Rusko chce do vojny verbovať Ukrajincov na okupovaných územiach. Starosta Melitopolu ich vyzval, aby utiekli

ta3 TASR
22.9.2022 18:19

Rusko sa chystá mobilizovať ukrajinských mužov na ovládnutých ukrajinských územiach a nútiť ich bojovať na ruskej strane, uviedol vo štvrtok podľa serveru Ukrajinska pravda starosta mesta Melitopol v Záporožskej oblasti Ivan Fedorov. Starosta vyzval mužov z okupovaných častí Záporožskej oblasti, aby čo najskôr región opustili.

Ukrajinskí vojaci strieľajú do vzduchu počas pohrebu svojich dvoch kolegov
TASR/AP

Fedorov upozornil, že už vo štvrtok Rusi bránili v odchode mužom vo veku 18 až 35 rokov na kontrolované stanovisko Vasilivka, cez ktoré je možné dostať sa z okupovaných častí Záporožskej oblasti. Mužom zo Záporožskej oblasti odporučil, aby sa pokúsili odísť smerom na mesto Záporožie alebo cez polostrov Krym do Gruzínska.

"Cieľ okupantov je mobilizovať našich mužov a poslať ich ako potravu pre delá na front," uviedol Fedorov na sociálnych sieťach. Podľa portálu focus.ua starosta doplnil, že pseudoreferendá o pripojení k Rusku, ktoré sa od piatku Moskva chystá zorganizovať na ovládnutých ukrajinských územiach, majú umožniť mobilizáciu Ukrajincov.

"V roku 2014 okupanti zorganizovali skutočný hon na ľudí v takzvanej Luhanskej a Doneckej ľudovej republike. To isté urobia v Záporožskej a Chersonskej oblasti," doplnil Fedorov.

Ruská armáda sa podľa analytikov na Ukrajine stretáva s nedostatkom ľudskej sily. Prezident Vladimír Putin sa napriek tomu zdráha prikročiť k všeobecnej mobilizácii. V stredu však ohlásil čiastočnú mobilizáciu, vďaka ktorej má podľa ruského ministra obrany Sergeja Šojgua byť do vojny povolaných 300-tisíc rezervistov s vojenskou skúsenosťou.

Denník Novaja Gazeta Europe vo štvrtok s odkazom na nemenovaný zdroj z ruskej prezidentskej administratívy napísal, že Putinovo stredajšie nariadenie umožňuje ruskému ministerstvu obrany mobilizovať až milión ľudí. Podľa denníka sa to uvádza v siedmom bode nariadenia, pri ktorom je ale vo zverejnenej verzii dokumentu uvedené, že je k dispozícii len na "služobné účely". Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov v komentári pre agentúru RIA Novosti povedal, že správa o mobilizácii až milióna ľudí je klamlivá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok