Budúcnosť elektromobilov je v ohrození. Môžu za to rastúce ceny energií

ta3/mš
24.9.2022 07:00

Rast cien elektriny, nákladov na suroviny, ich dostupnosť, nedostatok dielov a rozsiahly pokles príjmov majú značný vplyv na výrobu a predaj automobilov, píše britský The Guardian.

Budúcnosť elektromobilov je v ohrození. Môžu za to rastúce ceny energií
TASR/Lukáš Grinaj (ilu)

Ak bude tento trend pokračovať, existujú aj obavy, že to bude mať dominový efekt na investorov, ktorým bude chýbať motivácia na budovanie nabíjacích zariadení, čím sa stanú elektrické autá menej atraktívne na prevádzku. Elektromobily nadobúdali s rastúcimi cenami pohonných látok až do nedávna na atraktivite. Od zvýšenia cien elektriny, v Nemecku približne o tretinu v porovnaní s predchádzajúcim rokom, sa však cenový rozdiel zmenšil, píše britský denník The Guardian.

Majitelia elektromobilov či už si svoje autá nabíjajú doma, alebo na verejných nabíjacích staniciach, zaznamenali nárast cien o 10 % a viac. Očakáva sa ďalšie zdražovanie vzhľadom na to, že cena elektriny je prepojená s cenou plynu, ktorý sa stáva čoraz vzácnejším. 

Strácajú čaro

Allego, jeden z najväčších prevádzkovateľov nabíjacích staníc v Nemecku, zvýšil svoje ceny začiatkom septembra zo 43 centov za kilowatthodinu na 47 centov. Expresné nabíjanie prostredníctvom nepretržitého prúdu vzrástlo zo 65 na 70 centov za kilowatthodinu, zatiaľ čo najrýchlejšie, takzvané ultrarýchle nabíjanie, sa zvýšilo zo 68 centov na 75 centov za kilowatthodinu. Supermarkety, reťazce pre domácich majstrov a obchody s nábytkom, ktoré zákazníkom donedávna ponúkali bezplatné nabíjanie počas nakupovania, teraz zavádzajú poplatky.

Podľa automobilového ekonóma Stefana Bratzela je aktuálny vývoj bezprostrednou hrozbou pre priemysel. "Explózia cien elektriny by mohla znamenať akútne nebezpečenstvo pre prechod populácie na elektromobily a musíme si na to dávať veľký pozor," povedal nemeckým médiám.

"Ak bude používanie elektrických áut drahšie, elektrickej mobilite hrozí kolaps, pretože elektromobil si takmer nikto nekúpi," povedal Bratzel, ktorý je tiež zakladateľom Centra pre riadenie automobilového priemyslu. On a ďalší zástancovia elektromobilov teraz vyzývajú nemeckú vládu, aby zabezpečila, že cena elektriny zostane nižšia ako cena benzínu, ktorá je podľa nich pre budúcnosť elektromobilov kľúčová.

"Elektrické autá strácajú svoje čaro," napísala Helena Wisbertová, riaditeľka Centra pre automobilový výskum so sídlom v Duisburgu, v nedávnom komentári pre ekonomický denník Handelsblatt.

Hľadajú riešenia

Štátne dotácie na elektromobily sa v Nemecku majú od roku 2023 znížiť na polovicu na 4 500 eur, pričom už nebudú podporovaní nákupcovia plug-in hybridov, ktorí v súčasnosti dostávajú 6 750 eur. Celkový objem dostupných peňazí má byť obmedzený na 2,5 miliardy eur, čo by malo stačiť na pokrytie bonusov len pre 400 000 elektrických áut, čo je menej ako 1 % vozidiel na nemeckých cestách.

Priemyselní pozorovatelia tvrdia, že neveria, že reforma EÚ, ktorá je v pláne, a ktorá by oddelila cenu elektriny od ceny plynu, prebehne dostatočne rýchlo. "Posilnenie trhu musí fungovať, a to je teraz absolútne kľúčové," povedal Bratzel z Centra pre riadenie automobilového priemyslu. Jedným z návrhov, ktorý by sa dal relatívne rýchlo realizovať, by bolo zvýšenie dane z vozidiel na naftové a benzínové autá. Na elektromobily sa v súčasnosti daň z vozidiel nevzťahuje. Môžu tiež využívať pruhy pre autobusy a parkovacie miesta nedostupné pre neelektrické autá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok