ROZHOVOR: Sulík je politik s kreditom. Verím, že za odchodom SaS nie sú peniaze, hovorí Pročko

ta3/Henrieta Mihalková
24.9.2022 00:00

Nie som politik a nikdy nebudem, hovorí o sebe poslanec národnej rady Jozef Pročko. V hnutí OĽANO je podľa svojich slov stále preto, lebo sa tam nekradne. Ako uviedol pre ta3, pravý dôvod odchodu SaS z koalície síce nepozná, no Richarda Sulíka naďalej považuje za politika s kreditom. O tom, aký je jeho názor na Roberta Fica, viac povedal v rozhovore.

ROZHOVOR: Sulík je politik s kreditom. Verím, že za odchodom SaS nie sú peniaze, hovorí Pročko
ta3

V rozhovore sa dozviete:

  • ktorý z exministrov SaS bude podľa neho najviac chýbať vláde,
  • či sa zmenil jeho názor na Richarda Sulíka,
  • čomu pripisuje nárast preferencií Smeru-SD,
  • ako sa mu darí napĺňať predvolebné ciele,
  • či je Matovič stále rovnako silným lídrom.

Vladimir Putin oznámil v stredu čiastočnú mobilizáciu. Po májovom Zelenského prejave v NR SR ste na Facebooku uviedli, že "Putin je novodobý Hitler". Mnoho Slovákov nepovažuje Putina za agresora. Čo je podľa vás príčinou?

Propaganda. Putin ju robí, žiaľ, veľmi dobre. To, čo sa dnes deje na sociálnych sieťach a na internete je vďaka tomu, že Putin investuje obrovské peniaze a robí svoju propagandu veľmi dobre.

Slovensko má už niekoľko týždňov menšinovú vládu, SaS prešla do opozície. Ktorý z exministrov SaS bude na svojej stoličke najviac chýbať?

SaS chýba celkovo. Som sklamaný z toho, čo urobil Rišo Sulík. Povedal som mu aj osobne, že animozita, ktorú má voči Matovičovi, je ich osobná vec. Keď si to spracujú oni dvaja, tak bude dobre.

Aká nálada je aktuálne po odchode SaS z koalície v hnutí OĽANO?

Dobrá – taká, aká je stále. V hnutí som stále preto, lebo sa tam nekradne. Stále sú v ňom ľudia, ktorí robia politiku poctivo, čestne a spravodlivo. V Národnej rade SR je možné pôsobiť aj poctivo a čestne. To je zistenie na celý život.

Ješitnosť Matoviča a Sulíka

V roku 2020 ste v rozhovore pre Denník N na otázku, aký je rozdiel medzi I. Matovičom a R. Sulíkom, uviedli, že: "Igor Matovič nikdy nespravil nič, s čím by som nesúhlasil. Richard Sulík položil vládu Ivety Radičovej, čo sa mi nepáčilo. Ale stále je pre mňa Richard politik s kreditom." Máte na Sulíka stále rovnaký názor?

Rišo je politik s kreditom. Pre Slovensko chce dobré. To ďalšie? Dôvod, pre ktorý odišiel z koalície – nevidím mu do duše. Nemyslím si, že by to bol politik, ktorý by kradol a kšeftoval. Ak sa také niečo preukáže, tak ma to veľmi sklame.

Veríte, že koalícia OĽANO, Sme rodina a Za ľudí dovládne do konca volieb? Pôjde vládnutie bez SaS hladšie?

Ak SaS dodrží to, čo povedala. Teda, že bude spolupracovať, predkladať zákony, ktoré sú prospešné pre Slovensko, tak som hlboko presvedčený, že áno. Peniaze menia charaktery a menia ľudí. Opakujem to nestále - chcem veriť, že v odchode SaS nie sú peniaze, a že je to len ješitnosť Riša Sulíka a Igora Matoviča. Každý sme ješitný, aj ja som ješitný.

OĽANO výrazne stratilo na preferenciách. Čo by podľa vás mohlo zvrátiť trend a posilniť hnutie v prieskumoch?

Verejne hovorím, robil som a podporoval kampane pre SDKÚ, KDH, ANO, SOP, ale vždy, keď sa dostali do vlády, išiel som do opozitu proti nim. Každá vláda je vo veľmi silnom opozite. Ľudia hovoria, že Igora Matoviča nenávidí celé Slovensko, no nie je to pravda. V opozite proti Igorovi Matovičovi sú všetky strany, ktoré sú v parlamente v opozícii, a sú to, samozrejme, strany, ktoré sa nedostali do parlamentu. Igor má stále voličov, ktorých nestratil. V OĽANO som tiež pre to, že Igor je taký aký je.

Radšej blázna ako zlodeja?

Naopak, v prieskumoch posilnil Smer-SD Roberta Fica. Čomu to pripisujete?

Robo Fico je pre mňa to isté čo Putin v propagande. Tisíckrát opakovaná lož sa stáva pravdou. Je to strašné. Ľudia mu odpustili.

Hlavný dôvod môjho vstupu do parlamentu bola nahrávka Jána Počiatka a Dobroslava Trnku. Keď som videl ako Počiatek rozpráva, že Fico so Slotom ukradli dve miliardy a Slota ho ešte okradol o miliardu. Ich finančný guru Počiatek priznal, že kradli. A ľudia mu to odpustia. Viete, čo je strašné? Ľudia, povedia, že radšej ako blázna Matoviča tu chcú mať zlodeja Fica. Ktorý normálny človek sa nechá doma okrádať? A zo štátneho či verejného? To nie sú naše peniaze? Fico im rozpráva, že Matovič je blázon, a pritom Igor je veľmi triezvo a racionálne uvažujúci človek.

Pred dvomi rokmi ste mali ambíciu splniť tri ciele - pritiahnuť nevoličov, odstrániť Fica - tým, že sa opozícia spojí, a "strážiť", aby sa nekradlo. Ako ste na tom s plnením týchto cieľov?

Stále robím to, čo som povedal, a čo som robil aj vtedy, keď som nebol v parlamente. Bol som občiansky aktivista, ktorý aktívne vyvíjal svoju činnosť aj na sociálnych sieťach preto, aby sa tu prestalo kradnúť. Doteraz mi chodia podnety na to, že sa stále kradne na úradoch. Chobotnica, ktorú tu Smer zaviedol, je čistá katastrofa.

Odstránenie Fica? Viete, je ťažké "odstrániť" Roberta Fica, keď ľudia nebudú rozprávať. Ľudia však už začali rozprávať, a preto sa Fico bojí a robí to, čo robí. Ak začne rozprávať Kočner, ktorý si myslí, že dostane amnestiu, som hlboko presvedčený, že sa ukážu nahrávky, ktoré má ešte niekde uložené.

Necháme sa prekvapiť... Prehupli sme sa do druhej časti štvorročného volebného obdobia. Kto z politikov vás od volieb najviac sklamal?

Tí, ktorí sklamali, sklamali seba. Každý sme zodpovedný za svoje činy. Zopakujem – pomáhal som pri kampani Dzurindovi, Ruskovi, Hrušovskému, ľuďom, ktorí povedali, že idú do politiky čestne. To maslo na hlave je ich maslom na hlave. Sklamali sami seba. Je ich dosť.

Je pravdou, že vláda, ktorá vzišla z parlamentných volieb v roku 2020, ale aj snemovňa, sa stretli so situáciami, ktorým predchádzajúce zoskupenia nemuseli čeliť - či už ide o pandémiu, alebo vojnu na Ukrajine. Máte pocit, že ste po skúsenostiach s týmito témami vyzretejším politikom?

Nie som politik a ani nikdy nebudem. Som občan, ktorý dostal možnosť ísť robiť do verejnej služby. Každý jeden človek na Slovensku má túto možnosť. Ak mu dajú ľudia hlasy, tak sa tam dostane. Ak niekto povie slovo politik, otvára sa mi nožík vo vrecku. To sú ľudia, ktorí sa tvária, že pomáhajú, nadávajú v parlamente, sú agresívni, a potom sa na chodbách objímajú. Prečo to robíte? pýtam sa ich. Hovorím im: správajte sa tak, ako sa správate v sále. Odpoveď? Vieš Jožko, to je politika. Aká politika? Politika je súbor opatrení na to, aby sa urobila nejaká vec, aby sa niečo zlepšilo.

Politika je to vtedy, keď vedenie firmy robí kroky takým spôsobom, aby ste napredovali. Toto by mala byť politika. Dnes je politika o tom, že nás za 30 rokov Mečiar, Fico, Slota, Danko naučili klamať a kradnúť. Toto je politika pre Slovákov. Po príchode do parlamentu som rýchlo vytriezvel z toho, že sa moje predstavy o tom, že to bude čestné a všetko spravodlivé naplnia za jeden deň. Dá sa to, ide to, ale veľmi pomaličky. Z komunizmu máme zakorenené to, že každé hrable hrabú pre seba. Toto keď zmizne, potom bude dobre.

Nahrávka Počiatka a Trnku

Čo vás motivuje ísť ďalej?

Moje deti. To, že v Dánsku, Fínsku, Švédsku, Nórsku sa to dá a ľudia tam nekradnú. Nedávno prišiel kamarát Miro zo Švajčiarska a povedali mi: Jožo, je to tam iné. Nie je tam korupcia, je to iný svet. To ma motivuje, aby sme sa dostali do iného sveta.

Expremiérka Iveta Radičová v rozhovore pre ta3 uviedla, že podľa nej je premiérom stále Igor Matovič. Je pre vás po viac ako dvoch rokoch stále rovnako silným lídrom aj napriek silnej nepopularite v spoločnosti?

Povedal by som takto – Igor Matovič nie je líder. Je to osobnosť, za ktorou idú ľudia veriaci v spravodlivosť a čestnosť. Igor Matovič nikdy nikoho nevyhodil, alebo o tom neviem. Je to človek, ktorý má svoje zásady, mne sa jeho zásady páčia.

To, čo povedala Iveta Radičová vôbec nie je pravda. Heger, Naď či Budaj sa stretávajú. Nie je to tak, že Matovič tresne do stola a povie - takto to bude. Nie je to tak. Je tam široký konsenzus. Rozprávajú sa, viem to. Sulík povedal na klube, že budú všetci do jedného hlasovať rovnako, aj u Sme rodina všetci hlasujú do jedného. U nás to tak nie je a nikdy nebolo. Nebol by som tam, keby mi niekto povedal, ako mám hlasovať. Igor Matovič vždy povie – hlasujte, ako chcete.

Vedeli by ste si na čele OĽANO predstaviť aj niekoho iného ako Matoviča?

Igor Matovič je človek, ktorý pritiahol k sebe veľmi veľa ľudí, vrátane mňa. Dostal som ponuky od viacerých strán pred voľbami. Odpovedal som im, že nejdem. Rozhodol som sa v sobotu večer na základe nahrávky Počiatka a Trnku, ktorú mi poslali. Povedali mi, môžeš sedieť doma na zadku a rozprávať o tom, aký si youtuber a ako pridávaš na sociálnych sieťach príspevky, alebo to poď riešiť! Každému premúdrelému to dnes tiež vravím – poď to riešiť, pomôcť, dá sa to. Každý jeden človek zo Slovenska môže. Ak sme čestní a spravodliví, tak to poďme čestne a spravodlivo riešiť spoločne.

Dlhé roky ste sa profesionálne venovali humoru. Ste päťnásobným držiteľom ocenenia TOM a štvornásobným držiteľom ocenenia OTO. Necítite občas nostalgiu za obdobím, kedy ste zabávali národ?

Je to ako s bicyklovním. Ak sa raz naučíte bicyklovať, tak bicyklujete. Od malička som vystupoval, zabával som gymnázium pred katedrou. Na vysokej škole som robil scénky. Na FTVŠ (pozn. red. Fakulta telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského v Bratislave) som robil divadlo a chodil som na improligu, vyhral som ju šesťkrát. Mám to v sebe. Exhibicionistom som odmalička.

Počas práce pre televízie som mal obdobie, kedy sa vám ráno nechcete zobudiť, ísť o piatej nakrúcať a máte toho dosť. Dostanete sa do štádia, kedy nevyhoríte, ale prestane vás to baviť. Kontaktujem sa s Oliverom Andrásym, Števom Skrúcaným, ktorí majú analytickú schopnosť, vidia, aká je situácia, vedia ju posúdiť. Nie som odborník na právo ani na judikatúru. Dvadsať rokov mám firmu. Nie som kuchár, ale zamestnal som si kuchárov, ktorí to vedia robiť. Aj v tomto odvetví, ktoré robíte vy, sa to dá zvládnuť, ak si zamestnávate čestných a spravodlivých ľudí.

A to, že som zabávač? Dnes som vás dvakrát rozosmial. Rád sa zabávam, ak by som sa nezabával, zomrel by som.

Celý rozhovor s poslancom Jozefom Pročkom si môžete pozrieť nižšie.

Jozef Pročko je komik, zabávač a moderátor známy z mnohých televíznych formátov. Je držiteľom viacerých ocenení, napr. TOM či OTO. Stojí za viacerými projektami, ktoré realizoval v rodnej obci Halič. Je poslancom národnej rady za hnutie OĽANO.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok