ONLINE: Niektorí mobilizovaní Rusi dostali hrdzavé zbrane. Každý deň zomrie zhruba 50 ukrajinských vojakov, tvrdí Zelenskyj

ta3 TASR ČTK ČT24
24.9.2022 07:24

Mobilizovaní Rusi dostali zbrane. Video ukazuje, že útočná puška je pokrytá silnou vrstvou hrdze a niektoré časti zbrane nefungujú. Každý deň vojny je zabitých zhruba päťdesiat ukrajinských vojakov, povedal prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre francúzsky denník Ouest-France. Udalosti sme s vami sledovali online.

ONLINE: Niektorí mobilizovaní Rusi dostali hrdzavé zbrane. Každý deň zomrie zhruba 50 ukrajinských vojakov, tvrdí Zelenskyj
TASR/AP

23:50 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra. 

23:39 Prokremeľská redaktorka ruského štátneho spravodajského kanála RT vyjadrila hnev nad tým, že vojenskí dôstojníci rozosielajú povolávacie rozkazy nesprávnym mužom. Priebeh čiastočnej mobilizácie, vyhlásenej v stredu, tak vyvolal aj kritiku zo strany oficiálnych stúpencov Kremľa, čo je v Rusku od začiatku invázie takmer neslýchané.

22:35 Zakladajúci člen britskej hudobnej skupiny Pink Floyd Roger Waters zrušil svoje koncerty v Poľsku po tom, čo v krajine vyvolali kritiku jeho názory na ruskú inváziu na Ukrajinu. Informovala o tom v sobotu agentúra AP.

22:01 Srbsko a Rusko podpísali dohodu o konzultáciách v zahraničnej politike v nasledujúcich dvoch rokoch. Srbská opozícia krok kritizuje v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu. Západ dlhodobo nalieha na Belehrad, aby zladil svoju zahraničnú politiku s EÚ, ak sa chce stať jej členom.

20:48 Európska únia musí brať vážne hrozby ruského prezidenta Vladimira Putina, že v rámci konfliktu na Ukrajine môže použiť i jadrové zbrane. Vyhlásil to šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell. Podľa jeho slov táto vojna dosiahla "nebezpečný moment".

20:41 Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov v prejave pred Valným zhromaždením OSN obvinil Západ, že sa snaží zničiť a rozdeliť Rusko. Vyhlásil, že západná rusofóbia teraz nadobudla "nebývalé a groteskné rozmery". Ohradil sa tiež proti kritike terajších pod dohľadom Moskvy organizovaných hlasovaní v okupovaných častiach Ukrajiny o pripojení k Rusku, informovala agentúra TASS.

19:14 Ruské úrady v sobotu zadržali viac ako 700 ľudí na protestoch proti mobilizácii, ktorú tento týždeň nariadil prezident Vladimir Putin. Informovali agentúry AP a AFP. 

18:46 Ukrajinské ozbrojené sily odrazili ruské útoky pri desiatich obciach na východe krajiny, informoval v sobotu ukrajinský generálny štáb vo svojej pravidelnej správe o vývoji bojov. Invázne jednotky podľa neho naďalej sústredia svoje úsilie na pokusy o úplné obsadenie Doneckej oblasti a udržanie dobytých území. Na okupovanom území teraz organizujú "takzvané referendá", pripomenula ukrajinská armáda.

18:35 Ruská polícia zatkla pri miestach brutálnych zásahoch proti demonštrantom odmietajúcim mobilizáciu ďalších takmer 300 ľudí, uviedli nemecká agentúra DPA a ruský nezávislý web OVD-Info.

17:39 V Rusku bolo v sobotu údajne zatknutých pri protestoch proti brannej povinnosti takmer sto ľudí, informoval server BBC News. Väčšina zatknutí – najmenej 59 – sa odohrala v Novosibirsku na Sibíri.

16:57 Každý deň vojny je zabitých zhruba päťdesiat ukrajinských vojakov, povedal prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre francúzsky denník Ouest-France. Ruské straty sú podľa neho päťkrát vyššie, aj keď pripustil, že presné čísla nie je možné stanoviť.

16:28 Napriek ruskej invázii mieria do ukrajinského mesta Umaň tisíce chasidských židov. Púť podnikajú každoročne k hrobu jednej z osobností chasidského spoločenstva rabína Nachmana z Braclavi na sviatok Roš hašana, teda v období židovského Nového roka. 

16:08 Ruský prezident Vladimir Putin podpísal zmeny v trestnom zákonníku, ktoré sprísňujú postihy za zločiny spáchané v čase mobilizácie. Schválil tiež možnosť zjednodušeného získavania občianstva pre cudzincov, ktorí vstúpia do ruskej armády. Informovala o tom v sobotu ruská agentúra TASS. Čiastočnú mobilizáciu vyhlásil Putin v stredu kvôli neúspešnej ruskej vojne na Ukrajine. 

15:45 Rusko oznámilo v sobotu, že nahradilo najvyššie postaveného generála zodpovedného za logistiku armády Dmitrija Bulgakova. Rusko k tejto zmene pristúpilo po tom, čo tamojší prezident Vladimir Putin nariadil čiastočnú mobilizáciu, ktorá odhalila rozsiahle logistické nedostatky, píše agentúra AFP. 

15:37 Mobilizovaní Rusi dostali zbrane. Video ukazuje, že útočná puška je pokrytá silnou vrstvou hrdze a niektoré časti zbrane nefungujú. Píše NEXTA na Twitteri.

15:14 Irán ľutuje rozhodnutie Kyjeva obmedziť diplomatické vzťahy s Teheránom kvôli dodávkam iránskych bezpilotných lietadiel ruskej armáde. Ukrajina by sa nemala nechávať "ovplyvniť tretími stranami", ktoré sa usilujú o zničenie iránsko-ukrajinských vzťahov, uviedlo v sobotu podľa agentúry Reuters iránske ministerstvo zahraničia.

14:30 Ukrajinský podpredseda chersonskej oblastnej rady Jurij Sobolevskyj tvrdí, že úrady zložené z okupantov a kolaborantov nútia obyvateľov hlasovať v pseudoreferendoch o pripojení k Rusku aj dvakrát alebo za ostatných členov rodiny, keď nie sú doma. "Druhý deň absurdného divadla v Chersonskej oblasti. Volebné miestnosti zostávajú prázdne. 'Volebné komisie' v sprievode ozbrojených vojakov kočujú po oblasti a stále lovia voličov, ktorí sa všetkými spôsobmi snažia vyhnúť sa stretnutiu s nimi," napísal na Telegrame. "Niektorí mali smolu už dvakrát - vyplniť lístky museli v druhom kole," dodal Sobolevskyj.

14:29 Šéf správy ukrajinskej Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj už skôr podľa rádia Slobodná Európa/Rádia Sloboda povedal, že ľudia nesmú počas konania pseudoreferend o pripojení k Rusku odísť z okupovaných miest. "Máme správy od ľudí, že takzvané 'volebné komisie' prichádzajú do obydlia zaznamenávať hlasy a sprevádzajú ich ľudia so zbraňami... Ak sa dvere do bytov neotvoria, hrozí, že ich rozbijú," uviedol Hajdaj, podľa ktorého si úradníci zapisujú mená obyvateľov , ktorí hlasujú proti pripojeniu k Rusku.

14:27 Podľa šéfa ukrajinskej správy Luhanskej oblasti Serhija Hajdaja okupačné úrady nútia v pseudoreferendoch o pripojení k Rusku hlasovať aj obyvateľov, ktorí u seba nemajú doklady. "Obyvateľ Alčevsku na fronte, v zajatí alebo už mŕtvy - bude nejakým spôsobom hlasovať. Možno aj telepaticky - hlas bude započítaný," napísal Hajdaj na svojom telegramovom účte. Členovia "volebných komisií" podľa neho v sprievode ozbrojených ruských vojakov nútia obyvateľov hlasovať doma, aby zvýšili účasť. Zastavujú ľudí na uliciach a na námietku, že človek nemá pri sebe pas odpovedajú: nie je potrebné, poznáme ťa, tvrdí Hajdaj. Úrady podľa neho tiež ľuďom volajú a obyvatelia čelia vyhrážkam výpovede v práci, pokiaľ nebudú voliť.

14:20 V regióne Záporožie kolaboranti, ktorí vstúpili do služieb dobrovoľníckeho práporu vytvoreného Rusmi z miestnych zradcov, hlasujú v „referende“ so zakrytými tvárami.

14:19 Ruské ministerstvo obrany zbavilo funkcie námestníka Dmitrija Bulgakova, ktorý zodpovedal za armádnu logistiku, uviedla dnes agentúra TASS. Personálna zmena sa odohráva na pozadí pokračujúcej ruskej mobilizácie aj problémov so zásobovaním ruských vojsk bojujúcich na Ukrajine.

13:37 Účasť na referendách o pripojení k Rusku v ukrajinských oblastiach okupovaných ruskými silami dosiahla v piatok okolo 20 percent. Informujeme podľa agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na ruské médiá.

13:22 Rusi zaútočili na mesto Marhanec v Dnepropetrovskej oblasti, traja ľudia utrpeli zranenia, uviedol podľa webu Ukrajinska pravda ukrajinský generálny prokurátor.

12:39 V Charkovskej oblasti stúpli dvaja hubári na míny, píšu ukrajinské médiá s odkazom na oblastného šéfa Oleha Synehubova. V Čuhujivskom okrese utrpel zranenie štyridsaťpäťročný hubár, v Izjumskom dvadsaťštyriročný muž. Synehubov neuviedol podrobnosti k zdravotnému stavu zranených.

12:28 Britskí speváci Harry Styles či Ed Sheeran, americká basketbalová legenda Shaquille O'Neal, ale aj bývalý ukrajinský boxer Vladimir Kličko darovali svoje osobné predmety do novej kampane na podporu Ukrajiny. Ľudia budú môcť darčeky od celebrít získať, keď prispejú na pomoc Ukrajine a následne budú vyžrebovaní. Nová kampaň zahájená dnes Nadáciou Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) má podporiť zdravotnú starostlivosť v boji zmietanej krajine, uviedla agentúra AFP.

11:56 Ruské banky prišli v dôsledku sankcií uvalených na sektor po invázii Ruska na Ukrajinu o viac než 26 miliárd eur. Uviedol to koncom tohto týždňa zástupca ruskej centrálnej banky. 

11:40 Ruský diktátor Vladimír Putin sa v posledných týždňoch viac zapojil do strategického vojenského plánovania invázie na Ukrajine a odmietol žiadosti svojich veliteľov v teréne, aby sa mohli stiahnuť z dôležitého mesta Cherson na juhu krajiny. S odvolaním sa na nemenovaných amerických predstaviteľov to napísal denník The New York Times (NYT).

11:14 Ruské sily sa pravdepodobne pokúšajú zaútočiť na priehrady na Ukrajine s cieľom zaplaviť ukrajinské vojenské priechody. V pravidelnej správe o vojne na Ukrajine to v sobotu uviedlo britské ministerstvo obrany, píše denník The Guardian. Podľa britského rezortu obrany útoky "pravdepodobne nespôsobili výrazné narušenie ukrajinských operácií vzhľadom na vzdialenosť medzi poškodenými priehradami a bojovými oblasťami"

10:51 Pozrite si prehľad celkových bojových strát ruských vojenských jednotiek.

10:46 "Nepriateľ neprestáva útočiť na civilnú infraštruktúru a domy civilistov. Hrozba leteckých a raketových úderov zo strany okupantov trvá na celej Ukrajine," uviedol ďalej ukrajinský generálny štáb. Paľba inváznych síl podľa neho zasiahla 60 obcí. "Pri útoku nepriateľského bezpilotného lietadla na Odese zahynuli dvaja ľudia a ďalší dvaja boli zranení," uvádza ukrajinská armáda. Na útoky na juhukrajinský prístav Rusko podľa ukrajinských médií využilo drony, ktoré nedávno získalo z Iránu.

10:22 Hraničnými priechodmi prešlo v piatok (23. 9.) na Slovensko 3252 ľudí z Ukrajiny. O dočasné útočisko požiadalo 151 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 3087 osôb. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Zuzana Eliášová. "Z hľadiska príchodu a odchodu odídencov z Ukrajiny je situácia dlhodobejšie stabilná bez výrazných zmien," skonštatovala. 

9:58 V Záporožskej a Chersonskej oblasti začali okupačné úrady rozdávať predvolanie kvôli mobilizácii mužom v odvodovom veku, ktorí sa vzdali ukrajinského občianstva a dostali pasy Ruskej federácie, tvrdí ukrajinský generálny štáb.


9:50 Na okupovaných územiach ukrajiny prebieha referendum.

9:00 Dvoch mŕtvych a troch zranených civilistov hlási po sobotňajšom ruskom útoku v Doneckej oblasti tamojší predseda oblastnej správy Pavlo Kyrylenko. Uviedol to na sociálnej sieti Telegram.

8:58 Do vyjednávania o veľkej výmene zajatcov medzi Ukrajinou a Ruskom sa zapojil aj ruský oligracha Roman Abramovič, uviedla agentúra Bloomberg. Abramovič sa podľa nej kvôli tomu zišiel so saudskoarabským korunným princom Muhammadom bin Salmánom.

8:28 Ukrajinské ozbrojené sily odrazili ruské útoky u desiatich obcí na východe krajiny, informoval dnes ukrajinský generálny štáb vo svojej pravidelnej správe o vývoji bojov. Invázne jednotky podľa neho naďalej sústredia svoje úsilie na pokusy o úplné obsadené Doneckej oblasti a udržanie dobytých území. Na okupovanom území teraz organizujú "takzvané referendá", pripomenula ukrajinská armáda.

7:18 Pri ruskom útoku na Záporožie bola poškodená obytná budova, jeden človek zomrel a ďalších sedem utrpelo zranenie, uviedol s odkazom na miestne úrady web Ukrajinska pravda.

7:17 Kyjev v piatok večer oznámil, že sa rozhodol podstatne znížiť počet iránskych diplomatov na Ukrajine, pretože Irán posiela jej nepriateľovi Rusku zbrane. Kyjev tiež odoberie akreditáciu iránskemu veľvyslancovi. Aktualizované informácie priniesla tlačová agentúra AFP. 

7:16 Predseda Európskej rady Charles Michel poukázal v piatok vo svojom prejave v New Yorku na to, že Bezpečnostná rada OSN umožňuje Rusku ďalej sa zúčastňovať na jej činnosti a rozhodovaní, hoci Moskva vedie na Ukrajine útočnú vojnu. Informoval o tom portál americkej televízie CNN.

7:15 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok večer v pravidelnom príhovore odsúdil "pseudoreferendá", ktoré proruské úrady organizujú na okupovaných ukrajinských územiach s cieľom pripojiť tieto oblasti k Rusku. Zelenskyj vyjadril nádej, že referendá odsúdi aj svet. Informácie priniesli tlačové agentúry AFP a Reuters. Prezident Zelenskyj počas svojho pravidelného večerného prejavu v piatok povedal, že ľudia žijúci na Ruskom okupovaných územiach by sa mali "akýmikoľvek prostriedkami ukryť pred ruskou mobilizáciou, vyhnúť sa odvodom a snažiť sa dostať na slobodné územie Ukrajiny". 

7:13 Udalosti sme sledovali aj v piatok:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok