ROZHOVOR: Kvalitu štúdia v Anglicku cítiť už od kliknutia na web univerzity, hovorí Slovenka Anna

ta3/Nicolette Ftáčková
26.9.2022 00:00

Štúdium v zahraničí môže lákať vysokou kvalitou vzdelávania, spoznávaním novej kultúry či zlepšením sa v jazykoch. Ako však vnímajú absolventov zahraničných škôl slovenskí zamestnávatelia? Majú výhodu v porovnaní s rovesníkmi, ktorí sa rozhodli pre štúdium na Slovensku? Pýtali sme sa absolventky Anny, ktorá pôsobí v médiách a študovala v Anglicku.

ROZHOVOR: Kvalitu štúdia v Anglicku cítiť už od kliknutia na web univerzity, hovorí Slovenka Anna
Archív A. K.

Slovenka Anna (24) absolvovala počas strednej školy niekoľko zahraničných vzdelávacích programov a po jej ukončení sa rozhodla pre University of Sunderland v Anglicku vo Veľkej Británii. Slovenský vzdelávací systém jej totiž nevyhovoval. "Považujem sa za veľmi akčného človeka. Nebaví ma sedieť v škole a počúvať niekoho rozprávať osem hodín a potom ísť domov a učiť sa niečo naspamäť. Slovenský školský systém mi nevyhovuje," uviedla.

Cítila sa osamelo

Najviac slovenských študentov si pre štúdium v zahraničí vyberá Anglicko, aj keď ich školné patrí medzi najvyššie v Európe. "Nápad ísť študovať do Anglicka mi vnukol môj spolužiak a najlepší kamarát, ktorý sa hlásil práve do Británie. Mal však lepšie známky aj angličtinu než ja, preto som si neverila. Neskôr som si povedala, že za pokus nič nedám," hovorí Anna. Vyplatilo sa jej zariskovať, pretože ju prijali na všetky školy, na ktoré sa hlásila. "V Anglicku sa za univerzity platí, preto musia bojovať o každého študenta, zlepšovať sa, mať najlepšiu technológiu aj profesorov," dodala. Kvalitu štúdia je cítiť už od kliknutia na webovú stránku.

Štúdium v zahraničí nemusí byť pre všetkých. Každý človek od vysokoškolského vzdelania a štýlu výučby očakáva niečo iné. "Svoje štúdium v zahraničí hodnotím ako jedno z najlepších rozhodnutí v živote. Hneď od prvého dňa sme mali prax, vlastnú redakciu, v ktorej sídli aj BBC Newcastle. Mali sme k dispozícii všetko, čo sme potrebovali," pochvaľuje si Anna.

Bohužial, časť jej štúdií ovplyvnil Covid-19. "Mala som možnosť aj zostať, ale keďže som stratila prácu, univerzita sa zatvorila a nikto nevedel, aký silný bude vírus, rozhodla som sa ísť domov za svojou rodinou," hovorí. V štúdiu pokračovala online a v septembri, keď sa už situácia ustálila, sa Anna vrátila do Anglicka do prvého semestra posledného ročníka. "Väčšinou som však mala hodiny iba z domu, mimoškolské aktivity boli obmedzené a cítila som sa veľmi osamelo," vysvetlila mladá Slovenka.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok