FC Nitra s novým vedením, klubu pomôže mesto

SITA, TA3
10.1.2013 20:37

Akcionári účastníka najvyššej slovenskej futbalovej súťaže FC Nitra na štvrtkovom zasadnutí valného zhromaždenia rozhodli, že klub s podporou mesta budú riadiť noví účastinári. Novými štatutármi klubu spod Zobora sa stali jeho generálny manažér Jozef Petráni, športový manažér Ivan Ondruška a viceprimátor Nitry Štefan Štefek.

FC Nitra a. s. ešte čaká na rozhodnutie podnikateľa Vladimíra Vikora, či sa stane členom predstavenstva.

Ako je známe, spolumajitelia FC Nitra zasadali 5. novembra 2012, kde sa rozhodli predĺžiť lehotu hľadania nového vlastníka, aby sa vyhli likvidácii akciovej spoločnosti. Chceli získať čas na rokovania so záujemcami a mestom.
"Išlo o nedorozumenie. Od začiatku sme chceli spolupracovať. Domnieval som sa, že sa o postupe dohodneme na nedávnom krste knihy, ale nestalo sa. Potom prišli Vianoce, a preto sme rokovali neskôr," vysvetlil "otáľanie" primátor Nitry Jozef Dvonč. "Jediným výsledkom štvrtkového valného zhromaždenia je, že klub nezanikne. Našli sme prijateľnú cestu pre nás i pre mesto," uviedol bývalý väčšinový vlastník FC Nitra Jiří Magyar. "Som rád, že mesto ako garant nitrianskeho futbalu sa k tomu postavilo zodpovedne. Preto je v novom predstavenstve zástupca mesta pán Štefek. Náš pôvodný zámer nechceme meniť, to však neznamená, že nemôžeme pomôcť nitrianskemu futbalu. Verím, že futbal pod Zoborom sa podarí udržať nad vodou aspoň na dnešnej úrovni," dodal Magyar.

"Mesto bude garantovať fungovanie mládežníckej základne, no má záujem aj na pokračovaní vrcholového futbalu. Spoluprácu nemožno časovo ohraničiť. Verím, že sa nájde partner, ktorý to bude ťahať. Nemôžeme očakávať, že radnica zvýhodní jeden šport pred ostatnými," prezradil Jiří Magyar s tým, že očakáva vyrovnaný rozpočet vrátane výdavkov na A-mužstvo.

Noví akcionári majú za úlohu nájsť dostatok sponzorov na vykrytie výdavkov spojených s bezproblémovou prevádzkou klubu. Podľa slov primátora Jozefa Dvonča radnica, ktorá doteraz uhrádzala klubu faktúry za energie, prispeje futbalistom sumou 200-tisíc eur. Od novej sezóny sa však klub nezaobíde bez väčšej finančnej injekcie od sponzorov. "Rozhodli sme sa pomôcť tromi spôsobmi. Navýšime finančnú podporu klubu, zároveň chceme, aby bol mestský majetok, teda štadión, v prenájme za rovnakých podmienok. Radi by sme v spolupráci so Slovenským futbalovým zväzom našli prostriedky na jeho rekonštrukciu. Chceme aj nájsť partnerov pre klub, ktorí budú garantovať prísun finančných prostriedkov," vysvetlil zámery mesta Jozef Dvonč.

Generálny manažér Jozef Petráni sa o výsledku dohody klubu s mestom dozvedel vo štvrtok predpoludním. "Som rád, že je v predstavenstve pán Štefek a dúfam, že dohody budú platiť. Moja zodpovednosť je takisto obrovská. Budeme sa opierať o mesto, ale vlastnými silami sa musíme pričiniť o pomoc nitrianskemu futbalu. Verím, že sme sa dostali z existenčných problémov, máme však aj športové ambície a chceme sa zachrániť v Corgoň lige," povedal Petráni.

Podľa avizovaného scenára klub v piatok osloví s ponukou trénera Jozefa Vukušiča, ktorý po ukončení spolupráce s Ladislavom Jurkemikom viedol mužstvo od 16. kola v štyroch stretnutiach. "Verím, že sa k nám pán Vukušič čoskoro pripojí. Chceme do začiatku jarnej časti ligy pripraviť taký káder, aby sme skončili minimálne jedenásti," dodal J. Petráni.

Bývalí majoritní akcionári FC Nitra Jiří Magyar a Norbert Bödör sa rozhodli odísť z nitrianskeho futbalu, pretože cítia krivdu za septembrový zápas 9. kola v najvyššej slovenskej súťaži so Spartakom Trnava (1:3). Hlavný rozhodca v ňom udelil domácim hráčom až tri červené karty. Disciplinárna komisia Slovenského futbalového zväzu (DK SFZ) následne potrestala jedného z nich Seydoubu Soumaha, ktorý medzičasom prestúpil do Slovana Bratislava, polročným zákazom činnosti a mužstvu Nitry navyše odrátajú tri body po skončení sezóny
Majitelia svoj zámer odísť z klubu začiatkom októbra oznámili na radnici a akcie FC Nitra následne ponúkli na predaj zadarmo. Pri predaji si však stanovili podmienku, že klub musí zostať v Nitre. O kúpu prejavil záujem petrochemický barón - generálny riaditeľ Slovnaftu Oszkár Világi - pochádzajúci z Dunajskej Stredy. Ten mal však záujem o corgoňligovú licenciu a klub by pravdepodobne presťahoval, čo majitelia odmietli.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok