Bratislava môže prísť o novú železničnú stanicu

TASR
11.1.2013 10:42

Namiesto novej železničnej stanice môže mať mesto Bratislava na krku žalobu za desiatky miliónov eur. Dôvodom je jeho spor so spoločnosťou Transprojekt, ktorá mala revitalizovať Predstaničné námestie. V dnešnom vydaní o tom informujú Hospodárske noviny.

Bratislava môže prísť o novú železničnú stanicu
SITA

Ako denník uvádza, spor sa vedie pre pozemky v okolí hlavnej stanice. Na nich mal vyrásť projekt eseročky Transprojekt, za ktorou stojí podnikateľ Igor Ballo.

V rámci investície za 200 miliónov eur sa tu malo vybudovať rozsiahle polyfunkčné centrum a dve administratívne budovy. Podľa hovorkyne spoločnosti Transprojekt Márie Adamovej však mesto doteraz neodovzdalo investorovi do dočasného užívania pozemky, na ktorých sa má stavať.

Dodala, že je tým reálne ohrozená podmienka, ktorú mesto spoločnosti dalo – vybudovať projekt do roku 2016. Ak sa situácia s pozemkami nevyrieši ani v najbližších týždňoch, Transprojekt podá na mesto žalobu. Spoločnosť bude od neho žiadať naspäť 16 miliónov eur, ktoré firma do projektu už investovala a tiež ušlý zisk a úroky. Vymáhaná suma sa tak môže vyšplhať až na dvojnásobok.

Hovorca Bratislavy Ľubomír Andrassy pre HN uviedol, že mesto pozemky neodovzdalo pre spor so spoločnosťou Intermont, ktorej konateľom je opäť Igor Ballo. Intermont si totiž tieto isté pozemky kedysi od mesta prenajímal, po podpise zmluvy s Transprojektom však nájomnú zmluvu vypovedal. Mesto tvrdí, že výpoveď nikdy nedostalo a tak sa so spoločnosťou Intermont sporí o ušlé nájomné od júla 2008, celkovo ide o sumu 830.000 eur.

Spor sa už rieši súdnou cestou. Andrassy HN informoval, že kým nebude ukončený zmluvný vzťah s Intermontom a uznaný záväzok voči mestu, magistrát nemôže vec s pozemkami vyriešiť.

Hospodárske noviny tiež informovali, že aj keby mesto spor vyhralo, Bratislava bude čeliť aj tak vážnemu problému. Potvrdenie platnosti zmluvy s Intermontom by totiž znamenalo, že mesto uzatvorilo dve zmluvy s dvomi rôznymi spoločnosťami na rovnaké pozemky.

Ak teda mesto spor s Intermontom prehrá, môže ho žalovať táto spoločnosť za poškodenie dobrého mena. Ak spor, naopak, vyhrá, môže Bratislava čakať žalobu od Transprojektu, pretože mesto s ňou uzatvorilo zmluvu na už zazmluvnené pozemky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok