Čiastočná mobilizácia vyvolala v Rusku šok. Aktivisti chystajú protest, letenky z krajiny sa rýchlo míňajú

TA3 ČTK
21.9.2022 13:11

Protivojnoví aktivisti zvolávajú v Rusku na celonárodný večerný protest proti čiastočnej mobilizácii, ktorú vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin. Denník The Guardian píše, že rozhodnutie Kremľa vyvolalo v Rusku šok. Podľa agentúry Reuters sa rýchlo vypredávajú jednosmerné letenky z Ruska.

"Tisíce ruských mužov - našich otcov, bratov a manželov - budú vhodené do vojnového mlynčeka na maso. Za čo budú umierať? Prečo budú matky a deti prelievať slzy?" uvádza hnutie Vesna v vyhlásení, kde vyzýva Rusov, aby dnes o 19.00 hod. vyšli do centier svojich miest. Rusko má niekoľko časových pásiem, napríklad v Moskve je o hodinu viac ako v Prahe.

"Teraz vojna príde do každého domu a každej rodiny," varuje ďalej zoskupenie, ktoré je podľa agentúry Reuters protivojnovým združením. Vesna naďalej viní režim ruského prezidenta Putina z toho, že "uvrhol Rusko do strašného krviprelievania, izolácie a chudoby". Podľa serveru Meduza toto združenie vyzvalo o deň skôr ruských vojakov, aby sa odmietli zúčastniť invázie na Ukrajine a vzdali sa skôr, ako nadobudne platnosť chystaný zákon, ktorý v týchto dňoch schvaľuje ruský parlament, a podľa ktorého sa takýto krok stane trestným činom.

Agentúra AP píše, že čiastočná mobilizácia pravdepodobne zvýši znepokojenie Rusov z vojny, nie je však podľa neho jasné, koľko ľudí sa odváži skutočne protestovať, pretože úrady opozíciu a kritiku invázie na Ukrajine potláčajú. Po februárovom začiatku vojny bezpečnostné zložky pozatýkali v Rusku počas protestov najmenej 16 000 demonštrantov, vyplýva z informácií projektu OVD-Info, ktorý monitoruje policajné zásahy v Rusku.

Miznú letenky

Putinovo rozhodnutie vyhlásiť čiastočnú mobilizáciu vyvolalo dnes ráno v Rusku šok, píše denník The Guardian a poznamenáva, že Kremeľ sa od začiatku invázie na Ukrajine snaží zakrývať pred Rusmi chmúrnu realitu a v mestských oblastiach pestovať pocit normálnosti. S čiastočnou mobilizáciou a povolaním 300-tisíc väčšinou mladých mužov do služby, teraz vojna vstúpi do domácností mnohých ruských rodín, podotkol britský denník.

Putinovo ranné vyhlásenie vyvolalo v Rusku obavy, že niektorí muži nebudú môcť zo zeme odísť, píše Reuters. Šéf Kremľa a minister obrany Sergej Šojgu síce uisťovali, že povolanie do služby sa týka záložníkov so skúsenosťami v ozbrojených silách, ale dáta na serveri Google Trends podľa Reuters ukázali nárast vyhľadávania na Aviasales, čo je najobľúbenejšia ruská webová stránka pre nákup leteniek.

Podľa údajov Aviasales boli dnes vypredané priame lety z Moskvy do tureckého Istanbulu a arménskeho Jerevanu, čo sú destinácie, kam môžu Rusia cestovať bez víz. Niektoré ďalšie spoje, kde je potrebný prestup – napríklad do gruzínskeho Tbilisi, tiež neboli dostupné, píše agentúra, podľa ktorej sa najlacnejšie letenky z Ruska do Dubaja v Spojených arabských emirátoch vyšplhali na viac ako 300 000 rubľov.

Navaľnyj hovorí o obrovských tragédiách

Kremeľský hovorca Dmitrij Peskov na tlačovej konferencii odmietol komentovať možnosť uzavretia ruských hraníc pre Rusov, ktorých sa mobilizácia týka, a ktoré by im zabránilo sa prípadne odchodom zo zeme vyhnúť povolaniu do služby. "Vyjasnenie v tejto veci bude nasledovať," povedal Peskov podľa agentúry TASS.

Ruský opozičný predák Alexej Navalnyj, ktorý je v súčasnosti vo väzení, povedal, že čiastočná mobilizácia povedie k obrovskej tragédii. "Už teraz je jasné, že táto zločinecká vojna sa zhoršuje, prehlbuje a Putin sa do nej snaží zapojiť čo najviac ľudí. To, samozrejme, povedie k obrovským tragédiám, obrovskému počtu mŕtvych," povedal Navalnyj vo vyhlásení, ktoré zverejnili jeho advokáti.

Naopak provojnoví bloggeri a ruskí ultranacionalisti rozhodnutie o čiastočnej mobilizácii privítajú, poznamenal The Guardian.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok