ROZHOVOR: Príde ešte babie leto? Klimatológ vysvetlil, ako vzniká, a či sa v budúcnosti zmení

ta3/Soňa Búranová
24.9.2022 06:00

Počasie je v poslednom období nevyspytateľné. Vysoké letné horúčavy veľmi rýchlo vystriedali chladnejšie dni, ktoré Slovákom pripomenuli príchod jesene. No ani tým príjemne teplým ešte neodzvonilo, ako to každý rok býva zvykom. Príde ešte babie leto? Na túto otázku pre ta3 odpovedal klimatológ Pavel Faško zo Slovenského hydrometeorologického ústavu.

ROZHOVOR: Príde ešte babie leto? Klimatológ vysvetlil, ako vzniká, a či sa v budúcnosti zmení
TASR/Roman Hanc (ilu)

Počasie babieho leta patrí k tzv. singularitám, čiže ide o viac-menej pravidelne sa opakujúci jav, vysvetľuje SHMÚ. Názov má podľa mýtov naozaj zaujímavé vysvetlenie. Jemné vlákenká pavučín poletujúce vo vetre pripomínajú sivé vlasy starých žien.

Na Slovensku sa výrazne ochladilo. Môžu ešte Slováci očakávať babie leto, ktoré prinesie slnečné dni?

Aktuálne ochladenie vytvára predpoklady pre výskyt babieho leta v nasledujúcom období. Rýchlo chladnúci zemský povrch môže byť v nasledujúcom období vhodným prostredím, ktoré môže podporovať väčšiu stabilitu tlakových výší, ktoré sa tak môžu presúvať cez strednú Európu smerom na juhovýchod pomalšie, alebo prípadne aj zotrvávať určitý čas v takej polohe, ktorá podmieni taký charakter počasia, ktorý sa označuje ako babie leto. 

Ako budú tieto dni vyzerať?

U nás sa vyznačuje výraznejším rozdielom medzi maximálnou a minimálnou dennou teplotou vzduchu, cez deň by však nemalo byť veľmi teplo a v noci a ráno by však už malo byť chladno a môžu sa vyskytovať aj slabé mrazy. Slnečný svit môže niekde v nižších polohách ráno a predpoludním prechodne rušiť hmla alebo nízka inverzná oblačnosť, ale je dôležité, aby počas väčšiny dňa svietilo Slnko, napríklad aj 6 až 8 hodín, a aby sa toto opakovalo viac dní po sebe. 

Samozrejme, je to sprevádzané počasím bez zrážok, iba pri prípadnej hmle alebo nízkej inverznej oblačnosti nie je vylúčené niekde slabé mrholenie. Ideálne je ak fúka iba slabý vietor a tento potom môže transportovať jemné pavučinové vlákna.   

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok