Čaká nás najzásadnejšie zdražovanie pekárenských výrobkov, vyhlásil Lapšanský v ta3

TA3
12.9.2022 21:54

Slovenskí potravinári nebudú schopní produkovať potraviny v prijateľných cenách pre spotrebiteľa, ak nedôjde ku kompenzačným opatreniam a zlacneniu cien energií. Ceny slovenského mäsa, mlieka či pečiva sa zvýšia natoľko, že občania budú musieť nakupovať lacnejšie a menej kvalitné náhrady. Jedným zo štátnych opatrení je zaradenie agrovýrobcov medzi chránených odberateľov energií.

tema_dna_31.jpg
TA3

Poslankyňa za SaS Jarmila Halgašová sa vyjadrila, že zvyšovanie cien energií sa deje v celej Európe a súvisí s vojnou na Ukrajine. Zaradenie potravinárskeho priemyslu do chránených odvetví je podľa nej správny krok, no nie je jediný potrebný. Energie je podľa nej dosť, ale dôležitá je cena. „Darmo budú mať pekári dosť energie, keď budú vysoké ceny. Toto sa malo riešiť ako prvé.“ Podľa poslankyne Halgašovej je súčasná kríza oveľa horšia ako tá pred 10 rokmi. „Ideme do ťažkých časov. Peniaze treba rozdeľovať spravodlivo. Netreba na nikoho zabúdať a rozdeľovať peniaze podľa schém štátnej pomoci,“ povedala.

Energetická kríza

Jaroslav Karahuta, predseda Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie tvrdí, že svetlo nádeje do súčasnej krízy môže priniesť rokovanie v Bruseli. Podľa jeho slov nemá Európska únia inú možnosť, ako pristúpiť k zásadným opatreniam a v prípade, že Brusel nestanoví jednoznačné pravidlá na riešenie ernegetickej krízy, jednotlivé členské štáty zavedú vlastné legislatívne opatrenia. Zdôraznil, že rast cien energií nemá racionálny základ. “Cena energií sa musí stlačiť pod 200 eur MWh, inak bude chlieb stáť 8 eur,“ povedal Karahuta.

Podľa Halgašovej by mala Európska komisia prijať opatrenia do konca septembra, v opačnom prípade si členské štáty budú regulovať ceny svojim vlastným štýlom, čo spôsobí rozpad voľného trhu, čím sa situácia stane priaznivou pre Rusko. O konci septembra ako o dátum stanovenia riešenia zo strany Európskej únie hovoril aj Jaroslav Karahut.

Milan Lapšanský, predseda Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov sa vyjadril, že potravinári sú netrpezliví, lebo už od apríla rokujú o zvyšujúcich sa cenách energií. „Zo strany ministerstiev je komunikácia absolútne nezvládnutá. Takto sa podnikať nedá,“ povedal. Podľa jeho slov až 96 % pekárov zostalo za prvý polrok v strate, pričom zdôraznil, že hraničným termínom je pre nich 30. september. Podľa Lapšanského slov hrozí situácia, že si odberateľ nebude môcť kúpiť domáce produkty. „Posúvame sa k prahu cenovej citlivosti. Príjem spotrebiteľa nerastie. Budeme musieť oznámiť zdražovanie o niekoľko desiatok percent a spotrebiteľ si to už nebude musieť dovoliť," dodal.

Ďalšie zdražovanie?

"Čaká nás najzásadnejšie zdražovanie našich výrobkov v histórii republiky. Ako to bude vyzerať na pulte neviem,“ povedal Lapšanský. “Bude to zásadné a veľmi citeľné zdražovanie. Hovoríme o desiatkach percent,“ dodal a zároveň ocenil správanie obchodných reťazcov „Správanie sa obchodných reťazcov ku nám bolo korektné.“ „Podmienkou je maximálne 70 eur za MWh za plyn a 120 eur MWh kompenzácia dopadov vysokých cien energií, odpustenie daní a odvodov za nočnú prácu a prácu cez sviatky,“ upozornil predseda potravinárov.

Halgašová argumentovala, že ministerstvo hospodárstva má dostatok finančných prostriedkov v rámci štátnej pomoci aj v rámci eurofondov, aby potravinárom pomohla. Uviedla ale, že potravinári o ne nejavia záujem. „Podľa mne dostupných informácii sme boli vyňatí z covidovej pomoci, pričom náš záujem je jeden z najväčších. Projekty ešte nie sú vyhodnotené a prvé čerpanie bude možné aj koncom budúceho roka, čiže o pomoci zo strany ministerstiev sa určite nedá hovoriť,“ reagoval predseda predseda Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.

Problém je plytvanie

Výkonná riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa Eva Forrai sa vyjadrila, že základným cieľom by malo byť zamedziť, aby domácnosti plytvali potravinami. Uviedla tiež, že v prípade organizácií, ktoré podávajú stravu najcitlivejším spoločenským vrstvám by bolo vhodnejšie poskytnúť pomoc formou finančných poukážok. „Spracovatelia mäsa ohlásili koncom augusta zvyšovanie cien v dôsledku zvyšovania cien energií, obalov, aditív a ďalších látok. V súčasnosti už zvyšovanie cien prebieha," uviedla Forrai.

Zväz mäsovýrobcov vníma podľa Forrai pomoc zo strany štátu ako prvý krok, ale nie dostačujúci. „Určite je potrebné zastropovanie cien energií, keďže mäsospracovateľský priemysel je náročný na využitie energie. Otázne je, dokedy budú slovenskí výrobcovia konkurencie schopní,“ infomovala Forrai. Podľa jej slov bol potravinársky priemysel na Slovensku bol dlhodobo poddimenzovaný a napriek tomu, že bola vypísaná výzva na investície v podobe 170 miliónov eur, v porovnaní s ostatnými krajinami EÚ to stále nestačí.

Celú časť relácie Téma dňa si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok