Sýrska armáda a povstalci si vymenili zajatcov

TA3, TASR
9.1.2013 23:37

Sýrski povstalci prepustili 48 Iráncov výmenou za civilistov zadržiavaných sýrskymi bezpečnostnými silami. Zadržiavaní Iránci mali údajne potlačiť povstanie v Sýrii. Vládne väznice má opustiť viac ako 2000 zajatých civilistov.

Sýrska armáda a povstalci si vymenili zajatcov
SITA

Prepustenie Iráncov potvrdila aj turecká humanitárna organizácia IHH, ktorá sa zapojila do úsilia o dohodu. Jej prezident Bülent Yildirim pre agentúru Reuters povedal, že sýrska vláda výmenou prepustí viac než 2000 civilných väzňov, s čím už začala.

Ďalší predstaviteľ IHH predtým informoval, že medzi prepustenými väzňami sú okrem väčšiny Sýrčanov aj viacerí Turci a niekoľkí občania iných krajín. Sýrska vláda sa k správam zatiaľ nevyjadrila. Turecká tlačová agentúra Anatólia i iránska agentúra Fars uviedli, že so sprostredkovaním dohody pomohli Turecko a Katar.

Iráncov zajali v Damasku ešte v auguste minulého roka povstalci. Vtedy tvrdili, že ide o príslušníkov iránskych Revolučných gárd, ktorých Teherán vyslal do Sýrie s cieľom pomôcť režimu prezidenta Bašára Asada potlačiť povstanie. Irán to poprel s tým, že ide o pútnikov, ktorí navštívili šiitske moslimské svätyne v Sýrii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok