Prvých mobilizovaných Rusov zvážajú do vojenských stredísk. Ukrajina im odkazuje, aby sa vzdali, garantuje im život

TA3 ČTK
22.9.2022 20:29

Prvých mobilizovaných Rusov už odviezli autobusy do stredísk vojenskej správy, kým ich armáda vyšle na výcvik a na front na Ukrajinu, uviedol spravodajský portál Meduza. V Burjatsku na ruskom Ďalekom východe obchádzali náborári podľa portálu byty už v noci na štvrtok a rovno z nich odvádzali mužov.

Prvých mobilizovaných Rusov zvážajú do vojenských stredísk. Ukrajina im odkazuje, aby sa vzdali, garantuje im život
Twitter/Free Russia Foundation 4freerussia.org

Podľa serveru Tajga.info odchádzali prví mobilizovaní hromadne aj z Jakutska, ďalšej republiky vo východnej časti Ruska. Čiastočnú mobilizáciu ohlásil v stredu prezident Ruska Vladimir Putin.

Mobilizovaných mužov z Burjatska zvážali od rána autobusy do metropoly Ulan-Ude, kde sa nachádza zhromažďovacie stredisko vojenského komisariátu pre Burjatskú republiku. Pred ním čakali ženy na svojich príbuzných, aby im odovzdali napríklad cigarety, popísala Meduza. Ďalší už organizujú zbierky cigariet alebo aj teplých čiapok cez skupiny na sociálnych sieťach.

"Mám 45 rokov, slúžil som asi tak pred tisíc rokmi. V žiadnych oblastiach bojov som nebol. Ale čo, zastrieľame si," povedal Meduze v Ulan-Ude jeden z mobilizovaných mužov.

Ďalší predvolaný, Sergej, má 49 rokov. Aj on hovorí, že v armáde slúžil pred veľmi dlhou dobou. Tvrdí, že smrti sa nebojí. "Aj keď s manželkou som sa rozlúčil, aj s dcérami," povedal a nedokázal pritom zadržať slzy. "No nič, tak idem na front," dodal.

Armádu mobilizovaných obyvateľov Burjatska podľa informácií Meduzy pošlú na výcvik do Čity alebo Blagoveščensku vo východnej časti Ruska. Odtiaľ poputujú na front. Rusko podľa stredajšieho oznámenia ministra obrany Sergeja Šojgua povolá do armády 300-tisíc rezervistov s vojenskou skúsenosťou. Ako ale podotkol predstaviteľ ľudskoprávnej organizácie Agora Pavel Čikov, Putinovo nariadenie umožňuje mobilizovať v podstate neobmedzený počet ľudí.

Na sociálnych sieťach sa objavili informácie o tom, že sa niektoré sídla vojenských komisariátov stali terčom podpaľačských útokov. Tak tomu podľa spravodajského kanála Nexta bolo v meste Lomonosovo pri Fínskom zálive. Podobný incident potvrdili úrady v meste Nižnyj Novgorod, kde horelo v ordinácii zubného lekára, ktorá je súčasťou odvodového strediska. Niekto tam hodil Molotovov koktail.

Poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak prostredníctvom Twitteru odkázal "násilím zmobilizovaným občanom Ruska, ktorí nechcú neslávne umierať v cudzej krajine", aby sa vzdali. Uviedol, že Ukrajina im garantuje život a dôstojné zaobchádzanie a že na základe ženevských konvencií nebudú vydaní Rusku, pokiaľ si to nebudú priať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok