CIA odhalilo exponáty z najslávnejších špionážnych akcií, dvere múzea sú však pre verejnosť uzavreté

TA3 ČTK
25.9.2022 17:09

Zrejme sa jedná o najviac neobvyklé a exkluzívne múzeum na svete, plné artefaktov, ktoré utvárali dejiny. Jeho dvere sú však pre verejnosť uzavreté. Zrekonštruované múzeum americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) ukryté v chodbách jej sídla vo virgínskom Langley teraz ale novinárom odhalilo predmety z najslávnejších operácií špionážnej agentúry od jej založenia pred 75 rokmi.

CIA odhalilo exponáty z najslávnejších špionážnych akcií, dvere múzea sú však pre verejnosť uzavreté
TASR/AP

Informovala o tom agentúra Reuters. Najnovším exponátom, ktorý bol odtajnený, je model budovy v afganskom Kábule, ktorý bol použitý na informovanie amerického prezidenta Joea Bidena pred smrtiacim úderom bezpilotného lietadla na niekdajšieho vodcu al-Kájdy Ajmána Zavahrího.

"Je veľmi neobvyklé, aby sa niečo odtajnilo tak rýchlo," uviedla zástupkyňa riaditeľa múzea Janelle Neisesová. "Naše artefakty používame na rozprávanie príbehov. Je to spôsob, ako byť skutočne úprimný a transparentný ohľadom CIA, čo je niekedy ťažké," povedala Neisesová novinárom, ku ktorým sa v sobotu pripojila, aby ich sprevádzala múzeom. Zbierka, ktorú im ukázala, bola zrenovovaná k 75. výročiu od založenia agentúry.

Predmety, z ktorých niektoré možno vidieť na internetových stránkach, sú súčasťou širšieho úsilia spravodajskej služby o rozšírenie spolupráce s verejnosťou a náboru do tejto legendárnej, ale tajnostkárskej agentúry. Súčasťou snahy o osvetu je aj spustenie prvého verejného podcastu CIA na začiatku tohto týždňa. Šéf CIA William Burns v ňom uviedol, že sa agentúra snaží "demystifikovať" svoju prácu v čase, keď je "dôvera v inštitúcie nedostatočná".

Pre šťastlivcov, ktorí majú povolenie na vstup, je v múzeu k videniu útočná puška, ktorú mal Usáma bin Ládin pri sebe v noc, keď ho členovia špeciálnych jednotiek SEAL zabili v pakistanskom Abbottábáde v roku 2011. Vystavená je aj kožená bunda, ktorá bola nájdená u bývalého irackého prezidenta Saddáma Husajna, keď bol v roku 2003 zajatý.

Ďalšie exponáty zahŕňajú letecké kombinézy, ktoré nosili piloti špionážnych lietadiel U-2 a A-12 z čias studenej vojny, a sedlo podobné tým, ktoré používali členovia CIA, keď sa na koňoch pohybovali v hornatom afganskom teréne krátko po útokoch na Spojené štáty z 11 .septembra 2001. Inštitúcia sa nezameriava len na svoje úspechy. Je tu aj sekcia venovaná fiasku v Zátoke svíň, kde sa zvrtla misia CIA s cieľom zvrhnúť Fidela Castra na Kube. Vystavené sú aj snímky z neúspešného hľadania zbraní hromadného ničenia v Iraku.

Hodnota žiadneho z týchto predmetov, ktoré sú považované za kultúrne dedičstvo americkej vlády, nebola stanovená. "Naše múzeum je funkčné," povedal Neisesová. "Je tu pre našich zamestnancov, aby sa poučili z našich úspechov aj neúspechov," dodala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok