Zbohom a ďakujeme. S kráľovnou Alžbetou II. sa rozlúčili aj kritické britské médiá

TA3 ČTK
19.9.2022 11:08

Veľké portréty zosnulej panovníčky a slová ako "ďakujeme" a "zbohom". Také sú hlavné motívy titulných stránok britských denníkov v deň pohrebu kráľovnej Alžbety II. Kráľovský spravodajca vysielacej spoločnosti BBC v komentári uvádza, že dnešok urobí bodku za "siedmimi dekádami stálosti".

Zbohom a ďakujeme. S kráľovnou Alžbetou II. sa rozlúčili aj kritické britské médiá
TA3 Veronika Pancuráková

Obrázky spojené s odchodom kráľovnej sa objavujú na titulných stranách všetkých celoštátnych denníkov, od bulvárneho Daily Star až po ekonomický Financial Times. Najjednoduchšiu formu zvolil denník Metro, ktorého úvodnú stranu úplne prekrýva portrét mladej Alžbety II., doplnený iba o logo média a veľkým písmom vytlačené slová: "Ďakujeme, madam."

Niektoré listy uprednostnili fotografiu kráľovnej, ktorú v predvečer pohrebu zverejnil Buckinghamský palác. Snímka vytvorená na hrade Windsor pri príležitosti Alžbetina "platinového jubilea" zachytila panovníčku so širokým úsmevom asi štyri mesiace pred jej úmrtím.

Denník The Daily Telegraph fotografiu doplnil titulkom, podľa ktorého život Alžbety II. charakterizovala "nezištná služba". Bulvárne listy Daily Express a Daily Mail dávajú "zbohom našej skvelej kráľovnej" a "našej poslednej zbohom". Monarchii menej naklonené denníky ako denník i a The Guardian zdôrazňujú rozsah rozlúčky s kráľovnou a píšu o "najväčšom štátnom pohrebe v dejinách" alebo o "najväčšej bezpečnostnej operácii v dejinách".

"Panovanie trvajúce sedem desaťročí sa uzavrie," uvádza vo svojom komentári spravodajca BBC Jonny Dymond. "Desať trochu závratných dní sme hovorili o kráľovnej a o novom kráľovi, ako by snáď mohli obaja byť s nami. Dnes tento dlhý prechodný týždeň dospeje k svojmu koncu," dodáva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok