Putin si odkusol príliš veľké sústo, hovorí Valášek. Uveril vlastným bájkam, že Ukrajina je slabý štát

TA3/Soňa Búranová PB
22.9.2022 21:32

Vojna prišla aj do Ruskej federácie. Je to cítiť priamo v uliciach. Ľudia vyjadrujú nespokojnosť s čiastočnou mobilizáciou, ktorú vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin. Ako bude situácia pokračovať ďalej? Na to odpovedal v relácii Téma dňa bývalý slovenský veľvyslanc pri NATO a člen strany PS Tomáš Valášek.

temadnavalasek_4.jpg
TA3

Putinove plané sľuby

Valášek trvá na tom, čo už povedal. Mobilizácia je podľa neho asi väčším politickým a možno aj existenčným rizikom pre Putina než pre Zelenského. Líder Kremľa sa snažil väčšinu Rusov odradiť od politiky. Priazeň si kupoval tak, že druhých jednoducho obalamutil, napríklad kontrolou televízie. 

"Veľkú časť populácie jednoducho demotivoval. Vedia, že keby sa začnú vyslovovať proti režimu, čakajú ich tresty. Tak sú ticho. Vyhovovalo mu to. Takto funguje Rusko pod jeho vedením už zhruba dve dekády," hovorí Valášek, no dodáva, že Putin ide teraz aktivovať tých, čo boli doteraz ticho, no nemá žiadnu garianciu, že za ním stoja.

Povolané jednotky podľa Valášeka účinné budú. "Veď tristotisíc ľudí nie je nič," hovorí, no nemyslí, že zvrátia tok situácie na Ukrajine. 

"Rusko nemá dosť síl, aby mohlo ísť ďalej a aby si udržalo celú bojovú líniu. Ale má, zdá sa, dosť síl, aby zabránilo Ukrajincom v tom, aby zabrali územie, ktoré im Rusko zabralo v roku 2014 alebo od 24. februára tohto roku," vysvetlil s tým, že 300-tisíc záložníkov Rusku môže pomôcť udržať už obsadené územia, aj keď to možno pár mesiacov potrvá. 

Pád a destabilizácia

"Z vojenského hľadiska mobilizácia prehĺbi pád, no z politického ide destabilizovať ruský režim," vyhlásil bývalý veľvyslanec v ta3. Mobilizácia aktivuje ľudí, ktorí nie sú, a priori, za vojnu na Ukrajine, keďže doteraz bolo pohodlnejšie byť ticho. "Teraz už nebudú mať ten luxus," myslí si.

Putinov režim mal doteraz pretlakový ventil. Kedysi dovolil Rusom utekať, no to sa teraz zmenilo, keďže pre mužov platí povolávací rozkaz. "Ten zákon je napísaný veľmi široko. Je na ministerstve obrany, či to bude 300-tisíc ľudí, alebo potenciálne všetkých 25 miliónov, ktorí absolvovali základnú vojenskú službu."

Putin má totálnu kontrolu nad všetkými médiami, no niečo hrá v jeho neprospech. Ukrajina nehovorí iným jazykom, pripomína Valášek. "Ľudia, proti ktorým bojuje, ktorých zabíja, sú často rusky hovoriaci občania Ukrajiny. Majú príbuzných v Rusku. Takýchto prípadov sú v Rusku státisíce, ak nie milióny. Ľudia vedia, čo sa deje, telefonujú si. Informačný monopol sa mu úplne nepodarí dosiahnuť," myslí si.

Je však legitímne rozmýšľať nad tým, čo by bolo, ak by Putin padol, konštatuje Valášek. "Je to predsa jadrová veľmoc, jedenásť časových zón. Tiež nám nie je jedno, kto v nej vládne, a či v nej je úplné bezvládie," dodal.

Rusi dominujú, dokedy?

Situácia na Ukrajine je stále taká, že Rusi majú stále viac okupovaných uzemí, než Ukrajinci stihli získať späť. "No aj ruskej vláde je teraz jasné, že už asi dosiahli maximum v teritoriálnych ziskoch, a budú radi, ak si udržia to, čo už majú," vysvetlil. "Už aj Putin pochopil, že je na maxime. Bude sa nás snažiť odradiť od ďalšej pomoci Ukrajine," tvrdí Valášek a naráža na to, že Putin "máva jadrovým strašiakom".

"Putin si odkusol príliš veľké sústo. Nemá ani prostriedky, ani politický systém na to, aby svoju obrovskú ambicióznu agresiu dotiahol do konca. Ukázalo sa, že uveril vlastným bájkam o tom, že Ukrajina je slabý štát. Ľudia nemajú radi lídra, ktorý im nielenže berie práva a slobody, no ukáže sa byť nekompetentný," povedal Valášek. Už by si netrúfol staviť na to, či bude Putin v čele Ruskej federácie aj o päť, či desať rokov.

Momentálne sú Ukrajinci na koni, keďže ich protiofenzíva bola úspešná. "Zelenskyj nie je diktátor, bol zvolený demokraticky. Nebude môcť otočiť a povedať, víťazstvo je možno na dosah, ja to všetko zahodím, a idem vyjednať hanebnú dohodu s Putinom. Toto mu neprejde," zakončil.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť nižšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok