VIDEO: Nemať práva je otrasné. Dievča si pred Prezidentským palácom ostrihalo vlasy

ta3/Nicolette Ftáčková
26.9.2022 11:36

Frustrácia, ktorá sa nedá opísať slovami. Správa o smrti 22-ročnej Kurdky Mahsi Amíníovej v policajne cele vyvolala v Iráne masové nepokoje. Vyjadriť nesúhlas s vládou sa rozhodla aj komunita Iráncov na Slovensku. Na protest proti režimu si jedna z účastníčok demonštrácie pred Prezidentským palácom v Bratislave ostrihala vlasy.

VIDEO: Nemať práva je otrasné. Dievča si pred Prezidentským palácom ostrihalo vlasy
ta3/Nicolette Ftackova

Smrť 22-ročnej Mahsi Amíníovej, ktorá zomrela po tom, ako ju zadržala morálna polícia, vyvolala v Iráne veľké nepokoje. Od vypuknutia demonštrácií zahynulo v krajine už najmenej 41 ľudí. 

Polícia Amíníovú zadržala po tom, ako nedodržala nariadenie o nosení hidžábu (pozn. red. šatka, ktorá zakrýva vlasy), vzala ju do väzby, kde upadla do kómy a zomrela. Policajti podľa správ kolujúcich internetom dievča bili obuškom. Nesúhlas s režimom a incidentom, po ktorom vyhasol mladý život, vyjadrila aj iránska komunita, ktorá žije na Slovensku.

Žena, Život, Sloboda

Nespokojnosť dala najavo aj stand-up komička Nastaran "Nasi" A Motlaghová, ktorá dlhodobo pôsobí na Slovensku. Protesty, ktoré prebiehajú v Iráne, sú podľa nej ukážkou toho, ako veľmi sú ľudia unavení z tamojšieho režimu, uviedla pre ta3. "Chceli by sme, aby sa iránska vláda sústredila na dôležitejšie problémy a nie na to, že ženy sú zle zahalené alebo nemajú správne oblečený hidžáb. Nech naše nevinné sestry, dcéry, a všeobecne ženy, pre to nezomierajú. Sme z toho všetci naozaj unavení. Frustrácia sa ani nedá opísať slovami," uviedla.

Jednou z organizátoriek protestu bola študentka Sepideh, ktorá z bezpečnostných dôvodov odmietla uviesť celé svoje meno."Stojíme pred Prezidentským palácom v Bratislave, 25. septembra, aby sme ukázali, že nesúhlasíme s režimom v Iráne, s diktatúrou, ktorá tam práve prebieha," vyhlásila mladá žena. Ako ďalej vysvetlila, v Iráne zabili mladé nevinné dievča, pretože malo na sebe nesprávne oblečený hidžáb. "Zatkli ju a po pár hodinách oznámili, že ju previezli do nemocnice, pre nespočetné údery do hlavy, ktoré utŕžila. Iránsky režim zavraždil nevinné dievča," dodala.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok