Top udalosti týždňa: Putin mobilizuje, Rusi utekajú a polícia zatýka. Pokračujú pseudoreferendá. Svet sa rozlúčil s Alžbetou II.

TA3/dp TASR ČTK
25.9.2022 12:27

Putin mobilizuje. Rusi utekajú. Pokračujú pseudoreferendá o pripojení k Rusku. Svet sa lúčil s Alžbetou II. Svetoví lídri boli Londýne. Téma dňa s bývalým veľvyslancom. Bitka poslankýň v bratislavskom podniku. SaS ponúkla Korčokovi pozíciu lídra. Vláda schválila zvýšenie platov zdravotníkov. Voľby v Česku. Lúčili sa športové legendy.

Top udalosti týždňa: Putin mobilizuje, Rusi utekajú a polícia zatýka. Pokračujú pseudoreferendá. Svet sa rozlúčil s Alžbetou II.
TASR/AP

Rusko mobilizuje

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu ráno vyhlásil čiastočnú mobilizáciu. V televíznom vystúpení uviedol, že je to na obranu pred Západom, ktorý sa vraj snaží oslabiť, rozdeliť a zničiť Rusko. Mobilizácia, ktorá sa dotkla hlavne ruských občanov v zálohe a s vojenskou skúsenosťou.

V rámci čiastočnej mobilizácie bude povolaných celkovo 300-tisíc záložníkov, uviedol podľa agentúry TASS ruský minister obrany Sergej Šojgu. Dodal, že ide len o zlomok ruských vojakov, ktorých je možné povolať. Šéf ruského rezortu obrany tiež oznámil, že v bojoch na Ukrajine zahynulo od 24. februára 5937 ruských vojakov. Ide o veľmi zriedkavé priznanie vojenských strát zo strany Moskvy, píše AFP. Šojgu dodal, že Rusko na Ukrajine "nebojuje ani tak proti Ukrajine, ako proti kolektívnemu Západu".

Občania utekajú

Úteky Rusov pred mobilizáciou pokračujú. Na hraničných priechodoch s Fínskom, Kazachstanom či Gruzínskom sa tvoria dlhé kolóny. Rusi sa snažia utiecť do krajín, kde majú najväčšiu šancu na prijatie. Pobaltské štáty napríklad oznámili, že ruským dezertérom azyl neudelia.

Fínsko obmedzí vstup

Fínsko "výrazne obmedzí" vstup ruských občanov na svoje územie. K tomuto kroku pristúpilo po tom, ako sa po vyhlásení čiastočnej mobilizácie v Rusku zdvojnásobil počet Rusov vstupujúcich do Fínska, informovala agentúra AFP.  

EÚ nechala členským štátom voľné ruky

Rozhodnutie, či vpustiť na svoje územie ľudí prichádzajúcich z Ruska, je na členských štátoch Európskej únie. Uviedla to vo štvrtok hovorkyňa Európskej komisie v reakcii na množstvo Rusov snažiacich sa utiecť pred mobilizáciou vyhlásenou v stredu prezidentom Vladimirom Putinom.

V Rusku protestovali, polícia zatýkala

Ruské úrady v sobotu zadržali viac ako 700 ľudí na protestoch proti mobilizácii. Údaje o počte zadržaných zverejnila nezávislá monitorovacia skupina OVD-Info, ktorá napočítala najmenej 707 ľudí zadržaných v 32 mestách po celom Rusku. Takmer polovica z nich bola v Moskve a takmer 150 v Petrohrade. Niektorí zo zatknutých boli maloletí.

V centre Moskvy sa pohyboval silný policajný tím a kontroloval doklady okoloidúcich. Podozrivých zadržali. Mladá žena sa postavila na lavičku a kričala "Nie sme potrava pre delá!". Potom ju odviedla polícia. V Novosibirsku na východnej Sibíri bolo zadržaných viac ako 70 ľudí, pretože spievali pieseň zo sovietskej éry oslavujúcu mier. V Irkutsku polícia mužom na demonštrácii odovzdala predvolanie na vojenské odvodové úrady.

Dekrét o mobilizácii skrýva tajnú informáciu

Až jeden milión Rusov môže byť povolaných do vojny na Ukrajine v rámci čiastočnej mobilizácie, ktorú v stredu vyhlásil tamojší prezident Vladimir Putin, napísal nezávislý ruský denník Novaja Gazeta. 

Putin v stredajšom televíznom prejave národu povedal, že sa vojenská služba bude vzťahovať len na "občanov, ktorí sú v súčasnosti v zálohe, predovšetkým na tých, ktorí slúžili v ozbrojených silách, majú určité vojenské povolania a relevantné skúsenosti".

Krátko po Putinovom vyhlásení ruský minister obrany Sergej Šojgu uviedol, že ako súčasť mobilizácie, ktorá sa bude vzťahovať na občanov "s predchádzajúcimi vojenskými skúsenosťami", povolajú do zbrane 300 000 Rusov, pripomína The Guardian.

"To nie sú ľudia, ktorí nikdy nevideli ani nepočuli nič o armáde," povedal Šojgu a dodal, že študentov ani novopovolaných brancov sa mobilizácia týkať nebude.

Novaja Gazeta, nezávislý ruský denník, ktorý v súčasnosti pôsobí v exile, však citoval nemenovaného predstaviteľa Putinovej vlády s tým, že v skutočnosti by mal byť do armády povolaných až milión Rusov.

Zdroj novinám ďalej povedal, že siedmy článok dekrétu, ktorý Putin v stredu podpísal, umožňuje ruskému ministerstvu obrany povolanie takéhoto počtu osôb. "Počet bol niekoľkokrát upravovaný, a na konci sa dohodli na jednom milióne," citoval zdroj denník The Guardian.

Pokračujú pseudoreferendá o pripojení k Rusku

Ruský parlament by mohol o návrhu zákona potrebnom na anexiu Ruskom okupovaných území na Ukrajine rokovať už vo štvrtok 29. septembra. V noci na nedeľu o tom informovala agentúra Reuters a denník The Guardian, ktoré sa odvolávajú na ruské médiá.

Poslanci dolnej komory ruského parlamentu (Štátna duma) budú podľa agentúry TASS o právnom rámci pripojenia anektovaných území k Rusku rokovať vo štvrtok – len dva dni po skončení hlasovania v referendách, ktoré je naplánované na 27. septembra. Agentúra Interfax predpokladá, že o návrhu zákona by mohla vo štvrtok rokovať aj horná komora parlamentu.

Začali v piatok

Referendá začali v piatok v samozvaných republikách na východe Ukrajiny – Doneckej a Luhanskej a v okupovaných častiach Chersonskej oblasti na juhu a Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny.  

Hlasovacia miestnosť bola pritom zriadená aj v Moskve, kde sa môžu na referende zúčastniť obyvatelia spomínaných štyroch ukrajinských regiónov, ktorí v súčasnosti žijú v Rusku.

Ukrajina, západní lídri a Organizácia Spojených národov odsúdili prebiehajúce referendá a označili ich za nelegitímnu predzvesť nelegálnej anexie. Na referendách nie sú totiž prítomní žiadni nezávislí pozorovatelia a väčšina predvojnovej populácie dané oblasti pre prebiehajúce boje už opustila.

Svet sa rozlúčil s Alžbetou II.

V pondelok sa s kráľovnou Alžbetou II. rozlúčil celý svet. Pohreb sa konal vo Westminsterskom opátstve za účasti kráľovskej rodiny a mnohých svetových lídrov. Následne sa smútočný ceremoniál presunul do Kaplnky svätého Juraja vo Windsore, kde rozlúčku zakončili súkromnou rodinnou bohoslužbou. 

Udalosti sme s vami sledovali online:

Svetoví lídri boli Londýne

Smrť kráľovnej, najdlhšie vládnucej panovníčky v britskej histórii, otriasla nielen národom, ale aj svetom. Jej štátny pohreb je jednou z najväčších diplomatických udalostí storočia. V Londýne sa práve schádzajú najvyššie postavení politici z celého sveta.

Téma dňa s bývalým veľvyslancom

Na pohrebe kráľovnej Alžbety II. chýbali vedúce osobnosti Ruska a Číny. Napäté vzťahy v spoločnosti určili, kto bude na zozname pozvaných a dalo sa predpokladať, že predstavitelia krajín, s ktorými má Británia napäté vzťahy budú absentovať. O budúcnosti, ale aj minulosti Veľkej Británie sme sa rozprávali v relácii Téma dňa s poslancami Petrom Kmecom (Hlas-SD), Petrom Osuským (SaS) a Ľubomírom Rehákom, bývalým veľvyslancom SR v Spojenom kráľovstve.

Voľby by v septembri vyhral Hlas

Ak by sa voľby do Národnej rady SR konali v polovici septembra, vyhrala by ich strana Hlas-SD so ziskom 18,3 percenta hlasov. Druhou najpreferovanejšou stranou by bol Smer-SD, ktorý by získal 15,5 percenta hlasov, na treťom mieste by skončilo Progresívne Slovensko (PS), ktoré by podporilo 11,6 percenta voličov.

Kto by sa ešte dostal do parlamentu? Dozviete sa v článku nižšie:

Bitka poslankýň v bratislavskom podniku

Poslankyňa Jana Bittó Cigániková (SaS) podáva trestné oznámenie na poslankyňu Romanu Tabák (Sme rodina). Avizovala to v príspevku na sociálnej sieti, kde Tabák obvinila z toho, že ju fyzicky napadla. Incident sa mal stať v jednom z bratislavských podnikov. 

"Bola som s kamarátkami a manželom v jednom bratislavskom podniku na koncerte. Bola perfektná nálada, obsluha, prostredie aj spoločnosť až do momentu, keď po jeho skončení v nočných hodinách prišla do podniku Romana Tabák. Počas niekoľkých nechutných verbálnych útokoch sa mi ako tak darilo zachovať si chladnú hlavu a nedať sa vyprovokovať, ale ona pokračovala.  Keďže sa skrývala v šiltovke, dala som jej ju dole, nech všetci vidia, aká "inteligencia" reprezentuje svojich voličov v parlamente. Myslela som, že keď si uvedomí, že sa na ňu ľudia dívajú čo stvára, že sa ukľudní. Opak bol však pravdou. Začala ma ťahať za vlasy a fyzicky napádať," uviedla Bittó Cigániková na Facebooku. 

Bittó Cigániková tvrdí, že Tabák ju ešte po incidente znovu napadla. "Jej výkon sa jej však zdal zrejme nedostatočný, tak sa po chvíli vrátila aby mi sediacej bez slova vrazila taký úder do hlavy, aký len tenistka vie dať pravačkou. A opäť odišla," napísala. Tvrdí, že skončila na pohotovosti s opuchnutým lícom, bolesťami hlavy a krku. 

SaS ponúkla Korčokovi pozíciu lídra

Ivanovi Korčokovi ponúkli v strane Sloboda a Solidarita (SaS) pozíciu lídra kandidátky, uviedol to štátny tajomník rezortu zahraničia Martin Klus pre Aktuality.sk. Tvrdí, že očakávajú, že sa bývalý minister v krátkom čase vyjadrí.

Ivan Korčok má ponuku byť jednotkou kandidátky v parlamentných voľbách, zatiaľ nie predsedom strany. Ak by strana pod jeho vedením vyhrala parlamentné voľby, stal by sa premiérom. Informoval portál Aktuality.sk.

Vláda schválila zvýšenie platov zdravotníkov

Vláda v stredu schválila návrh na zvýšenie platov zdravotníkov. Okrem avizovaného zvyšovania miezd lekárov a sestier rieši aj platy ostatných zdravotníkov v ústavných zdravotníckych zariadeniach a ambulanciách záchrannej zdravotnej služby. 

Návrh prešiel do druhého čítania 

Platy zdravotníkov by sa mohli zvýšiť. Vyplýva to z vládneho návrhu ktorý v piatok posunula Národná rada (NR) SR do druhého čítania. Okrem zvyšovania platových koeficientov sa majú pri mzdách zohľadňovať aj roky praxe. Parlament rokuje o návrhu v skrátenom legislatívnom konaní.

Platom sme sa venovali v Téme dňa s Lengvarským

Lekári napriek tomu zbierajú podpisy pod výpovede. Tie chcú podať hromadne k 1. októbru. Dokáže ministerstvo zabezpečiť riadnu zdravotnú starostlivosť aj po tomto dátume? Bude minister ešte s odbormi rokovať? Nový školský a akademický rok je poznačený neistotou. Ešte nedávno sme školy zatvárali pre pandémiu, teraz ich môžu zavrieť vysoké ceny energií. Poznajú už rektori riešenie tejto situácie? Koľko energie by sa ušetrilo, ak by sa nevyučovalo prezenčne napríklad v piatok? Hosťami v relácií boli Vladimír Lengvarský, minister zdravotníctva, Marek Števček, rektor UK, Jozef Habánik, poslanec NR SR, Marek Šefčík, poslanec NR SR.

Celú reláciu si môžete pozrieť aj tu:

Voľby v Česku

České hnutie ANO bývalého premiéra Andreja Babiša zvíťazilo v komunálnych voľbách vo väčšine krajských miest. Koalícia strán SPOLU Petra Fialu naopak uspela v Prahe, Plzni, Brne a Českých Budějoviciach. Volebná účasť bola 46 percent, podobne ako pred štyrmi rokmi.

Najviac mandátov v komunálnych voľbách získali uchádzači, ktorí kandidovali bez podpory akejkoľvek politickej strany. Z kandidátov s politickou príslušnosťou dopadlo najlepšie hnutie ANO, ktoré podporilo zhruba 16 percent voličov. Za ním skončila vládna koalícia SPOLU s približne ôsmimi percentami. Súčasne sa s komunálnymi voľbami hlasovalo aj o obsadení časti Senátu. Po prvom kole je však jasné obsadenie iba dvoch z 27-mich kresiel. V 25-tich obvodoch bude potrebné druhé kolo.  

Viac tu:

Lúčili sa športové legendy

Slovenský hokejový obranca Zdeno Chára ukončil hráčsku kariéru. Uzavrel ju ako hráč Bostonu Bruins, s ktorým podpísal jednodňový kontrakt. Na túto správu reagovali aj jeho bývalý spoluhráči a dokonca aj klub Bostonu.

Chára oznámil svoje rozhodnutie na sociálnych sieťach. "Po 25 sezónach profesionálneho hokeja, 1680 zápasoch v základnej časti NHL, 200 zápasoch v play off a stovkách medzinárodných zápasov som hrdý na to, že môžem oznámiť svoje rozhodnutie odísť z NHL. Je mi cťou, že sa dnes môžem vrátiť do TD Garden a podpísať jednodňovú zmluvu s Boston Bruins a oficiálne ukončiť kariéru v klube, ktorý pre mňa a pre moju rodinu tak veľa znamená. Je tu veľa ľudí, ktorí mi pomohli prispieť k môjmu úspechu. Ďakujem, Big Zee," uviedol Chára.  

Rozlúčka plná emócií a dojatia

Švajčiarsky tenista Roger Federer na Laver Cupe v Londýne ukončil aktívnu kariéru. V rozlúčkovej štvorhre spoločne so Španielom Rafaelom Nadalom prehrali s americkým párom Frances Tiafoe, Jack Sock 6:4, 6:7 (2), 9:11. Tím Európy hral po prvom dni s Tímom sveta 2:2.

Štyridsaťjedenročnému Federerovi sa splnilo želanie a v poslednom zápase kariéry nastúpil po boku svojho veľkého rivala. S Nadalom dokopy získali 42 grandslamových titulov. Na ATP Tour odohrali 40 vzájomných duelov, bilancia je 24-16 v prospech Španiela. V londýnskej štvorhre nebola núdza o exhibičné prvky, zaplnenú 02 arénu dvíhali zo sedadiel najmä výmeny na sieti.

Týždeň V politike

Ani mesiac po definitívnom rozpade vládnej koalície nenachádza táto krajina pokoj. Vyspelé krajiny riešia boj proti kríze, pomoc firmám, zraniteľným skupinám občanov, už aj krajiny V4 sú ďalej. Poľsko má už druhú vlnu opatrení a model pomoci predstavilo už aj Česko. A my? Politici na Slovensku riešia Matoviča a ako sa mu pomstiť odvolávaním, či bude nový minister školstva dostatočne konzervatívny, aby ochránil deti pred liberálnym zlom, útok poslankyne na druhú poslankyňu, či koketovanie s extrémistami, v koalícii tomu hovoria dobrý deal s tarabovcami a v Smere tomu hovoria spájanie sa proti vláde aj s diablom, ktorého kedysi nazývali pohrobkami fašistov. Ale ako zastaviť výpovede lekárov, ako bude počas krízy vyzerať výučba na školách a univerzitách, ako bojovať proti ruskej propagande, akú podporu dostanú v energetickej kríze podniky či gastrosektor či aké účty za plyn a energie budú platiť ľudia napríklad v Nižnej na Orave, tak to vám nepovie nikto. Dámy a páni na kopci, v mene politického boja, naháňania percent pred voľbami či vymyslených kultúrno-etických vojen rozoštvávate túto krajinu namiesto pokoja po ťažkých covidových rokoch a pomoci. Môžete sa hanbiť. 

Na otázky odpovedali Veronika Remišová (Za ľudí) a Richard Takáč (Smer-SD) V politike:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok