Takáč si myslí, že vláda nerobí pre občanov dosť. Podľa Remišovej sú dôležité výsledky

ta3
25.9.2022 13:38

Podľa Takáča vláda nerobí dosť opatrení, aby pomohla občanom v čase krízy. Okolité krajiny podľa neho robia pre svojich obyvateľov oveľa viac a Slovensko je na chvoste v uskutočňovaní pomoci. Remišová argumentuje, že porovnávať sa s okolitými krajinami sa nemôžeme, keďže ceny energií na Slovensku sú napríklad s tými českými neporovnateľné.

„Robiť obštrukcie a neotvoriť chôdzu, na ktorej sú zákony, ktoré pomáhajú občanom a brať za to plat, to je neakceptovateľné,“ okomentovala Remišová aktuálne dianie v parlamente, pričom narážala na konanie opozičných poslancov. „Prídete do roboty, tvárite sa, že tam nie ste a vezmete plat,“ povedala vicepremiérka. „Menšinové vlády sú všade na svete, menšinovú vládu má aj francúzsky prezident Macron. My máme tri krízy súčasne, to skutočne nie je čas na to, aby ste vy, poslanci Národnej rady, mohli robiť obštrukcie,“ smerovala Remišová svoje výčitky k Takáčovi.

„To, že to nefunguje, je plne vaša zodpovednosť, neriešite situáciu, neprijímate zákony na podporu pre občanov Slovenskej republiky,“ argumentoval Takáč. Podľa jeho slov okolité krajiny Európskej únie prijímajú viaceré balíčky opatrení na pomoc občanov. „Na Slovensku vláda nepomáha a určite za to nenesie zodpovednosť opozícia“ povedal Takáč.

Moderátor Richard Dírer smeroval na Takáča viacero otázok súvisiacich s ich zdanlivou spoluprácou s extrémistickými stranami. „S politickými stranami, ktoré boli na protivládnom proteste nevytvárame žiadnu koalíciu. Strana Smer má isté piliere, cez ktoré nepôjde – jednak je to sociálny pilier, jednak je to protifašistický pilier. Sme plnohodnotnou súčasťou Európskej únie a NATO,“ povedal Takáč. „Pokiaľ prípadný budúci koaličný partner nebude spĺňať tieto atribúty, naše hodnotové veci, s takýmito ľuďmi nebudeme spolupracovať,“ dodal Takáč.

Proti spolupráci s extrémistami sa ohradila aj Remišová, ktorá na otázku moderátora o tom, kde je hranica koaličnej spolupráce s fašistami odpovedala, že strana Za ľudí s „pohrobkami fašistov“ nespolupracuje. „My sme to povedali jasne, pre nás je to neakceptovateľné“ uviedla Remišová.

Remišová poukázala na to, že väčšina zákonov pomáhajúca občanom Slovenska už prešla, kľúčový zákon o energetike prešiel s podporou takmer všetkých členov parlamentu. „Vždy budeme hlasovať za zákony, ktoré majú pomáhať občanom,“ odkázal jej Takáč.

„Nehovorte, že vláda nič nerobí“ ohradila sa Remišová voči obvinenia zo strany poslanca Takáča, pričom poukázala na viaceré príklady pomoci ľuďom, ktoré súčasná vláda urobila. Z uskutočnených opatrení poukázala na finančnú podporu dôchodcov a rodín.

„Keď sa zmení vláda a Smer bude pri moci, zrazu zmizne inflácia, zrazu zmizne celoeurópska kríza a zrazu nejakým čarovným prútikom, keď vypustíte do vzduch plastové holubice, nebude tu vojna na Ukrajine. To je úplný blud,“ uviedla Remišová na margo neustále sa riešiacej otázky o predčasných voľbách. Podľa slov Takáča je však Slovensko jediná krajina v Európskej únii, ktorá občanom nepomáha, na čo reagovala Remišová tým, že Takáča obvinila, že nevie, o čom hovorí a že prišiel do diskusie nepripravený.

Jedným z diskutovaných problémov bol aj paragraf 363. „Pevne verím, že nezmysel z dielne SaS-ky neprejde,“ uviedol Takáč.

„Paragraf 363 je tu 20 rokov a pri osobe p. Žilinku sa ukázal ako problém práve kvôli jeho nadužívaniu. My v strane Za ľudí sme boli konzistentní, všetci naši poslanci za neho hlasovali, bohužiaľ neprešiel o jeden hlas poslanca OĽANO, pardon, nezaradeného poslanca, ktorý chýbal a určite by bol za neho zahlasoval,“ povedala Remišová „Návrh p. poslanca Baránika vidím ako veľmi problematický, no napriek tomu všetci naši poslanci za neho zahlasujú, lebo je tam paragraf 363. Problematický je, pretože stanovuje laxné dôvody na odvolanie generálneho prokurátora. Môj názor je, že sa nemôžu právne normy šiť na jednu osobu, či nám Žilinka sedí alebo nie. Lebo nakoniec sa dostaneme k právnemu rozvratu verejných inštitúcií,“ povedala vicepremiérka k diskusii o paragrafe 363, ktorý bude jednou z tém utorkového rokovania Národnej rady.

„Vaša mantra o tom, že sa zneužíva 363 bola už dávno vyvrátená. 363 bola v minulosti využívaná viacej, ako je využívaná teraz,“ povedal Takáč na margo problémov s paragrafom 363. „To je somarina,“ reagovala Remišová.  

Robert Fico na svojich tlačovkách „plače, že ste politickí väzni, čo ja považuje za absolútnu drzosť prirovnávať vás a vašich skorumpovaných nominantov k Srholcovi alebo k ľuďom, ktorí trpeli za pravdu a svoje náboženské presvedčenie,“ povedala Remišová o tlačových konferenciách šéfa hnutia Smer.

Evergreen strany SMER

„Vždy keď strana Smer prehrá voľby, ide do referenda. Keď po vražde Jána Kuciaka chcela opozícia referendum, Robert Fico povedal, že je to vlastizrada,“ povedala Remišová, pričom poukázala na to, že Smer otáča referendum ako nástroj vyjadrenia vôle podľa toho, ako im to vyhovuje.

Takáč argumentoval tým, že po vražde Jána Kuciaka to boli práve oni, spolu s Igorom Matovičom, kto protestovali a verejne sa vyhrážali vládnym predstaviteľom. „Teraz chcete prijať zákon, kde chcete zakázať občanom Slovenskej republiky, aby vytvárali protesty a zhromažďovali sa pred domami politikov. Vtedy vám to vyhovovalo a teraz to ide proti vám a idete na to prijať zákon,“ okomentoval Takáč. Na otázku, o aký zákon ide, odpovedal, že „je pripravovaný zákon proti tomu, aby občania Slovenskej republiky mohli protestovať pred verejnými budovami pred domami politikov a zakázali im takéto zhromažďovanie.“

„Ten návrh, o ktorom hovoríte je úplne absurdný a myslím si, že určite neprejde,“ odpovedala na výčitku Remišová.

Stropovanie energií

K problémom cien energií a ich stropovania Remišová uviedla, že v okolitých krajinách, ako je Česko a Poľsko, majú už ďalší balíček preto, lebo majú ďaleko vyššie ceny elektriny ako Slovensko. „V Českej republike majú už druhý balíček, ale prečo ho majú? Lebo od januára majú niekoľkonásobne vyššie ceny elektriny ako máme my. Áno, robia preto, lebo majú obrovské ceny elektriny. Zastropovali to, ale na raz takej úrovni ako má Slovenská republika. My nepotrebujeme stropovať, lebo ceny elektriny sú rovnaké ako minulý rok.“

„Viete veľmi dobre, že každá pomoc podnikom sa považuje za štátnu pomoc. Každá štátna pomoc musí byť schválená Európskou úniou, inak je to nedovolená štátna pomoc, takže musí byť vypracovaný plán štátnej pomoci, čo je náročné urobiť.“ Remišová ďalej uvidela, že jedna schéma štátnej pomoci pre malé a stredné podniky už odišla na schválenie od Európskej komisie, druhá je na ceste. „Od 1. januára plyn bude, problémom bude cena. Cena bude problém všade v Európskej únii, budeme to kompenzovať – pre domácnosti  navrhujeme energetické šeky v hodnote 150 eur na rodinu, pre podniky sa kompenzácie pripravujú. Kompenzácie dostanú za podmienok, ktoré budú stanovené Európskou komisiou. Určite nedopustíme, hovorím za stranu Za ľudí, aby sa vysoké školy zatvárali, to vám garantujem“, povedala k cenám energií pre podniky a vysoké školy Remišová.

„Pri potravinách ste neurobili nič,“ odkázal v závere relácie poslanec Takáč a uviedol, že najväčším problém je rast ceny potravín a že v tejto oblasti vláda neprijíma dostatočné opatrenia. „My sme navrhovali, aby sa obchodná prirážka pri základom zozname potravín mala zastropovať pri hodnote 40 percent. Obchodné reťazce na Slovensku operujú so ziskami  8 - 9 percent, v západnej Európe majú obchodné reťazce 2,5 percentné zisky,“ povedal Takáč.

„Pán poslanec, vy naozaj nič neviete, naozaj,“ povedala Remišová na záver Takáčovi. "Občania Slovenskej republiky, my sa postaráme o to, aby sme tú zimu prežili,“ uzavrela diskusiu vicepremiérka Remišová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok