Zvážte držanie tela pri užívaní liekov. Poloha môže ovplyvniť rýchlosť vstrebania tabletiek

TA3 ČTK
25.9.2022 16:16

Až si nabudúce budete brať liek proti bolesti hlavy, možno by ste mali zvážiť svoje držanie tela. Vedci z Univerzity Johnsa Hopkinsa zistili, že to, či stojíte vzpriamene, alebo sa nakláňate, a tiež to, na ktorú stranu sa nakláňate, môže ovplyvniť, ako rýchlo sa obsah tabletky vstrebe do vášho tela, napísal spravodajský server The Washington Post.

Chýbajú lieky, a to ohrozuje obyvateľov. Ich reexportom sa už zaoberá prokuratúra v Banskej Bystrici
TASR / Jaroslav Novák

Ich záver? Keď sa po prehltnutí pilulky nakloníte na pravý bok, môže sa jej vstrebávanie urýchliť približne o 13 minút v porovnaní so vzpriameným postojom. Naklonenie na ľavú stranu by bolo chybou - mohlo by spomaliť vstrebávanie o viac ako hodinu. Stáť alebo sedieť rovno je "stále vynikajúci spôsob", ako si vziať pilulku, povedal Rajat Mittal, inžinier z Univerzity Johnsa Hopkinsa a hlavný autor štúdie. Pokiaľ však po užití tabletky ležíte, otočenie na pravý bok by mohlo výrazne urýchliť tempo, akým sa liek bude vstrebávať do tela, dodal.

Mittal a tím výskumníkov vytvorili počítačový model ľudského žalúdka, aby otestovali, čo sa stane, keď si ľudia v štyroch polohách vezmú tabletky. Model simuloval cestu pilulky žalúdkom do čreva. Pri simuláciách vedci zistili, že rozpustenie pilulky vo vzpriamenej polohe trvá 23 minút. Pri naklonení na pravý bok to trvalo iba desať minút. Pri naklonení na ľavú stranu to však trvalo viac ako 100 minút. Medzi najlepšou a najhoršou polohou bol desaťnásobný rozdiel, uviedol Mittal.

Poloha človeka ovplyvnila rýchlosť rozpúšťania tabliet v simuláciách z dvoch dôvodov – tými je prirodzený tvar žalúdka a gravitácie. U väčšiny ľudí, až na vzácne výnimky, sa žalúdok pri napojení na črevo zahýba doprava a všetka potrava alebo tekutina v žalúdku sa vstrebáva až v črevách. Vedci zistili, že keď gravitácia spolupracuje s prirodzenou cestou zo žalúdka do čriev, tableta cestuje rýchlejším tempom smerom k črevám a vstrebáva sa.

Štúdia neznamená, že by ste sa mali pri každom použití pilulky nakláňať doprava alebo si ľahnúť. Niektoré lieky, najmä tie, ktoré spôsobujú nežiaduce gastrointestinálne účinky, sú doplnené inštrukciami, aby ste po ich užití zostali vzpriamení. A výrobcovia liekov zvyčajne predpokladajú, že ste pri prehĺtaní tabliet vo vzpriamenej polohe.

Výskum Univerzity Johnsa Hopkinsa je jednou z rastúceho počtu štúdií, ktoré využívajú počítačové modely na umelú simuláciu rôznych procesov v ľudskom tele. Štúdia by mohla pomôcť lekárom lepšie predpisovať lieky pacientom so zdravotným postihnutím alebo pacientom pripútaným na lôžko, ktorí po užití tabletky nemôžu stáť alebo sedieť vzpriamene.

Podľa Mittala má každý druh pokusného modelu – či už vytvorený v laboratóriu alebo založený na zvieratách alebo ľuďoch – svoje obmedzenia. V skutočnom živote sa v žalúdku mieša a drví potrava a tekutina; v každom okamihu môže byť v žalúdku rôzne množstvo potravy alebo plynov, ktoré môžu brániť alebo spomaľovať prechádzajúcu pilulku.

V štúdii vedci predpokladali, že žalúdok obsahuje iba jednu tekutinu - napríklad vodu, džús alebo mlieko - namiesto zmesi jedla a žalúdočnej kyseliny. Mittal uviedol, že ide o rovnaký predpoklad, aký pri svojich testoch používajú farmaceutické spoločnosti. "V konečnom dôsledku je veľmi ťažké skutočne preskúmať všetky rôzne kombinácie potravín, ktoré ľudia mohli zjesť, keď si liek zobrali," povedal Mittal.

Simulácia tiež predpokladala jednu štandardizovanú verziu žalúdka – tvary žalúdka sa môžu líšiť, najmä podľa veku – a v teste bol použitý jeden konkrétny typ pilulky, pevná pilulka kyseliny salicylovej, ktorá mala vyššiu hustotu ako tekutina v modeli, takže sa pilulka mohla potopiť. Mittal uviedol, že v budúcnosti plánuje testovať aj iné tvary a veľkosti tabliet, napríklad kapsule.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok