Osvedčené rady na prechladnutie: Netreba lieky, ale správne zásoby v kuchyni

TA3/zm
1.10.2022 08:00

Lezie na vás chrípka a prvé, čo urobíte, sú lieky? Chyba, možno by to vyriešili osvedčené recepty našich starých materí.

Osvedčené rady na prechladnutie: Netreba lieky, ale správne zásoby v kuchyni
Pexels

Bojovať proti chrípke a prechladnutiu nemusíte len pomocou liekov, niekedy je príroda oveľa silnejšia, len treba vedieť, čo si naordinovať.

Sila cesnaku

Základom na všetky zimné neduhy je cesnak. Receptov, ako ním vyliečiť chrípku či inú virózu je viacero. Môžete si urobiť hrianku, ktorú ním bohato potriete. Alebo, ak cesnak veľmi nemusíte, pretlačte ho na lyžičku s medom, ktorý zjemní jeho výraznú, aromatickú chuť.

Ak ste zástancom horúcich čajov a veríte, že práve tie vám pomôžu dostať sa z prechladnutia, môžete strúčik cesnaku rozkrájať do hrnčeka s horúcim mliekom, nechať štvrťhodinu lúhovať a vypiť. Opakujte to aspoň trikrát denne a o chvíľu ste fit.

Cibuľové mlieko

Okrem už spomínaného cesnaku je ďalšou babskou radou v boji proti prechladnutiu cibuľa. Ako jeden z mnohých receptov môžete vyskúšať cibuľové mlieko. Do hrnca vložte tri pokrájané a olúpané cibule spolu s klinčekmi a vetvičkou rozmarínu. Zalejte mliekom a trochou vody a varte dve hodiny, kým budete scedenú zmes popíjať trikrát denne

Soľou proti prechladnutiu

Kto by nepoznal rozprávku Soľ nad zlato. A skutočne, soľ si dokáže poradiť takmer so všetkým, vrátane začínajúceho ochorenia. Pripravte si jednoduché kloktadlo, ak vás pobolieva hrdlo. Na deci teplej vody použite čajovú lyžičku, ktorú v nej ľahko rozpustíte.

Horčicový kúpeľ

Znie to zvláštne, ale niektoré regióny Slovenska bojovali so začínajúcimi neduhmi aj pomocou kúpeľa, do ktorého pridali jeden pohár horčice. Tento recept je vraj vhodný v prípade, že vám už stúpla teplota. Do vane s extra prídavkom by ste sa mali ponoriť na aspoň 10 minút, a potom sa zabaliť do teplého oblečenia a vhupnúť pod deku alebo pod perinu.

Mastný obklad

Bolesti hrdla naše babičky neliečili len zvnútra, ale aj vonkajšími obkladmi. Jedným z najznámejších bolo potrieť si krk kvalitnou bravčovou masťou a obaliť si ho husto tkanou látkou. V niektorých oblastiach Slovenska sa v minulosti podobný recept robil tak, že ste masť natreli na chlieb, pridali rozkrájanú cibuľu a takto obviazali krk na noc šatkou. Okrem masti môžete v oboch prípadoch použiť aj kvalitný, tučný tvaroh.

Korenistý čaj

Ak váš doslova škriabe v hrdle, uľavte si aj netradičným, aromatickým čajom. Na prípravu jedného hrnčeka potrebujete pol lyžičky mletej škorice a tri guličky celého korenia. Ingrediencie varte vo vode, potom dochuťte medom a pite niekoľkokrát do dňa.

Témy: zdravie
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok