Remišová pre ta3: Táto vláda spravila pre občanov viac ako všetky vlády Smeru dokopy

ta3/Nicolette Ftáčková
25.9.2022 16:43

Vicepremiérka a predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová pre ta3 povedala, že sa plánuje stretnúť s ministrom hospodárstva a ministrom životného prostredia a diskutovať o možnom využití peňazí z eurofondov za účelom poskytnutia pomoci slovenským podnikom v čase energetickej krízy.

Pred týždňom zverejnili exkluzívny prieskum agentúry IPSOS pre ta3. Zaznela v ňom otázka na riešenie aktuálnej koaličnej krízy. Najviac respondentov, 61%, sa prikláňa k predčasným voľbám. Aké zrkadlo to nastavuje vláde?

Situácia je ťažká v celej Európskej únii, pretože tu máme súčasne tri krízy. Máme tu krízu energetickú, máme tu globálnu infláciu a za našimi hranici zúri vojna. Každý štát v Európskej únii čelí mimoriadne ťažkej situácii a ja v tomto občanov chápem. Treba si uvedomiť, že či bude taká alebo onaká vláda, tak ceny elektriny a ani energií jednoducho lacnejšie nebudú. Táto vláda počas svojho pôsobenia spravila pre občanov viac ako všetky vlády Smeru dokopy. Keď si vezmeme rodinu s dvomi deťmi, pracujúcu rodinu, tak za vlády Smeru táto rodina dostala 96 eur prídavky plus daňový bonus. Teraz táto rodina od júla dostala o 100 eur viac, od januára dostane o 300 eur viac a ak nám prejde opatrenie, že krúžkovné sa pretransformuje na príspevok v hotovosti, tak táto rodina bude mať 420 eur mesačne, to je obrovský rozdiel. Oproti vládam Smeru pôjde tento rok na trinásty a štrnásty dôchodok pol miliardy eur. To nikdy predtým nebolo. Táto vláda robí kroky na to, aby zmiernila ťažkú situáciu, ktorá je v celej Európe.

Na sociálnej sieti ste kritizovali opozíciu, ktorá by podľa vás neváhala vystúpiť z NATO a rozbiť Európsku úniu. Silnie na Slovensku hlas po odchode z týchto inštitúcií?

Ja pevne verím, že u občanov nie. Treba sa ale pozerať, kto sedí v parlamente. V parlamente máme strany, ktoré zbierali podpisy za vystúpenie z NATO, ktoré chcú rozbiť Európsku úniu. Čiže súčasné proeurópske smerovanie, ktoré má táto vládna koalícia, a naša strana špeciálne, nemá alternatívu.

Jedným z riešení energetickej krízy, ktorú prežívajú veľké spoločnosti, je pokrytie ich nákladov na energie z peňazí v eurofondoch. Európska únia ale nastavuje presné podmienky ako eurofondy čerpať. Ich úlohou nemá byť sanovanie krízových situácií v štátoch. Je správne používať peniaze na rozvoj na náklady za energie?

Európska komisia nám zatiaľ použitie peňazí na kompenzácie alebo energetické šeky neumožňuje. Napríklad ministerstvo hospodárstva alebo ministerstvo životného prostredia majú pod sebou operačné programy, kde majú ešte nevyčerpané eurofondy. Tieto peniaze by mali okamžite použiť pre podniky tak, aby im to pomohlo zvládnuť túto energetickú krízu. Nemusia to byť kompenzácie energií, keďže to nie je oprávnený výdavok, ale môže to byť napríklad podpora obnoviteľných zdrojov alebo podpora technológií, či investície na modernizáciu. Stretnem sa aj s ministrom hospodárstva aj s ministrom životného prostredia, lebo v ich operačných programoch sú peniaze, ktoré sú nevyčerpané a mohli by sa použiť na toto.   

Ministerstvo spravodlivosti sa dostalo po posledných voľbách do rúk vašej strane. Ako vnímate súčasného ministra spravodlivosti, ktorý prevzal rezort po odchode SaS do opozície? Nový minister sa netají tým, že odmieta schválenie súdnej mapy. Média priniesli informácie, že má väzby na Miroslava Výboha.

Doprajme novému ministrovi spravodlivosti sto dní. Myslím, že k informáciám o pánovi Výbohovi sa už vyjadril. Čo sa týka jeho konkrétnych krokov, pravdou je, že súdna mapa je absolútne nepripravená, takže nový minister spravodlivosti bude mať nesmierne ťažkú úlohu. Nastupuje do rozbehnutého vlaku, kde ale nič nie je pripravené. Musí zvládnuť za tri mesiace to, na čo mala pani Kolíková pred ním dva a pol roka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok