ONLINE: Putin vraj sám dáva pokyny generálom v teréne. Rusko tvrdí, že po vyhlásení mobilizácie sa do boja prihlásilo 10-tisíc dobrovoľníkov

TA3 TASR ČTK
22.9.2022 06:42

Dva zdroje povedali CNN, že ruský prezident Vladimir Putin sám udeľuje taktické rozkazy, čo znamená „dysfunkčnú veliteľskú štruktúru". Podľa ruského generálneho štábu sa po vyhlásení čiastočnej mobilizácie dostavilo na odvod 10-tisíc dobrovoľníkov bez toho, aby čakali na povolávacie rozkazy. Udalosti sme s vami sledovali online.

ONLINE: Na Ukrajine padlo viac ruských vojakov než vo vojnách v Čečensku. Výmena zajatcov je dôležitým krokom na ukončenie konfliktu, tvrdí Erdogan
TASR/AP

00:00 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:31 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom pravidelnom večernom prejave vyzval Rusov, aby protestovali, bojovali, utiekli alebo sa vzdali Ukrajine. "Je čas, aby ste si vybrali. Aby si muži vybrali, či zomrú, alebo budú žiť," apeloval Zelenskyj v ruštine.

2:25 Rusko vo štvrtok zaútočilo takzvanými samovražednými dronmi z Iránu na Kryvyj Rih a prístav v meste Očakiv. Najmenej štyri tieto bezpilotné lietadlá sa ukrajinskej protivzdušnej obrane podarilo zostreliť, informovala ukrajinská armáda.

22:24 Vojna prišla aj do Ruskej federácie. Je to cítiť priamo v uliciach. Ľudia vyjadrujú nespokojnosť s čiastočnou mobilizáciou, ktorú vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin. Ako bude situácia pokračovať ďalej? Na to odpovedal v relácii Téma dňa bývalý slovenský veľvyslanc pri NATO a člen strany PS Tomáš Valášek.

21:55 Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková vyzvala vo štvrtok Rusko, aby ukončilo svoju vojnu na Ukrajine, informuje agentúra DPA.

21:26 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zvolal pracovnú skupinu, ktorá má za cieľ dosiahnuť vytvorenie osobitného tribunálu na stíhanie ruskej agresie voči Ukrajine.

21:05 Šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba počas rokovaní Bezpečnostnej rady OSN označil ruskú agresiu na Ukrajine za najväčšiu hrozbu pre svetový mier v 21. storočí. Poznamenal, že hovorí, zatiaľ čo telá 445 ľudí, v niektorých prípadoch len ich časti, sú exhumované z pohrebiska v Izjume. "Rusku sa nikdy nepodarí zabiť nás všetkých," povedal.

20:41 Prvých mobilizovaných Rusov už odviezli autobusy do stredísk vojenskej správy, kým ich armáda vyšle na výcvik a na front na Ukrajinu, uviedol spravodajský portál Meduza. V Burjatsku na ruskom Ďalekom východe obchádzali náborári podľa portálu byty už v noci na štvrtok a rovno z nich odvádzali mužov.

20:01 Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský na štvrtkovom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku vyzval na zriadenie medzinárodného tribunálu, ktorý by stíhal zločiny spáchané Ruskom na Ukrajine.

19:39 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vo štvrtok na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN odmietol obvinenia Západu týkajúce sa ofenzívy na Ukrajine. Namiesto toho vyzval na potrestanie vlády v Kyjeve.

"Spojené štáty a ich spojenci s tichým súhlasom medzinárodných organizácií pre ľudské práva zakrývajú zločiny kyjevského režimu," vyhlásil Lavrov po tom, čo si účastníci zasadnutia vypočuli obvinenia Moskvy zo zločinov páchaných na Ukrajine.

19:05 Putin vraj sám dáva pokyny generálom v teréne. Dva nezverejnené zdroje povedali CNN, že ruský prezident Vladimir Putin sám udeľuje taktické rozkazy, čo znamená „dysfunkčnú veliteľskú štruktúru,“ uviedlo americké médium, píše The Kyiv Independent.

18:35 Generálny tajomník António Guterres vo štvrtok vyzval na vyšetrenie "katalógu krutostí" spáchaných počas ruskej ofenzívy na Ukrajine. Ten zahŕňa, ako priblížil, správy o hromadných popravách, sexuálnom násilí, mučení a inom neľudskom a ponižujúcom zaobchádzaní s civilistami a vojnovými zajatcami.

18:11 Podľa ruského generálneho štábu sa po vyhlásení čiastočnej mobilizácie dostavilo na odvod 10-tisíc dobrovoľníkov bez toho, aby čakali na povolávacie rozkazy. Stredajšie vyhlásenie mobilizácie vyvolalo protesty, počas ktorých podľa OVD-info zadržali bezpečnostné sily 1328 demonštrantov. Mnoho ľudí sa tiež pokúša Rusko opustiť.

17:58 Veľká Británia, Poľsko a Ukrajina budú prehlbovať trojstrannú spoluprácu, vrátane posilnenia bojaschopnosti a posilnenia východného krídla NATO. Vyplýva to z vyhlásenia ministrov zahraničia týchto troch krajín, ktoré vo štvrtok na svojich internetových stránkach zverejnila britská vláda.

17:55 Parlamentné frakcie strán maďarského vládnuceho bloku Fidesz-KDNP na svojom výjazdovom zasadnutí v Balatonalmádi vyzvali vládu, aby sa občanov spýtala na názor na sankcie voči Rusku. Podľa servera Telex.hu to vo štvrtok oznámil predseda frakcie Fideszu Máté Kocsis.

17:43 Americký minister zahraničia Antony Blinken vyzval členov Bezpečnostnej rady OSN, aby dali Rusku "jasný odkaz", že jeho "bezohľadné jadrové hrozby musia okamžite prestať".

17:27 Rusko sa chystá mobilizovať ukrajinských mužov na ovládnutých ukrajinských územiach a nútiť ich bojovať na ruskej strane, uviedol vo štvrtok podľa serveru Ukrajinska pravda starosta Melitopolu v Záporožskej oblasti Ivan Fedorov. Starosta vyzval mužov z okupovaných častí Záporožskej oblasti, aby čo najskôr región opustili.

17:24 Ruská ambasáda v Ríme vo štvrtok zverejnila na svojich facebookových stránkach fotky, na ktorých sú talianski politici patriaci k stranám širokého politického spektra po boku ruského prezidenta Vladimira Putina. Informovala o tom agentúra EFE, podľa ktorej ide o ďalšie zasahovanie Moskvy do kampane pred nedeľnými talianskymi parlamentnými voľbami.

17:17 Nemecko je pripravené prijať ľudí, ktorí sa v Rusku snažia vyhnúť vojenskej službe, a rovnako aj dezertérov z ruskej armády. V súvislosti so správami o úteku mužov z Ruska po vyhlásení čiastočnej mobilizácie to naznačili viacerí ministri spolkovej vlády v Berlíne, informujú agentúry AFP a DPA.

17:02 Ruská invázia už spôsobila Ukrajine škody vo výške takmer 1 bilióna USD (1,01 bilióna eur), keďže vojna ničí ekonomiku krajiny. Uviedol to vo štvrtok Oleg Ustenko, ekonomický poradca prezidenta Volodymyra Zelenského na podujatí, ktoré usporiadala v Berlíne Nemecká rada pre zahraničné vzťahy.

16:50 Česká republika neudelí humanitárne víza Rusom, ktorí zo svojej vlasti utekajú pred čiastočnou mobilizáciou. Serveru Novinky.cz to vo štvrtok potvrdil český minister zahraničných vecí Jan Lipavský. "Rozumiem, že Rusi utekajú pred čím ďalej zúfalejšími rozhodnutiami Putina. Ale tí, ktorí z krajiny utekajú preto, lebo nechcú plniť povinnosť uloženú ich vlastným štátom, nespĺňajú podmienky na udelenie humanitárneho víza," uviedol Lipavský.

16:43 Poľské ministerstvo vnútra nechalo do všetkých okresov v krajine rozviezť tablety jodidu draselného pre prípad jadrovej havárie na vojnou zasiahnutej Ukrajine. Vo štvrtok o tom na poľskej rozhlasovej stanici Radio Zet informoval námestník ministra vnútra Blažej Pobožu. Dodal, že v súčasnosti žiadne nebezpečenstvo nehrozí.

16:36 Ukrajinská bezpečnostná služba SBU odhalila plán ruských zástupcov v Doneckej oblasti zapojiť deti vo veku 13 až 17 rokov do "referenda" o pripojení k Rusku. Maloletí budú môcť "hlasovať", ak ich do "volebných miestností" odprevadia rodičia alebo opatrovníci. Týmto spôsobom sa podľa SBU okupanti snažia umelo zvýšiť "katastrofálny nedostatok hlasov", napísal server The Kyiv Independent.

16:25 Spolupracovníci väzneného ruského opozičného politika Alexeja Navaľného vo fingovanom telefonáte, v ktorom sa vydávali za zástupcu vojenského komisariátu, pristihli syna hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova, ako sa snaží využiť svoje postavenie a vyhnúť sa mobilizácii.

16:06 Rusko aj napriek vyhláseniu čiastočnej mobilizácie stále označuje vojnu na Ukrajine za "špeciálnu vojenskú operáciu". Vo štvrtok to vyhlásil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

16:05 V stredu ruský minister obrany Sergej Šojgu podľa stanice BBC prvýkrát od marca hovoril o ruských stratách počas invázie na Ukrajinu, ktorú Rusko začalo 24. februára. Podľa Šojgua na Ukrajine zahynulo 5937 ruských vojakov. Tento údaj prekonal počty zabitých ruských vojakov počas prvej i druhej vojny v Čečensku, kde padlo 5500 respektíve 5000 ruských vojakov. Počas druhej svetovej vojny prišlo o život podľa údajov ruského ministerstva obrany 8,7 milióna sovietskych vojakov.

15:45 Turecký prezident Tayyip Erdogan vyhlásil, že výmena zajatcov, ktorú vykonali Rusko a Ukrajina a ktorú sprostredkovalo Turecko, je dôležitým krokom na ukončenie vojny, uviedla vo štvrtok turecká televízna stanica NTV.

15:35 Až jeden milión Rusov môže byť povolaných do vojny na Ukrajine v rámci čiastočnej mobilizácie, ktorú v stredu vyhlásil tamojší prezident Vladimir Putin, napísal nezávislý ruský denník Novaja Gazeta. Informuje o tom denník The Guardian.

15:24 Európska únia bude musieť zaujať spoločný postoj ohľadom žiadostí Rusov utekajúcich z vlasti v súvislosti s vojnou na Ukrajine a ohlásenou čiastočnou mobilizáciou. Vo štvrtok to uviedla Európska komisia, na ktorú sa odvoláva agentúra Reuters.

14:56 Vyše polovica protivojnových demonštrantov zadržaných v stredu po celom Rusku sú ženy, uviedla nezávislá skupina OVD-Info monitorujúca protesty v krajine. Čo sa týka podielu žien, išlo o najväčší protivládny protest v nedávnej minulosti Ruska. Informácie priniesla vo štvrtok americká spravodajská televízia CNN. 

14:55 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok označil za zveličené správy o odchode mužov v brannom veku z Ruska po vyhlásení čiastočnej mobilizácie. Informovala agentúra Reuters.

14:46 Čiastočná mobilizácia oznámená ruským prezidentom Vladimirom Putinom poukazuje na slabosť Ruska, povedal poľský prezident Andrzej Duda. Podľa jeho slov možno toto rozhodnutie vnímať ako pokus zachovať si tvár po tom, ako sa Rusku nepodarilo rýchlo dobyť celú Ukrajinu. 

14:24 Líder talianskej Demokratickej strany (PD) Enrico Letta vo štvrtok povedal, že ruský prezident Vladimir Putin chce rozštiepené Taliansko. Vyjadril sa tak tri dni pred parlamentnými voľbami vo svojej krajine a politické strany vyzval k súdržnosti. 

14:12 Rusko od začiatku invázie spôsobilo Ukrajine priamo či nepriamo škody za jeden bilión dolárov, uviedol ekonomický poradca ukrajinského prezidenta Oleh Ustenko na konferencii v Berlíne. Škody zodpovedajú päťnásobku ročného HDP Ukrajiny, dodal Ustenko podľa agentúry AFP. Rusko napadlo susednú Ukrajinu 24. februára.

14:11 Najmenej šesť ľudí zahynulo pri ukrajinskom útoku na tržnicu v Rusmi okupovanom meste Doneck na východe Ukrajiny. Vo štvrtok to oznámili Ruskom dosadení predstavitelia tamojších úradov. Informovala agentúra AFP.

14:04 Cyperský prezident Nikos Anastasiades zrušil plánované stretnutie s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom v New Yorku, keďže členské štáty Európskej únie (EÚ) sa dohodli na príprave nových sankcií proti Rusku. Informovala agentúra Reuters

13:22 Čiastočná mobilizácia v Rusku nič nemení na statuse ruskej špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine, povedal vo štvrtok podľa agentúry TASS hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Kremeľ tak ďalej popiera, že Rusko vedie na Ukrajine vojnu.

13:21 Výbuch otriasol vo štvrtok zaľudneným trhoviskom v meste Melitopol na juhovýchode Ukrajiny. K útoku došlo deň pred referendami, ktoré môžu viesť k pripojeniu štyroch ukrajinských oblastí k Rusku. Informácie o explózii poskytli ukrajinskí aj Ruskom dosadení predstavitelia Melitopola, píše tlačová agentúra Reuters. 

13:18 Rozhodnutie, či vpustiť na svoje územie ľudí prichádzajúcich z Ruska, je na členských štátoch Európskej únie. Uviedla to vo štvrtok hovorkyňa Európskej komisie v reakcii na množstvo Rusov snažiacich sa utiecť pred mobilizáciou vyhlásenou v stredu prezidentom Vladimirom Putinom. Štáty Únie by mali vždy zaručiť vstup ľuďom žiadajúcim v EÚ o azyl a ich žiadosti potom individuálne posúdiť, dodala hovorkyňa.

13:11 Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev vo štvrtok uviedol, že Moskva by pri obrane ukrajinských území začlenených do Ruska mohla použiť všetky zbrane zo svojho arzenálu vrátane jadrových. Informovali o tom agentúra Reuters a denník The Guardian. 

12:44 Ruské ostreľovanie si vo štvrtok vyžiadalo najmenej jednu civilnú obeť v ukrajinskom Záporoží a jednu v Nikopole. Podľa agentúry Unian o tom informovali miestni predstavitelia.

12:39 Úrad pre nábor do armády a budova samosprávy, dve rôzne lokality v Rusku, sa v noci na štvrtok stali terčom útokov počas protestov proti mobilizácii vyhlásenej prezidentom Vladimirom Putinom. Vo štvrtok ráno o tom informovali noviny The Moscow Times, na ktoré sa odvolal webový portál britského denníka The Guardian.

12:02 Po nariadení čiastočnej mobilizácie v Rusku vyzval vo štvrtok predseda ruskej Štátnej dumy Viačeslav Volodin poslancov dolnej komory parlamentu, aby sa hlásili do vojny na Ukrajine. Informovala agentúra DPA. 

11:38 Rusko so svojimi poslednými krokmi odstrihuje od zvyšku sveta a začalo sa mu vzďaľovať stále rýchlejšími krokmi, uviedol francúzsky prezident Emmanuel Macron v rozhovore so stanicou BFMTV pri návrate z Valného zhromaždenia OSN. Francúzsko je rozumná jadrová veľmoc, uviedol Macron a odsúdil prejav ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý označil za jadrové vydieranie. Putin v stredu vyhlásil čiastočnú mobilizáciu a pohrozil, že Moskva je na obranu svojich území pripravená použiť všetky dostupné prostriedky.

11:33 Po oznámení Ruska o čiastočnej mobilizácii 300-tisíc záložníkov z dôvodu vojny na Ukrajine zaznamenalo susedné Fínsko zvýšenú premávku na spoločných štátnych hraniciach. Informovali agentúry DPA a Reuters. 

10:49 Dvojica Britov odsúdených na smrť v samozvanej Doneckej ľudovej republike na východe Ukrajiny sa cez Saudskú Arábiu vrátila domov do Británie. Premiérka Liz Trussová povedala, že pre Adena Aslina a Shauna Pinnera tým končia mesiace neistoty a utrpenia, napísal vo štvrtok web stanica BBC.

10:45 Čiastočná mobilizácia oznámená ruským prezidentom Vladimirom Putinom nevytvorí významnú použiteľnú bojovú silu skôr ako za niekoľko mesiacov. Vo svojej najnovšej správe o vojne na Ukrajine to uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). 

10:37 Čiastočná mobilizácia oznámená ruským prezidentom Vladimirom Putinom nevytvorí významnú použiteľnú bojovú silu skôr ako za niekoľko mesiacov. Vo svojej najnovšej správe o vojne na Ukrajine to uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). 

10:28 Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR opätovne vyzýva dopravcov, aby sa zapojili do prepravy odídencov z Ukrajiny, respektíve doručovania humanitárnej pomoci v rámci pomoci Ukrajine. Urobiť tak môžu na e-mailovej adrese dopravcovia@mindop.sk. Informoval o tom odbor komunikácie rezortu dopravy. 

9:52 Legenda francúzskeho filmu Alain Delon v piatok v programe televízie TV5 Monde povedie rozhovor s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Herec sa tento týždeň prakticky po roku prvýkrát objavil na verejnosti a podporil Ukrajincov v ich boji proti ruskej invázii, uviedla vo štvrtok stanica BFM TV.

9:36 Hraničnými priechodmi prešlo v stredu (21. 9.) na Slovensko 2470 ľudí z Ukrajiny. O dočasné útočisko požiadalo 131 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 2931 osôb. Informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra (MV) SR Zuzana Eliášová. 

9:34 Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú agentúru (MAAE) Rafael Grossi v stredu v New Yorku počas Valného zhromaždenia OSN oznámil, že prebiehajú "reálne rozhovory" s Ruskom a Ukrajinou o zriadení ochrannej zóny okolo ohrozovanej ukrajinskej Záporožskej atómovej elektrárne (ZAES). Informáciu priniesla vo štvrtok tlačová agentúra DPA.

9:23 Ruské invázne sily vo štvrtok ráno vykonali raketový úder na Záporožie, informuje ukrajinská agentúra Ukrinform s odvolaním sa na náčelníka oblastnej správy Oleksandra Starucha. Niektoré časti mesta sú podľa nej bez elektriny, informácie o prípadných obetiach sa upresňujú. Ukrajinský generálny štáb vo svojej rannej pravidelnej zvodcu uviedol, že Rusi naďalej sústredili svoje úsilie na pokusy plne obsadiť Doneckú oblasť, organizovať obranu a udržať dobyté územia.

9:07 Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVEZ SR) Rastislav Káčer v stredu zdôraznil potrebu jednoty členských krajín EÚ a NATO. Informoval tlačový odbor MZVEZ SR. 

9:06 Rusko bude mať pravdepodobne problémy s logistikou a administratívou spojenou so zhromaždením 300-tisíc záložníkov. V pravidelnom hodnotení vývoja vojny na Ukrajine to vo štvrtok uviedlo britské ministerstvo obrany.  

8:36 Prezidenti USA a Južnej Kórey v stredu na stretnutí v New Yorku potvrdili svoj záväzok, že budú posilňovať spojenectvo oboch krajín a úzko spolupracovať "na riešení hrozby, ktorú predstavuje Severná Kórea"

8:24 Švajčiarsky prezident Ignazio Cassis v stredu na stretnutí s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom vyjadril znepokojenie Švajčiarka nad hrozbou použitia jadrových zbraní. Informoval denník Neue Zürcher Zeitung. 

8:00 Americký prezident Joe Biden a britská premiérka Liz Trussová sa zhodli v stredu na ich vôbec prvom spoločnom stretnutí, že konanie ruského prezidenta Vladimira Putina len umocňuje potrebu, aby spojenci pokračovali v poskytovaní ekonomickej a vojenskej pomoci Ukrajine. Vo vyhlásení to uviedla kancelária britskej premiérky.

7:59 Nariadenie vojenskej mobilizácie a vyhrážky o použití jadrových zbraní ukazujú, že invázia Ruska na Ukrajine zlyháva. V stredu to vyhlásil kanadský premiér Justin Trudeau. Informácie priniesla tlačová agentúra Reuters. 

7:49 Ministri zahraničných vecí krajín skupiny G7 na stredajšom stretnutí v New Yorku potvrdili pokračovanie spolupráce pri podpore Ukrajine. Oznámil to japonský minister zahraničných vecí Jošimasa Hajaši. 

7:48 Severná Kórea vo štvrtok uviedla, že nikdy nedodávala Rusku zbrane alebo muníciu a ani to v budúcnosti neplánuje. Vyplýva to z vyhlásenia nemenovaného severokórejského vojenského predstaviteľa, ktoré zverejnila štátna agentúra KCNA.

7:47 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v stredu Organizáciu Spojených národov (OSN), aby potrestala Rusko za jeho inváziu a odobrala mu právo veta v medzinárodných inštitúciách a Bezpečnostnej rade OSN. Informovali agentúry AFP a AP.

7:22 Ministri zahraničných vecí EÚ sa v noci na štvrtok dohodli, že pripravia nové protiruské sankcie a navýšia dodávky zbraní pre Ukrajinu. Ide o reakciu na vyhlásenie prvej ruskej mobilizácie od druhej svetovej vojny, ktorú v stredu nariadil ruský prezident Vladimir Putin.

7:21 Premiérka Liz Trussová prisľúbila v noci na štvrtok na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN (VZ OSN), že Británia bude poskytovať Ukrajine vojenskú pomoc až do jej víťazstva proti Rusku. 

6:57 Turecko v stredu odsúdilo "nelegitímne" plány Ruska zorganizovať referendá o anexii v štyroch Moskvou kontrolovaných oblastiach na východe a juhu Ukrajiny. 

6:54 Ukrajina oznámila v stredu, že prišlo k doposiaľ najväčšej výmene zajatcov s Ruskom, ktorá zahŕňala takmer 300 ľudí vrátane ukrajinského oligarchu Viktora Medvedčuka a veliteľov ukrajinskej obrannej operácie v obliehanom Mariupole.

6:30 Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell v stredu uviedol, že zvoláva mimoriadne striehnutie ministrov zahraničných vecí EÚ, pričom začne navrhovať zavedenie nových sankcií proti Rusku. Informovala gentúra AP. 

6:30 Udalosti sme sledovali aj v stredu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok