Protesty v Iráne si vyžiadali už najmenej 92 obetí. Úrady obmedzili internet aj sociálne siete

ta3 ČTK
25.9.2022 00:01

Najmenej 92 ľudí zomrelo v celom Iráne pri zásahoch tamojších bezpečnostných síl po dvoch týždňoch protestov, ktoré vypukli po smrti Mahsy Amíníovej. Oznámila to v nedeľu ľudskoprávna organizácia Iran Human Rights, IHR, so sídlom v nórskom Osle. Správu priniesla agentúra AFP.

Pri protestoch v provincii Gílán na severe Iránu zadržala polícia 739 ľudí, z toho 60 žien, uviedli iránske médiá. Irán podľa nich v sobotu kritizoval krok Spojených štátov, ktoré chcú urobiť výnimku zo sankcií, aby pomohli Iráncom zabezpečiť v čase celonárodných protestov internet.

Protesty sa konali vo viac ako 40 mestách vrátane Teheránu. Ženy na nich okrem iného pálili hidžáby, ktorými si majú podľa pravidiel islamskej republiky pokrývať hlavy. Práve kvôli porušeniu pravidiel nosenia pokrývky hlavy teheránska morálna polícia minulý týždeň v utorok zatkla Mahsu Amíníovú, ktorá ale vo väzbe upadla do kómy a zomrela. Mala 22 rokov a podľa rodiny bola predtým zdravá. Polícia tvrdí, že zomrela na infarkt. Podľa správ kolujúcich na sociálnych sieťach ju policajti bili obuškom a zranili, keď sa udrela hlavou o policajné auto. V kóme bola tri dni.

Štátne médiá citovali Raísího vyjadrenie, že sa Irán musí "rozhodne vysporiadať s tými, ktorí narúšajú bezpečnosť a pokoj krajiny". Prezident telefonicky hovoril s rodinou jedného z príslušníkov bezpečnostných zložiek, ktorý bol pri nepokojoch zabitý. Prezident "zdôraznil nutnosť rozlišovať medzi protestom a narušovaním verejného poriadku a bezpečnosti... a označil dianie za výtržnosti," informovali štátne médiá.

Iránske úrady v súvislosti s protestmi uviedli, že v krajine obmedzia prístup k internetu. "Kým nepokoje neskončia, bude internet obmedzený," citovala americká CNN z vyhlásenia iránskeho ministra vnútra Ahmada Vahídího. Ako minister dodal, ich cieľom je "zabrániť organizácii nepokojov prostredníctvom sociálnych sietí." Už v minulých dňoch sa objavili informácie, že v čase protestov rýchlosť internetu spomalila a že úrady zablokovali prístup k službám Instagram a WhatsApp, ktoré Iránci najviac používajú. Facebook a Twitter úrady v krajine zablokovali už skôr. Telegram, YouTube a TikTok fungujú nespoľahlivo.

Tento týždeň bol v krajine internet podľa organizácie NetBlocks prerušený najmenej trikrát. Aktivisti tvrdia, že sa k tomu vláda uchyľuje, aby sa do sveta nedostali videozáznamy násilností. V noci na stredu pri streľbe bezpečnostných síl zahynulo podľa organizácie na ochranu ľudských práv Amnesty International najmenej 19 ľudí, vrátane troch detí. "Narastajúci počet mŕtvych je znepokojujúcim ukazovateľom toho, ako bezohľadne úrady útočia na ľudské životy pod rúškom vypnutého internetu," uviedla organizácia.

"Znížením prísnosti radu telekomunikačných sankcií - pri zachovaní maximálneho tlaku - sa USA snažia dosiahnuť svoje ciele voči Iránu," reagoval na krok Washingtonu hovorca iránskeho ministerstva zahraničia. Americký podnikateľ Elon Musk v piatok bez bližších podrobností uviedol, že Iráncom sprístupní internet prostredníctvom satelitnej siete Starlink svojej spoločnosti SpaceX. Sieť už skôr sprístupnil Ukrajine, ktorá čelí ruskej invázii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok