Druhý deň referenda v okupovaných oblastiach: Hlasuje sa aj bez dokladov či za rodinných príslušníkov

ta3 ČTK
24.9.2022 14:45

V Moskvou ovládaných alebo okupovaných častiach Ukrajiny pokračujú druhý deň narýchlo zorganizované hlasovania, ktoré proruské úrady označujú za referenda o pripojení k Rusku. Kyjev a Západ plebiscity považujú za podvod.

Podľa šéfa ukrajinskej správy Luhanskej oblasti Serhija Hajdaja okupačné úrady nútia hlasovať aj obyvateľov, ktorí pri sebe nemajú doklady. Činiteľ z Chersonskej oblasti Jurij Sobolevskyj uviedol, že proruské sily praktizujú "prax rodinného hlasovania", keď ľudia musia "hlasovať" za príbuzných.

"Obyvateľ Alčevsku na fronte, v zajatí alebo už mŕtvy - bude nejakým spôsobom hlasovať. Možno aj telepaticky - hlas bude započítaný," napísal dnes Hajdaj na svojom telegramovom účte. Členovia volebných komisií podľa neho v sprievode ozbrojených ruských vojakov nútia obyvateľov hlasovať doma, aby zvýšili hlasovaciu účasť. Zastavujú ľudí na uliciach a na námietku, že človek nemá pri sebe pas odpovedajú: nie je potrebné, poznáme ťa, tvrdí Hajdaj. Proruské úrady podľa neho tiež ľuďom volajú a obyvatelia čelia vyhrážkam výpovede v práci, pokiaľ nebudú voliť.

Už skôr tento oblastný gubernátor podľa rádia Slobodná Európa/Rádia Sloboda povedal, že ľudia nesmú odísť z okupovaných miest, kým päťdňové referendum neskončí. "Máme správy od ľudí, že takzvané 'volebné komisie' prichádzajú do obydlia zaznamenávať hlasy a sprevádzajú ich ľudia so zbraňami... Ak sa dvere do bytov neotvoria, hrozí, že ich rozbijú," uviedol Hajdaj, podľa ktorého si úradníci zapisujú mená obyvateľov , ktorí hlasujú proti pripojeniu k Rusku.

Ukrajinský podpredseda chersonskej oblastnej rady Sobolevskyj tvrdí, že proruské úrady nútia obyvateľov hlasovať aj dvakrát alebo za ostatných členov rodiny, keď nie sú doma. "Druhý deň absurdného divadla v Chersonskej oblasti. Volebné miestnosti zostávajú prázdne. 'Volebné komisie' v sprievode ozbrojených vojakov kočujú po oblasti a stále lovia voličov, ktorí sa všetkými spôsobmi snažia vyhnúť sa stretnutiu s nimi," napísal na telegrame. "Niektorí mali smolu už dvakrát - vyplniť lístky museli v druhom kole," dodal Sobolevskyj.


Svetové agentúry už skôr informovali, že proruskí úradníci chodia spoločne s ozbrojeným sprievodom od dverí k dverám s mobilnými volebnými urnami. Ruská televízia zároveň ukázala zábery ľudí vhadzujúcich hlasy do mobilných urien v rôznych halách či na dvoroch.

Hlasovanie sa odohráva v samozvanej proruskej Luhanskej ľudovej republike (LNR), Doneckej ľudovej republike (DNR) a na Ruskom okupovaných častiach Chersonskej a Záporožskej oblasti, do nich ruské okupačné sily "začlenili" aj časti ďalších oblastí, ktoré zatiaľ držia. Odovzdať svoj hlas môžu prísť aj obyvatelia spomínaných častí Ukrajiny, ktorí sú v Rusku. Plebiscit má trvať päť dní. Prví štyria majú členovia volebných komisií navštevovať domácnosti, opísal už skôr server Meduza a stanice BBC. Okupačné úrady toto rozhodnutie vysvetľujú obavou o bezpečnosť obyvateľov, z ktorých mnohí musia voliť v obciach pri frontovej línii.

Kyjev referendum neuzná

Kyjev a jeho západní spojenci vopred označili referendá za podvod. Ich predstavitelia uviedli, že výsledky neuznajú; považujú hlasovanie len za krok Moskvy k nelegálnej anexii ďalšieho ukrajinského územia. Rusko tvrdí, že referendá sú pre obyvateľov regiónu príležitosťou vyjadriť svoj názor. Všeobecne sa očakáva, že oficiálne výsledky podporia pripojenie k Rusku.

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá bežne monitoruje rôzne voľby, uviedla, že výsledky terajšieho hlasovania na Ukrajine nebudú z právneho hľadiska platné, pretože akcia je v rozpore s ukrajinskými zákonmi i medzinárodným právom, koná sa v oblastiach, kde nie je bezpečno, a nezúčastňujú sa jej nezávislí pozorovatelia.

Ruské tlačové agentúry informujú o miestnych a zahraničných pozorovateľoch a spomínajú aj dva Čechov. Podľa agentúry Interfax je v Ruskom okupovanej Záporožskej oblasti Čech Roman Blaško, ktorého označila ako novinárov. Agentúra TASS v piatok informovala o mužovi menom Jaromír Vašek, ktorý podľa nej tvrdil, že v Luhansku nezaznamenal žiadne narušenie hlasovania a "všetci sú pripravení hlasovať za pripojenie k Rusku".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok