Do práce už toľko necestujeme, home office sa stal rutinou. Ako nás pandémia zmenila?

ta3/Nicolette Ftackova
29.9.2022 06:00

Pracovný trh sa neustále mení, no jednu z najväčších zmien spôsobila pandémia. Časť zamestnancov sa presunula z kancelárií do bytov a domov. S oslabeným vírusom sa však do firiem vrátila len časť, ktorá využíva hybridný štýl práce. Pri akých pozíciách je práca z domu vítaná, a s ktorými povolaniami ju ponúkajú najčastejšie?

home office práca z domu 1140px (TASR/AP)
TASR/AP

Najviac voľných pozícií je v sektore obchodu, IT či v administratíve. Ide najmä o pozície predavačov/-ky, operátorov/-ky výroby, administratívnych pracovníkov/-čky, robotníkov/-čky, skladníkov/-čky, pokladníkov/-čky, odborných predajcov/-kyne či programátorov/-ky. 

Medzi najobľúbenejšie pozície patrí podľa Nikoly Richterovej z najväčšieho slovenského internetového pracovného portálu už dlhé práca v administratíve, personalistike, žurnalistike a médiách či marketingu, PR a reklame. "Najmä, čo sa týka marketingu, môžeme sledovať, že ide o absolútne najobľúbenejšie odvetvie ľudí do 35 rokov," uviedla pre ta3.com.

Hybridný štýl práce

Pandémia spôsobila firmám ťažkosti, a tak sa museli zamestnávatelia adaptovať na nové podmienky. Home office, ktorý bol pred covidom občasným riešením, sa stal rutinou. "Pred nástupom pandémie bol home office považovaný za benefit. Využíval sa naozaj len pár dní v mesiaci. Napriek tomu, že dnes už nemáme takmer žiadne opatrenia, home office v mnohých firmách zostal," potvrdila Richterová. 

Slováci si tento režim natoľko obľúbili, že mnoho firiem neprikázalo zamestnancom radikálny návrat do kancelárií, ale povolilo tzv. hybridný štýl práce. Zamestnanec si teda môže vybrať a nemusí byť fyzicky v práci "Tento štýl práce vyhovuje podľa našich prieskumov najväčšej časti Slovákov," dodala.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok