ukrajine poskytnú ďalšiu finančnú pomoc, konkrétne 457,5 milióna dolárov, ktoré sú určené na podporu ukrajinskej polície a pohraničnej stráže. Ukrajinskí obyvatelia žijúci v ruskom okupovanom meste Melitopol sa boja, že po referende o pripojení k Rusku budú násilne povolaný do vojny. Udalosti s vami sledujeme online

ONLINE: USA poskytnú Ukrajine ďalšiu finančnú pomoc, v okupovanom Melitopole sa boja povolania
TASR/AP

23:50 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.   

22:02 Americký časopis Time oznámil, že bude mať na svojej obálke náčelníka ukrajinského generálneho štábu Valerija Zalužného. Po prezidentovi Volodymyru Zelenskom sa generál stal ďalšou tvárou ukrajinského vojnového úsilia av dejinách konfliktu Ukrajiny s Ruskom bude pravdepodobne hrať významnú úlohu, píše americký magazín v texte, v ktorom sa venuje aj ukrajinskému spôsobu vedenia boja a protiofenzíve na severovýchode krajiny. 

21:14 Ruské vojská uskutočnili rakotový útok  Pervomajskoje v Charkovskej oblasti. Pri útoku zomrelo 7 ľudí. Rusi strieľali z viacerých raketometov pomocou zakázanej kazetovej munície, ako aj ťažkého delostrelectva.

21:01 Európska únia bude naďalej podporovať vývoz poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny, ktorý stále komplikuje ruská okupácia ukrajinského územia. Vyhlásil to dnes český minister poľnohospodárstva Zdeněk Nekula po rokovaní s kolegami z ostatných únijných krajín, ktoré riadil v Bruseli počas českého predsedníctva bloku.  

21:00 Spojené štáty sa tešia na spoluprácu s novou talianskou vládou na spoločných témach, ktorými sú podpora Ukrajiny alebo rešpekt k ľudským právam, napísal na Twitteri americký minister zahraničia Antony Blinken. Taliansko je pre USA cenným partnerom a silnou demokraciou, dodal diplomat v reakcii na víťazstvo bloku pravicových strán v talianskych parlamentných voľbách

20:27 Britská premiérka Liz Trussová poďakovala saudskému korunnému princovi Mohammedovi bin Salmanovi za jeho "osobnú úlohu" pri prepustení piatich britských občanov zo zajatia. Pätica bojovala na Ukrajine proti ruskej invázii. Briti boli držaní ako vojnoví zajatci.

19:53 Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v pondelok odsúdil ľudí, ktorí sa snažia vyhnúť službe v ruskej armáde v rámci čiastočnej mobilizácie.  "Pozri, Rusko má mobilizačnú základňu 25 miliónov ľudí. Dobre, povedzme, že ušlo 30.000 alebo dokonca 50.000. Ale boli by to naši ľudia, keby ostali? Nech si utekajú!" povedal Lukašenko ruskému prezidentovi v Soči na pobreží Čierneho mora. Správu priniesol portál britskej televízie Sky News a tlačová agentúra AFP.

19:23 Holandsko zvýši svoju podporu Ukrajine a bude podporovať nový balík protiruských sankcií, oznámil holandský premiér Mark Rutte. "Viac zbraní, viac sankcií, viac izolácie Ruska. Kvôli mobilizácii a falošným ruským referendom," napísal Rutte na Twitteri.

18:58 Bývalý spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden, ktorý pred takmer desiatimi rokmi zverejnil utajované informácie o americkej elektronickej špionáži, získal ruské občianstvo. Patričný dekrét podpísal prezident Vladimir Putin, uviedli dnes tlačové agentúry.

18:47 Ruská tajná služba FSB podľa ruskej agentúry RIA Novosti zadržala vo Vladivostoku kvôli údajnej špionáži japonského konzula. Moskva diplomata neskôr označila za nežiaducu osobu.

18:22 Štáty Európskej únie zatiaľ nenašli spoločnú reč pri rokovaní o siedmom balíku protiruských sankcií, ktorého zásadné súčasti narážajú zvlášť na odpor Maďarska. Kvôli nezhodám na navrhnutom zastropovaní cien ruskej ropy budú krajiny zrejme o tomto kroku vyjednávať oddelene od novej sankčnej sady, napísala agentúra Bloomberg s odvolaním sa na zdroje Únie. Budapešť sa v pondelok tiež vyslovila proti obmedzeniu spolupráce s ruským jadrovým sektorom. EÚ zatiaľ nedospela k zhode ani v prístupe k Rusom utekajúcim z krajiny pred mobilizáciou.

17:44 Británia oznámila rozšírenie svojho sankčného zoznamu voči Rusku. Reaguje tak na predstierané referendá o pripojení Moskvou okupovaných či ovládaných častí ukrajinského územia k Rusku. Na sankčný zoznam bolo doplnené 92 nových mien, sú medzi nimi ruskí predstavitelia zapojení do organizácie hlasovania na východe Ukrajiny, oligarchovia, ale aj členovia vedenia najväčších ruských bánk.

"Fingované referendá, ktoré sa konajú pri hlavni zbrane, nemôžu byť slobodné ani spravodlivé a nikdy neuznáme ich výsledky," povedal britský minister zahraničných vecí James Cleverly.

17:15 Ukrajinci v okupovanom meste Melitopol sa obávajú, že ich Moskva po referende o pripojení k Rusku povolá do vojny. Niektorí obyvatelia mesta museli hlasovať v referende, pretože sa im vyhrážali zbraňou, vyhlásil v pondelok exilový starosta mesta Ivan Fiodorov. Informujeme podľa správy agentúry Reuters.

17:14 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa zišiel so šéfmi bezpečnostných zložiek, s ktorými preberal spôsoby, ako čeliť "novému typu zbraní", ktoré používa ruská invázna armáda. Rokovali po tom, čo Moskva zintenzívnila útoky v Odesskej oblasti pomocou iránskych bojových dronov. Rusko v posledných dňoch vykonalo najmenej päť útokov na ciele v regióne na juhozápade krajiny za pomoci bezpilotných lietadiel Šáhid-136, uviedol na tlačovej konferencii hovorca správy Odesskej oblasti Serhij Bratčuk. Jeden z nich podľa neho zasiahol v pondelok skoro ráno bližšie nešpecifikovaný vojenský cieľ v regióne.

16:43 Spojené štáty v pondelok oznámili, že Ukrajine poskytnú ďalších 457,5 milióna dolárov. Najnovšia finančná pomoc je určená pre ukrajinskú políciu a pohraničnú stráž, ako aj na vyšetrenie údajných zverstiev ruských  vojakov. Správu priniesla agentúra AFP.

16:12 Niekoľko ruských médií upozornilo, že pohraničníci na ruských letiskách dostali zoznamy ľudí, na ktorých sa vzťahuje mobilizácia, a kontrolujú podľa nich mužov v brannom veku. Letisko v sibírskej Ťumeni potom potvrdilo, že takýto zoznam dostalo, uviedla ruská redakcia stanice BBC.

15:55 Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) predpokladá, že ruská invázia na Ukrajinu spôsobí celosvetové ekonomické straty vo výške 2,8 bilióna dolárov. OECD odhaduje, že globálny hospodársky rast sa v roku 2023 spomalí na iba 2,2 percenta, čo je práve o 2,8 bilióna dolárov menej, než organizácia predpovedala pred ruskou inváziou na Ukrajinu v plnom rozsahu.

14:53 Nemecká vláda nemá jasno v tom, čo spôsobilo náhly pokles tlaku v plynovode Nord Stream 2, uviedlo v pondelok ministerstvo hospodárstva vo vyhlásení zaslanom e-mailom. Prevádzkovateľ plynovodu oznámil náhly pokles tlaku v noci a jeho hovorca naznačil, že mohlo dôjsť k úniku.

13:12 V ruskej Rjazani sa v nedeľu zapálil muž, kričal, že nechce bojovať na Ukrajine. Svedkovia udalosti pre médiá uviedli, že behal po hlavnej autobusovej stanici mesta celý v plameňoch a kričal. Na videu bolo zároveň vidieť ako ho odvážajú záchranári. 

12:34 Ruský oligarcha Jevgenij Prigožin, spojenec šéfa Kremľa Vladimira Putina, v pondelok potvrdil, že založil ruskú súkromnú polovojenskú organizáciu známu pod názvom Vagnerova skupina. 

11:56 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že v meste Izium na severovýchode Ukrajiny boli objavené ďalšie dva masové hroby so stovkami obetí. Informuje agentúra Reuters a denník The Guardian. 

11:52 Ukrajinská tajná služba SBU objavila v oslobodenej dedine Lipci v Charkovskej oblasti ďalšiu mučiareň využívanú Rusmi a ich miestnymi kolaborantmi. Napísal to The Kyiv Independent. Ukrajinská polícia minulý týždeň uviedla, že v Charkovskej oblasti bolo objavených už osemnásť mučiarní využívaných okupantmi.

11:04 Ruský oligarcha Jevgenij Prigožin, spojenec šéfa Kremľa Vladimira Putina, v pondelok potvrdil, že založil ruskú súkromnú polovojenskú organizáciu známu pod názvom Vagnerova skupina. Informuje agentúra AFP. 

10:27 Neznámy strelec dnes zaútočil v škole v meste Iževsk vo východnej časti európskeho Ruska. Polícia páchateľa stále nedopadla, uviedli podľa agentúry TASS miestne úrady. Žiaci a učitelia boli evakuovaní, informácie o prípadných obetiach zatiaľ nie sú k dispozícii.

10:07 Kazachstan neuzná výsledky referend ani prípadnú anexiu okupovaných oblastí Ukrajiny k Rusku. Oznámilo to v pondelok ministerstvo zahraničných vecí tejto postsovietskej stredoázijskej krajiny, ktorá je považovaná za jedného z blízkych spojencov Ruska, informuje agentúra Reuters. 

9:03 Ruská polícia v sibírskej Irkutskej oblasti zadržala v pondelok 25-ročného muža, ktorý postrelil predsedu miestnej odvodovej komisie. Na platforme Telegram o tom informovala rozhlasová stanica Rádio Sloboda (RFE/RL). 

8:29 Na akciách, ktoré sa na protest proti tzv. čiastočnej mobilizácii v Rusku konali v metropole Dagestanu Machačkala, zadržala polícia viac ako 100 demonštrantov. Na popoludnie sú v republike zvolané ďalšie protesty. 

7:22 Rusi zaútočili dronami na Odesskú oblasť. Dvaja zasiahli vojenský objekt, vybuchla munícia a vypukol rozsiahly požiar. Na Telegrame to napísal hovorca regionálnej správy v Odese Serhij Bratčuk, podľa ktorého sa treba evakuovať civilistov. Podľa predbežných údajov ukrajinskej armády nie sú obete na životoch.

6:36 Spojené štáty majú plán pre prípad, že Rusko použije jadrové zbrane, povedal v rozhovore pre televíziu CBS americký minister zahraničia Antony Blinken. Podrobnosti neuviedol. Zopakoval ale, že Washington dal Moskve jasne najavo, že Rusko bude v prípade použitia jadrových zbraní čeliť strašným dôsledkom.

6:33 V Rusku je teraz jeden a pol milióna Ukrajincov, ktorí sa nemôžu vrátiť na Ukrajinu a nemôžu ich ani kontaktovať ich príbuzní, upozornila na okraj Valného zhromaždenia OSN ukrajinská vicepremiérka Olha Stefanyšinová. Podľa nej sa jedná prevažne o ženy a deti. Ukrajinské úrady už skôr niekoľkokrát informovali, o nútených deportáciách Ukrajincov do Ruska.

6:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom pravidelnom večernom videoposolstve vyzval obyvateľov ruskej republiky Dagestan, kde sa odporcovia mobilizácie stretli s políciou, aby sa mobilizáciu vzopreli. "Vidíme, že ľudia, najmä v Dagestane, začali bojovať o svoje životy (...) Bojujte za to, aby ste neposlali na smrť svoje deti - všetkých, ktorí spadajú do tejto zločinnej ruskej mobilizácie," uviedol Zelenskyj. Moskva podľa neho využíva mobilizáciu na vyhladenie pôvodných obyvateľov Kaukazu, Sibíri či anektovaného polostrova Krym.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok