Niekoľko tisíc ľudí demonštrovalo v Nemecku za otvorenie plynovodu Nord Stream 2

TA3 ČTK
25.9.2022 20:56

3-tisíc ľudí v nedeľu demonštrovalo v obci Lubmin blízko severonemeckého Greifswaldu za cenovo prijateľné energie a za otvorenie plynovodu Nord Stream, ktorý bol vybudovaný za účelom priamej prepravy ruského plynu do Nemecka. S odvolaním sa na políciu o tom informovala agentúra DPA. Organizátori podľa médií požadujú aj zrušenie protiruských sankcií.

Manifestácia s názvom "Aby mala naša vlasť budúcnosť - otvoríte konečne Nord Stream 2" sa v nedeľu popoludní odohrala bez incidentov, povedal policajný hovorca. Minulú nedeľu sa na obdobnom proteste zišlo asi 2-tisíc ľudí.

Nord Stream vedie z Ruska po dne Baltského mora, pričom Lubmin je miestom, kde potrubie prechádza na nemeckú pevninu. Nemecká vláda odmietla uviesť dokončený plynovod Nord Stream 2 do prevádzky kvôli ruskej invázii na Ukrajinu. 

Viac ako desať rokov fungujúcim paralelným plynovodom Nord Stream 1 v súčasnosti Rusko neposiela žiadny plyn, zastavenie jeho prepravy zdôvodňuje technickými problémami.

Nemecká vláda považuje toto zdôvodnenie za zámienku a tvrdí, že Moskva prerušila dodávky plynu v snahe vyvolať pred začatím vykurovacej sezóny nedostatok tejto suroviny v Európe. Obmedzenie dodávok plynu z Ruska do EÚ prispelo k prudkému rastu cien tejto energetickej suroviny do zatiaľ nevídaných výšin. Protiruské sankcie uvalila EÚ v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok