Parlament schválil, že dva kľúčové zákony prerokuje zrýchlene. Čím sú dôležité?

ta3 TASR
22.9.2022 16:35

Poslanci Národnej rady SR prerokujú návrhy zákonov o energetike a zvýšení platov zdravotníkov v skrátenom legislatívnom konaní. Rozhodli o tom hlasovaním vo štvrtok popoludní.

Kompetencie štátu v stave energetickej núdze sa podľa návrhu majú posilniť. Ceny elektriny a plynu v situácii núdzového stavu má určovať vláda nariadením. "Účelom návrhu zákona je zabrániť negatívnemu vplyvu vysokého nárastu cien elektriny a plynu na najzraniteľnejších odberateľov prostredníctvom návrhu všeobecného hospodárskeho záujmu," uviedol rezort hospodárstva.

V novele sa navrhuje rozšíriť súčasný koncept stavu núdze v elektroenergetike o situáciu, keď cena veľkoobchodných energetických produktov na trhoch s energiou dosahuje po dlhší čas veľmi vysoké hodnoty. Tie majú za následok cenovú nedostupnosť elektriny pre odberateľov a súčasne vyvolajú ohrozenie bezpečnosti štátu, zdravia a života veľkej skupiny odberateľov elektriny alebo hrozbu značných hospodárskych škôd u koncových odberateľov elektriny na vymedzenom území.

Návrh na zvýšenie platov zdravotníkov okrem avizovaného zvyšovania miezd lekárov a sestier rieši aj platy ostatných zdravotníkov v ústavných zdravotníckych zariadeniach a ambulanciách záchrannej zdravotnej služby. Okrem zvyšovania platových koeficientov sa majú pri mzdách zohľadňovať aj roky praxe.

Rezort zdravotníctva návrhom reaguje na nedostatok zdravotníckych pracovníkov, pokles záujmu o štúdium jednotlivých zdravotníckych profesií, odchody zdravotníkov zo systému či mimo Slovenska. Zároveň chce predísť avizovaným hromadným výpovediam. "Zámerom je zvrátiť nastolený trend a zabezpečiť stabilizáciu, ako aj nárast personálneho obsadenia ústavných zdravotníckych zariadení kvalifikovaným zdravotníckym personálom," píše sa v predkladacej správe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok