Von der Leyenová predniesla správu o stave Únie. Zameria sa zmiernenie dôsledkov vysokých cien energií

TA3
14.9.2022 07:56

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová predniesla na pôde Európskeho parlamentu v Štrasburgu v poradí už svoju tretiu správu o stave Európskej únie.

Šéfka exekutívy EÚ predstaví pred europoslancami prácu eurokomisie za uplynulý rok - od septembra 2021 - a načrtne aj nadchádzajúce plány. Podľa očakávania by sa jej prejav mal zamerať hlavne na súčasnú ekonomickú a geopolitickú situáciu v Európe. Von der Leyenová by mala predstaviť, ako bude vyzerať ďalšia podoba solidarity EÚ s Ukrajinou, čeliacou ruskej agresii, a upozorní aj na sankčný režim eurobloku voči Rusku.

Mediálne najočakávanejšími sú jej vyjadrenia týkajúce sa opatrení na zabezpečenie dodávok energií do EÚ, obmedzenie Únie na závislosti od ruských fosílnych palív a najmä to, aký scenár ponúkne pre riešenie súčasných prudko rastúcich cien energie. Rovnako by mala poukázať aj na význam a ciele Európskej zelenej dohody a zelenej transformácie, digitalizácie, zhodnotiť spoločnú reakciu EÚ na pandémiu ochorenia COVID-19 a pripravenosť čeliť budúcim možným zdravotným krízam.

Po vystúpení von der Leyenovej bude nasledovať diskusia s europoslancami, pričom ako prví sa slova ujmú predsedovia politických frakcií zastúpených v europarlamente. Poslanci by mali posúdiť prácu eurokomisie, ako aj jej plány na nasledujúci rok. Každoročná diskusia o stave Únie umožňuje europoslancom kontrolovať výsledky a priority Európskej komisie a prispievať k určovaniu politického smerovania EÚ ako takej.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok