Za nového ministra financií si Obama vybral šéfa kancelárie

SITA, TA3, TASR
10.1.2013 21:08

Prezident Barack Obama vo štvrtok nominuje šéfa kancelárie Bieleho domu Jacka Lewa na post nového ministra financií. V prípade schválenia jeho nominácie Senátom, 57-ročný Lew vo funkcii nahradí Timothyho Geithera, ktorý plánoval odstúpiť po prvom funkčnom období.

Za nového ministra financií si Obama vybral šéfa kancelárie
SITA

Lew, blízky spolupracovník prezidenta Obamu, je známy ako rozpočtový odborník. Jeho hlavnou úlohou bude nájsť dohodu v Kongrese o nevyhnutných úsporách, ktoré majú zabrániť ďalšiemu zadlženiu krajiny. Na poste personálneho šéfa Bieleho domu by mal Lewanahradiť Obamov doterajší bezpečnostný poradca Denis McDonough.
Obama už do svojej novej vlády nominoval ministra zahraničia, demokratického senátora Johna Kerryho, ktorý nahradí Hillary Clintonovú. Bývalého republikánskeho senátora Chucka Hagela navrhol do funkcie ministra obrany a protiteroristického poradcu Johna Brennana na post riaditeľa CIA.


Lew má nezvyčajný podpis

Niektorí občania Spojených štátov sú znepokojení nomináciou Jacka Lewa na post ministra financií, a to kvôli jeho svojráznemu podpisu, ktorý sa podľa všetkého čoskoro ocitne do dolárových bankovkách. Informoval o tom britský denník The Telegraph.

Podpis Jacka Lewa vzhľadom nijako nekorešponduje s písmenami v jeho mene a priezvisku. Blogeri a komentátori ho prirovnávajú k zvíjajúcemu sa hadovi či k výsledku nácviku slučiek v rámci grafomotorického cvičenia pre predškoláka.

Denník Washington Post požiadal o expertízu Lewovho podpisu uznávanú grafologičku Katie McKnightovú, ktorá dospela k záveru, že rukopis nádejného ministra sa podobá na písmo tragicky zosnulej princeznej Diany a svedčí o jeho pokojnom prístupe k riešeniu problémov. Denník New York Times zasa Lewovi navrhol, aby svoj podpis nejako vylepšil práve kvôli tomu, že sa ocitne na dolárových bankovkách. Medzičasom sa však objavila aj petícia na podporu Lewovho originálneho a nenapodobniteľného podpisu.

Prvýkrát vyvolal Lewov podpis pozornosť v roku 2011, keď sa na internete ocitol ním podpísaný sprievodca po Bielom dome, kde pôsobí vo funkcii personálneho šéfa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok