Ukrajinci odrazili útoky pri desiatich obciach, Rusi sa naďalej pokúšajú o obsadenie Doneckej oblasti

TA3 ČTK
24.9.2022 18:46

Ukrajinské ozbrojené sily odrazili ruské útoky pri desiatich obciach na východe krajiny, informoval v sobotu ukrajinský generálny štáb vo svojej pravidelnej správe o vývoji bojov. Invázne jednotky podľa neho naďalej sústredia svoje úsilie na pokusy o úplné obsadenie Doneckej oblasti a udržanie dobytých území. Na okupovanom území teraz organizujú "takzvané referendá", pripomenula ukrajinská armáda.

Ukrajinci odrazili útoky pri desiatich obciach, Rusi sa naďalej pokúšajú o obsadenie Doneckej oblasti
TASR/AP

Vzhľadom na nízku účasť zbierajú proruskí úradníci za sprievodu ozbrojených vojakov podpisy priamo v domoch a bytoch, uvádza velenie ukrajinskej armády. "V Záporožskej a Chersonskej oblasti začali okupačné úrady rozdávať predvolanie kvôli mobilizácii mužom v odvodovom veku, ktorí sa vzdali ukrajinského občianstva a dostali pasy Ruskej federácie," tvrdí ďalej ukrajinský generálny štáb. Čiastočnú mobilizáciu vyhlásil tento týždeň ruský prezident Vladimir Putin.

Proruské úrady na Moskvou ovládaných alebo okupovaných ukrajinských územiach medzitým narýchlo usporiadali hlasovania, ktoré označujú za referendá o pripojení k Rusku. Hlasovanie začalo v piatok a trvať má do utorka. Kyjev, jeho západní spojenci aj napríklad Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vopred označili plebiscitov za podvod. Ich predstavitelia uviedli, že výsledky neuznajú; považujú hlasovanie len za krok Moskvy k nelegálnej anexii ďalšieho ukrajinského územia. Rusko tvrdí, že referendá sú pre obyvateľov regiónu príležitosťou vyjadriť svoj názor.

"Nepriateľ neprestáva útočiť na civilnú infraštruktúru a domy civilistov. Hrozba leteckých a raketových úderov zo strany okupantov trvá na celej Ukrajine," uviedol v sobotu ukrajinský generálny štáb. Paľba inváznych síl podľa neho zasiahla 60 obcí. "Pri útoku nepriateľského bezpilotného lietadla na Odese zahynuli dvaja ľudia a ďalší dvaja boli zranení," uvádza ukrajinská armáda. Na útoky na juhukrajinský prístav Rusko podľa ukrajinských médií využilo drony, ktoré nedávno získalo z Iránu.

Letectvo ukrajinských ozbrojených síl vykonalo 25 úderov a zasiahlo 18 miest s ruskými vojakmi a vojenskou technikou a sedem pozícií protilietadlových raketových systémov, uvádza okrem iného ukrajinský generálny štáb. Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu nie je možné nezávisle overiť. 

Britské ministerstvo obrany vo svojej pravidelnej analýze situácie na bojisku upozorňuje na ruský útok na Pečenižskú priehradu na rieke Siverskyj (Severnej) Donec v Charkovskej oblasti z tohto týždňa a úder na Karačunivskú vodnú nádrž na rieke Inhulec pri Kryvom Rihu v Dnepropetrovskej oblasti z polovice. "Ukrajinské sily postupujú nižšie po prúde oboch riek," píše britský rezort obrany.

"Vzhľadom k tomu, že sa ruskí velitelia stále viac obávajú svojich operačných neúspechov, pokúšajú sa pravdepodobne zasiahnuť priehrady, aby zaplavili miesta prechodov ukrajinskej armády," domnievajú sa Briti. Je však podľa nich nepravdepodobné, že by útoky významne narušili ukrajinské operácie vzhľadom na vzdialenosť poškodených priehrad od bojových zón.

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej poslednej analýze ohľadom ruskej invázie na Ukrajinu píše, že ruská mobilizácia zápasí s vážnymi a systémovými problémami, čelí odporu obyvateľstva a vytvára podmienky pre vytvorenie záložných síl, ktoré nebudú schopné plniť úlohy vytýčené Kremľom. Putin a minister obrany Sergej Šojgu oznámili, že ruské ozbrojené sily budú mobilizovať bojaschopných záložníkov, správy a príspevky na sociálnych sieťach však ukazujú, že náboroví úradníci mobilizujú mužov, ktorí nespĺňajú kritériá, píše ISW.

Inštitút zároveň upozorňuje na informácie ruských opozičných médií, podľa ktorých sa Kremeľ usiluje o dokončenie čiastočnej mobilizácie do 10. novembra a že sa snaží povolať do zbrane 1,2 milióna mužov namiesto verejne ohlásených 300-tisíc. "V prvých 48 hodinách po vyhlásení čiastočnej mobilizácie sa v celom Rusku odohrali protesty, útoky na náborové strediská a došlo k vandalizmu," uvádza ISW.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok